Ανησυχητικά ποσοστά καπνιστών σε νέους και γυναίκες – Στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο νομό

Με το τσιγάρο στο χέρι είναι σχεδόν 6 στους 10 Χανιώτες, οι οποίοι καπνίζουν από 10 έως και πάνω από 40 τσιγάρα ημερησίως, δηλώνοντας πάντως στην πλειοψηφία τους ότι στοχεύουν να διακόψουν την ανθυγιεινή αυτή συνήθεια. Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τις νεαρές ηλικίες καθώς ένας στους δύο Χανιώτες ηλικίας 18 – 24 ετών δηλώνει καπνιστής.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα που πραγματοποίησε στον Νομό Χανίων η “Sentiment Analysis – Cretan Polls” αναδεικνύοντας ότι παρά τους κινδύνους για την υγεία, αλλά και την αύξηση των τιμών στα είδη καπνού οι Χανιώτες παραμένουν θεριακλήδες…

ΠΟΣΟΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΚΑΠΝΙΖΟΥΝ;
Σύμφωνα με την έρευνα, το 40,6% των ερωτηθέντων δηλώνει συστηματικός καπνιστής, το 29,5% μη καπνιστής, το 16,4% περιστασιακός καπνιστής και το 13,5% πρώην καπνιστής.
Από τους καπνιστές, το 33,3% καπνίζει πάνω από 40 τσιγάρα την ημέρα, ενώ αντίστοιχο ποσοστό καπνίζει έως 10 τσιγάρα. Ενα 30,3% ανάβει τσιγάρο από 21 έως 40 φορές ημερησίως, ενώ το 3,1% καπνίζει 11 με 20 τσιγάρα.
To 70,8% των καπνιστών στα Χανιά παραδέχεται ότι είναι εξαρτημένο απ’ το τσιγάρο (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) σε αντίθεση με το 29,2% που δεν πιστεύει ότι έχει σχέση εξάρτησης με την πίσσα και τη νικοτίνη.
Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία για τις νεαρές ηλικίες καθώς μεταξύ 18 – 24 ετών, καπνιστής δηλώνει το 59,4%. Αυξημένο είναι και το ποσοστό στις ομάδες 25 – 34 και 35 – 44 ετών. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι από τους καπνιστές οι περισσότεροι (66,4%) δηλώνουν φοιτητές ή σπουδαστές.
Στα αξιοσημείωτα της έρευνας και το γεγονός ότι το συστηματικό κάπνισμα στα Χανιά είναι γένους θηλυκού… καθώς από το σύνολο όσων καπνίζουν σε τακτική βάση, το 42,5% είναι γυναίκες. Πιο φανατικοί αντικαπνιστές στον Νομό αναδεικνύονται οι άνδρες καθώς το ποσοστό που δεν έχει πιάσει ποτέ τσιγάρο στο στόμα αποτελεί το 35,5%.

ΘΑ ΤΟ “ΚΟΨΟΥΝ”;
Από τους καπνιστές η πλειοψηφία (59,7%) δηλώνει ότι σκοπεύει να σταματήσει την κακή αυτή συνήθεια με κυριότερο κίνητρο για την απόφαση αυτή να αποτελούν οι λόγοι υγείας (87,4%). Το 6,3% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θέλει να το “κόψει” λόγω αθλητισμού, ενώ το 6,3% θα αναγκαστεί να το “κόψει” για οικονομικούς λόγους. Πάντως το 35,4% έχει αναγκαστεί να μειώσει το κάπνισμα λόγω της οικονομικής κρίσης.
Αρκετοί πάντως (ποσοστό 53,8%) προσπάθησαν να “κόψουν” το κάπνισμα στο παρελθόν, με την πλειοψηφία αυτών (56,7%) να δηλώνουν ότι το έκαναν χωρίς καμία βοήθεια. Ενα 30% χρησιμοποίησε υποκατάστατα νικοτίνης, το 6,7% χρησιμοποίησε φαρμακευτικά σκευάσματα και το 6,6% ζήτησε τη συμβολή γιατρού.

Η ταυτότητα της έρευνας
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από 10 έως 17 Νοεμβρίου με μέγεθος δείγματος 500 άτομα, πολίτες του Νομού Χανίων.
Εγιναν τηλεφωνικές συνεντεύξεις και ακολουθήθηκε η μέθοδος της πολυσταδιακής στρωματοποιημένης δειγματοληψίας. Στρώματα της έρευνας αποτέλεσαν οι επτά δήμοι του Νομού Χανίων.
Τα αποτελέσματα της μελέτης σταθμίστηκαν ως προς τις ηλικιακές κατηγορίες και το φύλο βάσει των στοιχείων της απογραφής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. του 2011. Το τυπικό στατιστικό σφάλμα είναι +/- 4,33% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%.

Πηγή: ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ