Τουρισμός – Πολιτισμός – Γαστρονομία στο Ρέθυμνο… Αυτό είναι το τρίπτυχο που είχε στις βαλίτσες της η αποστολή του Ρεθύμνου κατά τη συμμετοχή της στο τριήμερο της έκθεσης Grecka Panorama που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βαρσοβία.

Η αποστολή από το Ρέθυμνο, κατάφερε, όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι για τον τουρισμό στο νομό, να έρθει σε επαφή για νέες συνεργασίες με επαγγελματίες του τουρισμού, καθώς και να προβάλει και να προωθήσει το συγκεκριμένο τρίπτυχο. Παράλληλα, εντόπισε τα βασικά χαρακτηριστικά του Πολωνού επισκέπτη με κυρίαρχο, την επιθυμία του για βιωματική εμπειρία σε συσχέτιση με την τοπική κοινωνία, την ιστορία και φυσιογνωμία του Ρεθύμνου, καθώς και την τοπική αγορά παραδοσιακών προϊόντων και την εστίαση με έμφαση στην κρητική κουζίνα.

Σκοπός της έκθεσης που διοργανώθηκε από τη North Events για πρώτη φορά στην πρωτεύουσα της Πολωνίας και συγκεκριμένα στο στάδιο Torwar Arena, ήταν η πολυδιάστατη προβολή της Ελλάδας, και η προώθηση προορισμών, επιχειρήσεων, προϊόντων και υπηρεσιών στο Πολωνικό κοινό, με στόχο την προσέλκυση περισσότερων Πολωνών επισκεπτών.

Στην έκθεση, που βασίζεται στο μοντέλο των εκθέσεων Grekland Panorama στη Στοκχόλμη, συμμετείχαν προορισμοί και φορείς από όλη την Ελλάδα, όπως οι περιφέρειες Κρήτης, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, αλλά και δήμοι, μεταξύ των οποίων, Χερσονήσου, Ρεθύμνου, Κω, Καβάλας, ο δήμος Καλαμπάκας για τον προορισμό των Μετέωρων, καθώς και η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Τριπόλεως.

Στις καινούριες επαφές που πέτυχε η Ρεθεμνιώτικη αποστολή, εντάσσεται και η εποικοδομητική επαφή της εταιρείας Aegean Airways όπου ο sales manager της Πολωνίας Adam Marciniec συζήτησε με την αντιδήμαρχο Τουριστικής Προβολής Πέπη Μπιρλιράκη Μαμαλάκη, τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Μανόλη Τσακαλάκη και τους εκπροσώπους ξενοδοχείων του Ρεθύμνου, το ενδεχόμενο της εδραίωσης περισσότερων πτήσεων από Πολωνία προς Κρήτη σε χαμηλές τουριστικές περιόδους.

Το εγχείρημα συζητήθηκε να κάνει την έναρξή του μέσω της πραγματοποίησης ενός ταξιδιού εξοικείωσης για μια ομάδα Πολωνών παραγόντων του τουρισμού που θα επισκεφθούν το Ρέθυμνο με σκοπό να γνωρίσουν την ταυτότητα του τουριστικού μας προϊόντος. Στη δράση αυτή η αεροπορική εταιρεία δεσμεύθηκε να προσφέρει τα αεροπορικά εισιτήρια, ο Σύλλογος Ξενοδόχων του δήμου Ρεθύμνης να προσφέρει τη διαμονή τους και οι Τουριστικοί Πράκτορες να καλύψουν τα μεταφορικά.

Παράλληλα, προωθήθηκε και το προϊόν που αφορά στον γαμήλιο τουρισμό με γραφεία διοργάνωσης γάμων που δραστηριοποιούνται έντονα σε ελληνικούς προορισμούς και ξεκινούν τώρα στην Κρήτη. Αξίζει να σημειωθεί, πως υπάρχουν 3.900 tour operators καταγεγραμμένοι που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στην Κύπρο, με κύκλο εργασιών 6 δισ. bln (1.5 δισ. Euro) με 2.5 εκατομμύρια Πολωνούς πελάτες. Για το λόγο αυτό έχει αναπτυχθεί εμφανώς η αγορά των οργανωμένων ταξιδιών τα τελευταία χρόνια με πολλούς Πολωνούς καταναλωτές να έχουν πλέον τη δυνατότητα να επισκεφθούν την Ελλάδα, καθ’ ότι η μεσαία τάξη στην χώρα έχει αναπτυχθεί με επιτυχία μειώνοντας σημαντικά το ποσοστό της φτώχειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Πολωνίας, το 2014 οι Πολωνοί επισκέπτες στην χώρα μας ανήλθαν σε 588.000, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 53% σε σχέση με το 2013.

Οι επιλογές για το 2014 έδειξαν σημαντικότερο προορισμός για τους Πολωνούς ήταν η Κροατία με 14%, η Ελλάδα 12%, Ισπανία 10%, Ιταλία 7%, Γερμανία 6%. Ενώ το 2015 η Ελλάδα πρώτη στις προτιμήσεις με 16%, ακολούθησαν η Κροατία 13%, Ιταλία 11%, Ισπανία 11% και η Τουρκία 5%, σύμφωνα με την πηγή πληροφοριών Wiadomosci Turystyczne Season 2015.