Θεοχάρη Δετοράκη: «Η Ιστορία της Κρήτης»

Στην προχθεσινή παρουσίαση του βιβλίου της Αταλάντης Μιχελογιαννάκη – Καραβελάκη «Υφαίνοντας στην Κρήτη» (Έκδοση Λυκείου των Ελληνίδων) η αντιδήμαρχος Αφροδίτη Βαρκαράκη αναφέρθηκε στο βιβλίο του ομιλητή της εκδήλωσης Θεοχάρη Δετοράκη: «Η Ιστορία της Κρήτης»:

«Το βιβλίο αυτό δεν πρέπει να λείπει από καμιά βιβλιοθήκη Κρητικού και μακάρι να μπορούσε να διδάσκεται και στα σχολεία μας… για να μάθουν τα παιδιά την μεγάλη ιστορία της Κρήτης. Εγώ, μεγάλη πια, έμαθα από το βιβλίο αυτό την ιστορία του τόπου μου» ανέφερε η αντιδήμαρχος.

Θα συμφωνήσουμε απόλυτα με την αντιδήμαρχο. Αυτό το βιβλίο θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό για όλα τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου. Είναι γραμμένο τόσο απλά και κατανοητά που διαβάζεται σαν ένα συναρπαστικό διήγημα. Κι’ όμως είναι η αιματοβαμμένη Ιστορία της Κρήτης.

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας στην εισαγωγή του βιβλίου του «…με το βιβλίο αυτό αποδίδω στην ιδιαίτερη πατρίδα μου τα τροφεία και απευθύνω στους συμπατριώτες μου, και ιδιαίτερα στους νέους, μια παραίνεση : να αγαπούν την Κρήτη και να διαφυλάξουν το ύφος και το ήθος της. Ο ευλογημένος αυτός μα και μαρτυρικός τόπος αξίζει όλη την αγάπη μας. Είναι ένα ανεξόφλητο χρέος στις φυσικές καλλονές του, στους ποταμούς των αιμάτων και των δακρύων του».
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ