Τη σύμβαση για την κατασκευή του «EuroAsiaInterconnector», του έργου ενεργειακής σύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ μέσω ενός ενιαίου καλωδίου, συνυπέγραψαν οι εκπρόσωποι των τριών χωρών στο «Σπίτι της Ευρώπης» στη Λευκωσία.

Μάλιστα η υπογραφή της σύμβασης χαρακτηρίστηκε ιστορική και προβλέπει την ηλεκτρική καλωδιακή διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης με κατάληξη στην Αττική. Στην εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας Βιργινία Μανασάκη, γεγονός που αποδεικνύει για μια ακόμα φορά τον κομβικό ρόλο της Περιφέρειας Κρήτης στη σημαντική συμφωνία, αλλά και το κύρος που έχει αποκτήσει διεθνώς καθώς συμμετέχει σε όλα τα μεγάλα γεγονότα που αφορούν την ενέργεια, ενώ παραβρέθηκε και ο Στρατηγικός Σύμβουλος Νίκος Λυγερός.

Η σύμβαση αφορούσε στην εκπόνηση των περιβαλλοντικών, τεχνικών, τεχνολογικών και βυθομετρικών μελετών του καλωδίου, το οποίο ανήκει στα Projects of CommonInterest, των έργων στρατηγικού ενδιαφέροντος της Ε.Ε., αποκτώντας την απαραίτητη προτεραιότητα σε όλα τα στάδια υλοποίησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει την σύντμηση όλων των χρόνων που απαιτούνται για την ωρίμανση των μελετών, με σκοπό την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωσή του.

Ο EuroAsia Interconnector
Το έργο αφορά υποθαλάσσιο 600 kV DC καλώδιο για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας, το οποίο θα έχει μεταφορική ικανότητα 2000 MW και συνολικό μήκος περίπου 820 ναυτικών μιλίων, δηλαδή περίπου 1518 km.

Ειδικότερα θα περιλαμβάνει τρεις διασυνδέσεις ως εξής:
α. 329 χλμ μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου
β. 879 χλμ μεταξύ Κύπρου και Κρήτης
γ. 310 χλμ μεταξύ Κρήτης και Αττικής.

Θα επιτρέπει την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και προς τις δυο κατευθύνσεις. Φορέας υλοποίησης για το τμήμα Κύπρος – Κρήτη είναι η ΔΕΗ Quantum Energy Ltd και για το τμήμα Κρήτη – ηπειρωτική Ελλάδα η ΔΕΗ Quantum Energy Ltd σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ. (Aftodioikisi)