Στην Καρδίτσα αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Φεβρουαρίου το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής γλυκαντικών και προϊόντων στέβιας στην Ευρώπη, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Στέβιας Καρδίτσας.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής, πρόκειται για την πρώτη μονάδα παραγωγής της γλυκαντικής ουσίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία θα είναι εγκατεστημένη στον οικισμό Κόμπελο στο Φανάρι του Δήμου Μουζακίου.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας Γιώργος Κολοσούσας, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με τον αν. υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Μπόλαρη, αναφέρθηκε στην επιτυχή προσπάθεια για την ίδρυση του Συνδέσμου το 2012 και στο γεγονός της αποδοχής από νέους αγρότες ώστε να απαρτίζεται σήμερα από 64 μέλη.

Η μονάδα, που είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα Leader, θα παράγει γλυκαντικά και προϊόντα στέβιας με πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή (χωράφι – μεταποίηση – διανομή).

Σύμφωνα με τον κ. Κουλοσούσα, εφόσον το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία και δημιουργηθεί αγορά για το τελικό προϊόν, τα 40 στρέμματα που αρχικά καλλιεργήθηκαν, θα αυξηθούν σε 1.200 ήδη από τη νέα περίοδο. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμη και για περαιτέρω διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό της παραγωγής σε επόμενο χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το τελικό προϊόν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εταιρείες τροφίμων και ποτών της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας, ενώ μεγάλη ζήτηση εκφράζεται και από ελληνικές επιχειρήσεις. Στόχος του Συνεταιρισμού Στέβιας είναι τα τελικά προϊόντα να διανέμονται -σε πρώτο στάδιο- στη χονδρική αγορά, ενώ το επόμενο βήμα είναι η μεταποίηση της στέβιας για την παραγωγή προϊόντων, που θα απευθύνονται στη λιανική. (Newmoney)