Δραματική είναι η έλλειψη προσωπικού στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων με τα κενά να αγγίζουν ακόμα και το 50% σε βασικές ειδικότητες. Ενδεικτικό των αναγκών που υπάρχουν είναι ότι στα μαγειρεία εργάζονται μόλις 5 άτομα, στην καθαριότητα 4 -που εκτελούν παράλληλα και χρέη τραπεζοκόμων- ενώ 13 συνολικά νοσηλευτές καλύπτουν 3 βάρδιες με συνέπεια στη νυχτερινή βάρδια να αντιστοιχεί 1 νοσηλευτής ανά 37 ηλικιωμένους.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιούμε τη δραματική έλλειψη προσωπικού στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων. Έχουμε βάλει το θέμα επανειλημμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο, στον δήμαρχο, στον γενικό γραμματέα και τους επικεφαλής των παρατάξεων, ενώ το προηγούμενο 15νθήμερο κάναμε μια κοινή συνεδρίαση με το Δ.Σ. του Γηροκομείου», σημείωσε σχετικά η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Χανίων Αθηνά Γιαννουλάκη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Σωματείο και οι εργαζόμενοι του Γηροκομείου την Τρίτη.

Η κα Γιαννουλάκη επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι στο Γηροκομείο ισχύει ό,τι ισχύει σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια, καθώς οι συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων σε συνδυασμό με την απαγόρευση των προσλήψεων που επιβάλλουν τα μνημόνια έχουν οδηγήσει σε λειτουργικό αδιέξοδο πολλές υπηρεσίες.

Ειδικότερα για το Γηροκομείο σήμερα φιλοξενούνται 113 ηλικιωμένοι εκ των οποίων οι 77 είναι μη αυτοεξυπηρετούμενοι, ενώ όλοι έχουν ανάγκη από τη βοήθεια του προσωπικού. Την ίδια στιγμή στο Ίδρυμα εργάζονται 5 άτομα στα μαγειρεία, 4 άτομα στην καθαριότητα, 1 άτομο στα πλυντήρια, 13 νοσηλευτές, 1 εργοθεραπευτής, 1 κοινωνική λειτουργός, 1 ηλεκτρολόγος, 2 κηπουροί, 9 διοικητικοί και 1 οδηγός.

Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού είναι ιδιαίτερα έντονο στις ειδικότητες των νοσηλευτών, της καθαριότητας και των μαγείρων. «Οι 13 νοσηλευτές καλύπτουν 3 βάρδιες και αντιστοιχεί 1 άτομο στα 25 σε πρωινή και σε απογευματινή βάρδια και στη νυχτερινή 1 στα 37. Όπως καταλαβαίνετε σωστή νοσηλεία και περιποίηση με 1 άτομο για 25 ηλικιωμένους δεν μπορεί να γίνε όσο φιλότιμες προσπάθειες και να καταβάλουμε», επεσήμανε η νοσηλεύτρια Δώρα Λιακάκου και πρόσθεσε ότι χρειάζεται άμεση πρόσληψη προσωπικού κατ’ εξαίρεση των νόμων για λόγους κοινωνικούς.

Το πρόβλημα που υπάρχει στον τομέα της καθαριότητας περιέγραψε η εργαζόμενη Κατερίνα Καγιαδάκη: «Το 2010 που διορίστηκα ήμασταν 11 άτομα και αυτή τη στιγμή έχουμε μείνει 4 άτομα για να καλύψουμε 2 βάρδιες ημερησίως, ενώ -εκτός από την καθαριότητα- είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε και τραπεζοκομική».

Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Χανίων ανέφερε ακόμα ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι απέναντι από τη Διοίκηση του Ιδρύματος η οποία καταβάλλει προσπάθειες για να επιλυθεί το πρόβλημα. Σημείωσαν δε ότι η οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα του Δημοτικού Γηροκομείου: «Οι εργολάβοι ποτέ δεν ωφέλησαν το Δημόσιο. Προσφέρουν χειρότερες υπηρεσίες, ενώ οι άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτούς δουλεύουν σε επισφαλείς συνθήκες», ανέφερε σχετικά η κα Γιαννουλάκη ενώ καταλήγοντας σχολίασε ότι στην πρόσφατη εγκύκλιος της κυβέρνησης για 10 προσλήψεις ανά Δήμο ή νομικό πρόσωπο θα πρέπει να αρθεί ο περιορισμός για προσλήψεις αποκλειστικά ΠΕ και ΤΕ καθώς ειδικότητες όπως μάγειροι και καθαρίστριες δεν μπορούν να καλυφθούν.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα