Δεν έχει προηγούμενο η κατάσταση με τα κενά στην εκπαίδευση, αφού έχουν περάσει σχεδόν τα δύο τρίτα της χρονιάς και όμως πολλά σχολεία έχουν σοβαρές ελλείψεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κενά στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο νομό Ρεθύμνου είναι συνολικά 19, εκ των οποίων τα έξι πλήρη και τα 13 μειωμένου ωραρίου. Εκεί όμως που η κατάσταση έχει ξεφύγει, όπως καταγγέλλει και η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, είναι το Τμήμα Κομμωτικής του 1ου ΕΠΑΛ, όπου δεν υπάρχει ακόμα καθηγητής ειδικότητας. Αυτό σημαίνει ότι είναι ορατός ο κίνδυνος οι 17 μαθητές να χάσουν τη χρονιά τους.

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου καταγγέλλει την κατάσταση και ζητά από το υπουργείο Παιδείας να παρέχει τα αυτονόητα: εκπαιδευτικούς για τους μαθητές όλης της χώρας.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Βρισκόμαστε σχεδόν δύο μήνες πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς, με τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία ακόμα να παραμένουν ακάλυπτα. Χιλιάδες είναι οι διδακτικές ώρες που χάθηκαν και φέτος και προφανώς ούτε λόγος να γίνεται για αναπλήρωση αυτών των ωρών που χάνονται με ευθύνη του Υπουργείου. Παρά τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων τα προηγούμενα χρόνια, την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, τη μετατροπή των συναδέλφων σε λάστιχο που τρέχουν σε μακρινά σχολεία για να καλύψουν 2-3 ώρες, το πρόβλημα παραμένει εκρηκτικό με τα κενά σήμερα να εκτιμώνται στα 3.000 πανελλαδικά σε Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση.

Τα κενά στον Νομό του Ρεθύμνου είναι 6 πλήρη και 13 μειωμένου ωραρίου.
Ειδικά όμως σε μια περίπτωση οι μαθητές κινδυνεύουν να χάσουν ολόκληρη τη χρονιά. Το τμήμα Κομμωτικής του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου από την αρχή της χρονιάς δεν έχει στελεχωθεί με καθηγητή ειδικότητας, με αποτέλεσμα οι 17 μαθητές του τμήματος να κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά τους. Η ειδικότητα της Κομμωτικής ήταν από τις κατηργημένες ειδικότητες, με την διαδικασία της διαθεσιμότητας και μάλιστα από τις ειδικότητες με μεγάλη ζήτηση από μαθητές. Φέτος επανήλθε στο σχολείο με την υπόσχεση να στηριχτεί. Παρά τις δεσμεύσεις, η αβεβαιότητα έχει αναγκάσει αρκετούς από τους μαθητές του τμήματος να ακολουθήσουν την ειδικότητα της κομμωτικής, σε κάποιες από τις τοπικές ιδιωτικές σχολές.

Την παραπάνω ζοφερή εικόνα προσπάθησε ο Υπουργός Παιδείας να στρεβλώσει με τις πρόσφατες δηλώσεις του, προσπαθώντας να αποποιηθεί τις δικές του ευθύνες και να παρουσιάσει ως υπεύθυνους τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Μίλησε αόριστα για πλασματικά κενά, για κακοδιαχείριση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, για χιλιάδες ώρες που σπαταλούνται σε γραμματειακή υποστήριξη. Η γνωστή σε εκπαιδευτικούς και μαθητές πραγματικότητα, τον διαψεύδει κατηγορηματικά. Ο Υπουργός με αυτές του τις δηλώσεις συνεχίζει την παράδοση των προκατόχων του. Στρώνει το έδαφος για να συνεχίσει την πολιτική των περικοπών και των μηδενικών διορισμών στην εκπαίδευση, για να προωθήσει την πολιτική του 3ου Μνημονίου, των επιταγών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, που για την Εκπαίδευση επιτάσσουν αύξηση ωραρίου για τους εκπαιδευτικούς, αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και νέες συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολικών μονάδων.

Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές που μας θέλουν αμόρφωτους, άνεργους, φτωχούς και εξαθλιωμένους η εκπαιδευτική κοινότητα μπορεί να απαντήσει μόνο με οργανωμένο και συλλογικό αγώνα. Απαιτούμε εδώ και τώρα προσλήψεις για την κάλυψη όλων των κενών. Απαιτούμε το αυτονόητο: κανένας μαθητής να μην χάνει τα μαθήματά του, πόσο μάλλον ολόκληρη τη χρονιά του».

Πηγή: goodnet.gr