Το ταλέντο και το ενδιαφέρον για το άθλημα από πολύ μικρή ηλικία, εξελίσσονται σε συνώνυμο της επιτυχίας, αφού μέσα από τις συμμετοχές του σε Πανελλήνιους και διεθνείς αγώνες «σπάει» τα ρεκόρ και βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης στο άθλημα της σκοποβολής, βάζοντας επόμενο …στόχο την Ολυμπιάδα!Πρόκειται για τον 20χρονο Ρεθυμνιώτη, Νίκο Νεονάκη, φοιτητή της σχολής Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στα Χανιά, σκοπευτή σταθερού στόχου του Σκοπευτικού Ομίλου Ρεθύμνου και Πρωταθλητή Ελλάδος σε τρείς κατηγορίες αγωνισμάτων, το ολυμπιακό αγώνισμα πιστόλι ταχύτητας εφήβων, το πιστόλι σπορ εφήβων και το πιστόλι στάνταρντ εφήβων.

ΜΕ «ΟΠΛΟ» ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΘΟΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ…

Ο ίδιος, ένας νέος που τον διακρίνει το ήθος και η σεμνότητα, κάνει περήφανη την τοπική κοινωνία, καθώς από το 2010 που ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τη σκοποβολή, συνεχίζει μέχρι σήμερα αποσπώντας κάθε χρόνο σημαντικές διακρίσεις, έχοντας μάλιστα σπάσει εννέα φορές το Πανελλήνιο ρεκόρ. Με «όπλο» την επιμονή και τη μεθοδική δουλειά, πετυχαίνει τους στόχους του και ανεβάζει ψηλά τον πήχη για τη χώρα του, αφού συναγωνίζεται αθλητές με πολυετή εμπειρία και συμμετέχει σε υψηλού επιπέδου διοργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις απαιτήσεις του αθλήματος αλλά και τους επόμενους στόχους του που δεν είναι άλλοι από την κορυφαία διοργάνωση του αθλητισμού, την Ολυμπιάδα. Μάλιστα την περίοδο αυτή βρίσκεται σε διαδικασία προετοιμασίας, κάνοντας συχνές προπονήσεις, κάτι μάλιστα που κάνει παράλληλα με τις σπουδές του. «Αυτήν την περίοδο προπονούμαι στο πιστόλι ταχύτητας εντατικά γιατί στοχεύω σε συμμετοχή στην επόμενη Ολυμπιάδα. Έχω συμμετάσχει σε Πανελλήνιους, Πανευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους αγώνες. Για την Ολυμπιάδα απαιτείται μια καλή φυσική κατάσταση και πρέπει να υπάρχει και χορηγός, γιατί είναι πολύ ακριβό το αγώνισμα. Χρειάζεται πειθαρχία. Πηγαίνω τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα στα Χανιά, ρίχνω περίπου τριακόσια φυσίγγια και χρειάζεται συγκέντρωση, προσοχή στο κάθε δευτερόλεπτο γιατί ο χρόνος και η ακρίβεια σε αυτό το αγώνισμα έχουν μεγάλη σημασία. Συγκεκριμένα, σε τέσσερα δευτερόλεπτα πρέπει να πετύχω πέντε στόχους στο κέντρο για να αποσπάσω όσο το δυνατό υψηλότερη βαθμολογία. Η προπόνηση αν είμαι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα μπορεί αν διαρκέσει περίπου μιάμισι ώρα, αν όμως δω ότι απαιτείται επιπλέον προπόνηση μπορεί να κρατήσει τρεις ώρες» αναφέρει ο ίδιος μιλώντας για την προετοιμασία του. Αξίζει να σημειωθεί πως η τοπική κοινωνία εκφράζει το ενδιαφέρον και τη στήριξή της για τον Ρεθυμνιώτη αθλητή στην προσπάθειά του να συμμετάσχει στην Ολυμπιάδα.

Ο ίδιος πάντως δεν είχε ποτέ προπονητή, όπως ανέφερε και εξασκείται μόνος του στο άθλημα με οδηγό το… ταλέντο του. «Έβλεπα μόνος μου τι έπρεπε να κάνω, πώς να στήνω το σώμα μου, πως πρέπει να σκέφτομαι και όλα όσα χρειάζονται για την τεχνική» υπογραμμίζει. Όσο για την έφεσή του στη σκοποβολή αναφέρει πως από μικρή ηλικία τον ενδιέφερε το εν λόγω άθλημα παίρνοντας την απόφαση να ασχοληθεί σοβαρά με αυτό στη συνέχεια.

Σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά του βήματα στο μέλλον ο ίδιος υποστηρίζει: «Θα προσπαθήσω να ασχοληθώ επαγγελματικά με το σκοποβολή που μου αρέσει, ενδεχομένως να μπορέσω να βοηθήσω και άλλους ανθρώπους αλλά σκοπεύω να αξιοποιήσω και το πτυχίο μου».

Οι προπονήσεις του γίνονται κυρίως στο Εθνικό Σκοπευτήριο Χανίων ενώ οι αγώνες επίλεκτων σκοπευτών της Εθνικής ομάδας στο σκοπευτήριο Μαλακάσας Αττικής. Σε ό,τι αφορά τις υποδομές στο Ρέθυμνο, που μπορούν να στηρίξουν το εν λόγω άθλημα, ο ίδιος τόνισε πως ο σκοπευτικός όμιλος διαθέτει υποδομές όχι όμως τέτοιες ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις προετοιμασίας για την Ολυμπιάδα και μάλιστα σε σταθερό στόχο. «Έχουμε ένα σκοπευτήριο στη Λαμπινή, αλλά είναι μικρό, είναι ανοιχτός ο χώρος, μπορεί να φυσάει, να βρέχει, να έχει κρύο και δεν μπορείς να προπονηθείς όπως χρειάζεται. Για να γίνει προπόνηση για την ολυμπιάδα πρέπει να έχεις ελεγχόμενες συνθήκες. Στα Χανιά, όπου προπονούμαι το σκοπευτήριο έχει αυτές τις προδιαγραφές και είναι πολύ καλό, ένα από τα καλύτερα στα Βαλκάνια μάλιστα».

Ο Νίκος επιλέχθηκε για το εξώφυλλο από το Πανελλήνιο περιοδικό της σκοποβολής «SHOOTERS», στο τεύχος 7 που περιελάμβανε οκτασέλιδο αφιέρωμα για τις επιτυχίες του.

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΝΕΟΝΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟ 2011

Ο Νίκος, παρά το νεαρό της ηλικίας, μέσα σε πέντε χρόνια έχει καταγράψει στο βιογραφικό του πλήθος συμμετοχών και διακρίσεων στο άθλημα της σκοποβολής.

Συγκριμένα, ορισμένες από τις πιο σημαντικές διακρίσεις του ήταν στις 06 Ιουλίου 2014 στο Σκοπευτήριο Μαλακάσας, όπου πήρε μέρος στους αγώνες επίλεκτων και κατάφερε να προκριθεί στην κορυφαία διοργάνωση της σκοποβολής το Παγκόσμιο πρωτάθλημα σκοποβολής που πραγματοποιείται κάθε 4 χρόνια, ως μέλος της εθνικής ομάδας σκοποβολής. Ο Νίκος είναι πέντε φορές διεθνής, μέλος της Εθνικής ομάδας Σκοποβολής, και το καλοκαίρι μάλιστα απέσπασε την ένατη θέση στο παγκόσμιο κύπελλο στο Ζουλ, της Γερμανίας, έχοντας να ανταγωνιστεί αθλητές με μεγάλη εμπειρία σε διεθνείς αγώνες.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ «ΣΠΑΕΙ» ΡΕΚΟΡ

Στους αγώνες Επίλεκτων Εθνικής Ομάδας έσπασε εννέα φορές το Πανελλήνιο Ρεκόρ στο Ολυμπιακό Αγώνισμα Πιστόλι Ταχύτητας Εφήβων, συγκεντρώνοντας πολύ υψηλή βαθμολογία. Συγκεκριμένα:
Στις 28 Απριλίου 2012 , στο Σκοπευτήριο Μαλακάσας με 532/600
Στις 29 Απριλίου2012 στο Σκοπευτήριο Μαλακάσας με 534/600
Στις 10 Νοεμβρίου 2012 στο Σκοπευτήριο Μαλακάσας με 550/600
Στις 09 Νοεμβρίου 2013 στο Σκοπευτήριο Μαλακάσας με 556/600
Στις 10 Νοεμβρίου 2013 στο Σκοπευτήριο Μαλακάσας με 558/600
Στις 06 Ιουλίου 2014 στο Σκοπευτήριο Μαλακάσας με 564/600
Στις 07 Φεβρουαρίου 2015 στο Σκοπευτήριο Μαλακάσας με 565/600
Στις 08 Φεβρουαρίου 2015 Σκοπευτήριο Μαλακάσας με 573/600, βαθμολογία που αποτελεί και πανελλήνιο ρεκόρ Ανδρών. Μάλιστα, το προηγούμενο ρεκόρ είχε από το 2008 ο Χ. Καπόλας με βαθμολογία 523/600.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΕΤΗ

Επί τέσσερα συνεχόμενα έτη από το 2012 έως το 2015 ο Νίκος Νεονάκης παραμένει Πρωταθλητής στους Πανελλήνιους Αγώνες Εφήβων πυροβόλων όπλων.

Συγκεκριμένα, πήρε κύπελλο και χρυσό μετάλλιο και βρέθηκε στην πρώτη θέση στα παρακάτω αγωνίσματα:
Στις 7 Απριλίου 2012 στο αγώνισμα Πιστόλι Ταχύτητας, (Α’ θέση)
Στις 8 Απριλίου 2012 στο αγώνισμα Πιστόλι Σπορ, (Α’ θέση)
Στις 13 Απριλίου 2013 στο αγώνισμα Πιστόλι Ταχύτητας, (Α’ θέση)
Στις 14 Απριλίου 2013 στο αγώνισμα Πιστόλι Στάνταρντ, (Α’ θέση)
Στις 3 Μαΐου 2014 στο αγώνισμα Πιστόλι Σπορ, (Α θέση)
Στις 3Μαΐου 2014 στο αγώνισμα Πιστόλι Στάνταρντ, (Α θέση)
Στις 4 Μαΐου 2014 στο αγώνισμα Πιστόλι Ταχύτητας, (Α’ θέση)
Στις 26 Απριλίου 2015 στο αγώνισμα Πιστόλι Σπορ, (Α θέση)
Στις 27 Απριλίου 2015 στο αγώνισμα Πιστόλι Ταχύτητας, (Α’ θέση)
Στις 27 Σεπτεμβρίου 2015 στο αγώνισμα Πιστόλι Στάνταρντ, (Α’ θέση)

ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΕΦΗΒΩΝ ΤΟ 2011

Στις 9 Απριλίου 2011 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στους Πανελλήνιους Αγώνες Εφήβων και κέρδισε τη 2η θέση -ασημένιο μετάλλιο- στο αγώνισμα Πιστόλι Ταχύτητας και επίσης τη 2η θέση- ασημένιο μετάλλιο- στο αγώνισμα Πιστόλι Σπορ. Από τον Απρίλιο του 2012 ανήκει στους επίλεκτους σκοπευτές της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος από τους οποίους επιλέγεται η εθνική ομάδα και από το 2014 συμμετέχει στην Εθνική Ομάδα Σκοποβολής και είναι μέσα στους καλύτερους έφηβους σκοπευτές της Ευρώπης στο Ολυμπιακό Πιστόλι Ταχύτητας και το πιστόλι Σπορ.

Για τις επιτυχίες του τα έτη 2013 και 2014 ο Νίκος Νεονάκης βραβεύτηκε στο Ξενοδοχείο ΚΑΡΑΒΕΛ της Αθήνας από τη Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος ως ο καλύτερος Έλληνας σκοπευτής στο Ολυμπιακό Πιστόλι Ταχύτητας Εφήβων που έσπασε συνεχόμενες φορές το Πανελλήνιο Ρεκόρ.

Στις 19 Δεκεμβρίου 2012 η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καθηγητών Φυσικής Αγωγής Νομού Ρεθύμνης τον βράβευσε σαν τον καλύτερο Ρεθεμνιώτη αθλητή για τα έτη 2011 και 2012 όλων των αθλημάτων στο Νομό Ρεθύμνης και του απένειμε τιμητικά το βραβείο «Γιάννης Χαλκιαδάκης».

Το 2015 έγινε ξανά πρωταθλητής Ελλάδος σε τρία αγωνίσματα των πυροβόλων πιστολιών και κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ στο ολυμπιακό αγώνισμα πιστόλι ταχύτητας. Βραβεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2015 στο Ηράκλειο από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

ΣΤΑΘΕΡΗ «ΠΡΩΤΙΑ» ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΟ 2015

Μετά το εξωτερικό, ακλούθησε η Κρήτη και οι συμμετοχές του σε αγώνες εννέα αγώνες στα Χανιά, το τελευταίο τρίμηνο του 2015 όπου αναδείχθηκε πρώτος.

Επιπλέον, σε αγώνες Α’ κατηγορίας στο Ζαρό, στις 27 και 28 Αυγούστου του 2015 αναδείχθηκε και πάλι πρώτος.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2015 ΣΤΟ Εθνικό Σκοπευτήριο Χανίων απέσπασε συνολική βαθμολογία 569/600 στο πιστόλι μεγάλου διαμετρήματος Ανδρών ενώ στις 14 Νοεμβρίου 2015, στον ΣΚΟΑΧ στο αγώνισμα στάνταρντ συγκέντρωσε 561/600, βαθμολογία ιδιαίτερα υψηλή, καθώς Πηγή: goodnet.gr