Μία ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Άνοια και κατάθλιψη στην Τρίτη Ηλικία» πραγματοποιήθηκε στο ΚΑΠΗ Δήμου Ιεράπετρας.

Ο ομιλητής, ψυχίατρος, Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγίου Νικολάου κ. Μανώλης Φαζάκης ευχαρίστησε το ΚΑΠΗ και τον Δήμο για την πρόσκληση και τη φιλοξενία.

«Υπάρχουν», ανέφερε, «πολλών μορφών άνοιας με τη Νόσο Alstxaimer να είναι  από τις  πιο δύσκολες. Οι μελέτες δείχνουν ότι σταδιακά αυτή η μορφή άνοιας αυξήθηκε με την πάροδο των χρόνων,  όμως τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι σταδιακά αρχίζει να μειώνεται. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η βελτίωση της ποιότητας ζωής, η φροντίδα για την υγεία,  η πρόληψη, που  προπάντων παίζουν σημαντικό ρόλο. Επίσης μειώνονται τα εγκεφαλικά, οι κυκλοφοριακές διαταραχές, κάποιες δηλαδή από τις πιθανές αιτίες για Αλτσχάιμερ και γενικά των ανοιών.

Τα δεδομένα φαίνεται να κυλούν αισιόδοξα, ενώ παράλληλα γίνεται και λόγος για νέες έρευνες σχετικά με την εύρεση εμβολίου  και γενικότερα θεραπείες που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις βιοχημικές διαταραχές της άνοιας».

ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΜΠΡΟΥ-ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ