Την Κυριακή 10 Απριλίου ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου διοργανώνει πεζοπορική εξόρμηση στην περιοχή του Ηρακλείου, στο φαράγγι Καρτερού και στο Κουναβιανό φαράγγι.

Η μετάβαση στην περιοχή θα γίνει με λεωφορείο, το εισιτήριο είναι 10-12 € (ανάλογα με τη συμμετοχή) και είναι απαραίτητη η έγκαιρη κράτηση θέσης το αργότερο μέχρι το Σάββατο το μεσημέρι.

ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ: τηλέφωνα 6946160654 (Ελένη 10:00-12:00) & 6948040401 (Aντρέας 18:00-20:00).
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: από Άγιο Νικόλαο (Κ.Καραμανλή 23, S/M ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ), την Κυριακή το πρωί στις 07:30.

Η πεζοπορία έχει διάρκεια 4,5 ώρες (χωρίς τις απαραίτητες στάσεις) και χαρακτηρίζεται εύκολη (βαθμός δυσκολίας 1), με μικρή υψομετρική διαφορά (180μ). Θα ξεκινήσουμε από χωματόδρομο και μετά από 1,5 περίπου χιλιόμετρο θα μπούμε μέσα στο φαράγγι Καρτερού, το οποίο εντάσσεται στην ευρύτερη περιοχή του Οικολογικού Πάρκου του Γιούχτα. Το πάρκο ανήκει στο δίκτυο των περιοχών Natura 2000 και περιλαμβάνει  το όρος Γιούχτα και τρία φαράγγια: το κνωσανό, το κουναβιανό και του Καρτερού.

Τα φαράγγια αποτελούν  θύλακα δραστηριοτήτων, που συνδυάζουν τη διατήρηση και ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς και της πλούσιας πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου. Σήμερα σώζονται ερείπια αρκετών νερόμυλων, το πετρόκτιστο βυζαντινό πανδοχείο, μικρά γραφικά ξωκλήσια σκαρφαλωμένα στις πλαγιές και ίχνη από ερειπωμένους οικισμούς. Η χλωρίδα των φαραγγιών περιλαμβάνει υδρόφιλα είδη όπως πλατάνια, ιτιές και λυγαριές καθώς και πολλά ενδημικά φυτά. Το δασοτουριστικό μονοπάτι, η  τοποθέτηση γεφυρών, το ξύλινο κιγκλίδωμα κατά μήκος της πορείας και η σήμανση διευκολύνουν και καθοδηγούν τον επισκέπτη.

Διασχίζουμε το απρόσμενα καταπράσινο τοπίο, με τα κελαριστά νερά και συνεχίζουμε μέχρι τη διακλάδωση για Σκαλάνι. Το δεύτερο αυτό τμήμα της διαδρομής γίνεται πρώτη φορά από τον σύλλογο μας και μας οδηγεί στο Κουναβιανό φαράγγι, το πλουσιότερο σε βλάστηση φαράγγι όλου του νομού Ηρακλείου. Μια πραγματική όαση, που προσφέρει στον επισκέπτη μια αξέχαστη διαδρομή κάτω από τη σκιά που προσφέρουν τα πανύψηλα καλυμμένα με αναρριχητικά φυτά δέντρα και μαγευτικές εικόνες με μικρούς καταρράκτες. Συνεχίζουμε σε κατάφυτο μονοπάτι που έχει διαμορφωθεί με ξύλινες γεφυρούλες και κιγκλιδώματα μέχρι την έξοδο, στον καταπράσινο κάμπο, στα Πεζά.

Μετά το τέλος της πεζοπορίας, όσοι θέλουν μπορούν να πάνε για φαγητό σε παραδοσιακή ταβέρνα στις Αρχάνες (πλήρες μενού και ποτά: 10€).

Περισσότερες πληροφορίες, όροι συμμετοχής, εξοπλισμός στο blog του Συλλόγου (pezopories.blogspot.gr).