Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη διάρκεια της χθεσινής κατεπείγουσας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, η μελέτη που έχει εκπονηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης για το τοπικό διαχειριστικό σχέδιο απορριμμάτων (ΤΔΣΑ) του Δήμου Ρεθύμνου, παίρνοντας έτσι το «πράσινο φως» για ένταξη στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Αποβλήτων στην Κρήτη.Το τοπικό διαχειριστικό σχέδιο των απορριμμάτων εστιάζει, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Λελεδάκη, σε πέντε βασικούς άξονες. Τη διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή με στόχο τη μείωση του αριθμού αυτών που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ, τη δημιουργία πράσινων σημείων για την αποτελεσματικότερη διαλογή και έμφαση στην ανακύκλωση αλλά και τον σταθμό μεταφόρτωσης των απορριμμάτων που θα μειώσει, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η μελέτη, τον αριθμό των απορριμματοφόρων που φτάνουν στον ΧΥΤΑ.

Παράλληλα, προβλέπει και δράσεις ενημέρωσης των πολιτών καθώς και την αποκατάσταση των κορεσμένων χώρων, μεταξύ των οποίων και ο ΧΥΤΑ έως το 2020.

Στο μεταξύ, στη μελέτη προβλέπεται ως χώρος εναπόθεσης των απορριμμάτων ο υφιστάμενος, στο ΧΥΤΑ Αμαρίου, με αποτέλεσμα αυτό να προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου. Μάλιστα, έγιναν επισημάνσεις για την ανάγκη αλλαγής της εν λόγω χωροθέτησης, αφού ο ΧΥΤΑ Αμαρίου βρίσκεται σε οριακό σημείο. Αντιδράσεις υπήρξαν ακόμη και για το γεγονός του κατεπείγοντος χαρακτήρα της συνεδρίασης που δεν έδωσε τη δυνατότητα στους συμβούλους να ενημερωθούν νωρίτερα σχετικά με το θέμα. Ωστοσο η προθεσμία από την Περιφέρεια ήταν μέχρι χθες να έχουν αποφασίσει τα Δ.Σ. για τα τοπικά τους σχέδια.

Το τοπικό διαχειριστικό σχέδιο πήρε την έγκριση της πλειοψηφίας ωστόσο παρών ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι, Νικόλαος Πετρακάκης, Ρένα Κουτσαλεδάκη και Σταύρος Βουρβαχάκης. Tο σχέδιο καταψήφισαν οι Μανούσος Μανουσογιάννης, ΜποτόνηςΜποτονάκης, Γιάννης Γαϊτάνης, Θέμης Χαμογιωργάκης, Γρηγόρης Τσιομπικας και Χαράλαμπος Κιαγιάς.

Πηγή: goodnet.gr