Με διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο επιχειρεί να αποτρέψει ο Αλέξης Τσίπρας το ενδεχόμενο, να υποχρεωθεί η Ελλάδα να συναινέσει σε πρόσθετα μέτρα πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Για το σκοπό αυτό είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

Στο επίκεντρο της μεταξύ τους συζήτησης βρέθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, η πορεία της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός είπε στην Καγκελάριο ότι οι θεσμοί δεν πρέπει να επιμείνουν σε νέα μέτρα. Μάλιστα, φέρεται να επισήμανε, πως οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο Πέμπτη από τη Eurostat, «θα πρέπει αυτονόητα να συνυπολογιστούν στο τελικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης».

Το επιχείρημα του Πρωθυπουργού ήταν, πως από τη στιγμή που οι δημοσιονομικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερες από τους στόχους, δεν υπάρχει λόγος για τη λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ για τη διασφάλιση του ενδεχομένου εκτροχιασμού του προγράμματος.

Η επικοινωνία με την Καγκελάριο ήταν η πρώτη υψηλόβαθμη επαφή του Πρωθυπουργού μετά την άφιξη των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα και αναμένεται να υπάρξουν και άλλες τέτοιες κινήσεις, ώστε να καμφθεί η απαίτηση των θεσμών για τη νομοθέτηση συμπληρωματικών μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ. Αν και η Αθήνα έδειξε αρχικά να συζητάει αυτό το ενδεχόμενο, όταν οι δανειστές έβαλαν το θέμα αυτό στο τραπέζι στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ το περασμένο Σαββατοκύριακο, μετά από σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό τη Δευτέρα στο Μαξίμου η Αθήνα αποφάσισε να επιμείνει στη γραμμή, πρώτα η αξιολόγηση, μετά να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και αν υπάρξει ανάγκη τότε, το συζητάμε.

Η κυβερνητική γραμμή έγινε απολύτως σαφής χθες από τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Είναι προφανές, ότι η εκ των προτέρων ανακοίνωση μέτρων που αφορούν μελλοντική φάση, δεν προβλέπεται να ληφθούν στο σύνολό τους, το ενδεχόμενο εφαρμογής τους αφορά ειδική περίπτωση και με βάση τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας δεν χρειάζονται, θα λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, προεξοφλώντας την αδυναμία υλοποίησης των στόχων», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εκτιμά «ότι βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποτελέσουν και οι θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, καθώς τα στοιχεία υπερβαίνουν τις σχετικές προβλέψεις». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Eurostat αναμένεται να ανακοινώσει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% ως 0,7%, όταν ο στόχος του προγράμματος ήταν πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ.

Πάντως η κ. Γεροβασίλη άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, να υπάρξει στην συμφωνία για την αξιολόγηση αναφορά στο ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων το 2018 και αν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, κάτι που φαίνεται ότι αποτελεί και τη γραμμή συμβιβασμού της κυβέρνησης: «σε κάθε συμφωνία έχει αποτυπωθεί ότι εάν οι στόχοι δεν προσεγγίζονται, τότε προκύπτει ανάγκη νέων μέτρων. Αυτό είναι αποτυπωμένο και στη συμφωνία που έχουμε ψηφίσει, αλλά και σε κάθε συμφωνία η οποία γίνεται μεταξύ δύο εταίρων και έχει στόχους. Αυτό, λοιπόν, είναι ένα λογικό ζήτημα», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
www.real.gr