«Καζάνι που βράζει» το προσφυγικό

Η πολύμηνη παραμονή εκατοντάδων ή ακόμα και χιλιάδων –ανάλογα με τον χώρο- προσφύγων και μεταναστών από ποικίλες χώρες με διαφορετικές –ενδεχομένως- γλωσσικές, πολιτιστικές ή και θρησκευτικές πεποιθήσεις σε κλειστούς χώρους φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων φανερώνει ήδη τα πρώτα προειδοποιητικά της σημάδια.

Στην Ειδομένηξέσπασαν χθες επεισόδια ανάμεσα σε ομάδες προσφύγων, ενώ τόσο στον πρόχειρο κλειστό καταυλισμό του Ελληνικού όσο και στη Χίο οι διαμένοντες σε αυτές τις δομές εκφράζουν όλο και πιο συχνά και με εντονότερο τρόπο διάφορα παράπονα.

2.000 πρόσφυγες παραμένουν στον Πειραιά

Η κατάσταση στον Πειραιά έχει ομαλοποιηθεί και πλέον στους χώρους του λιμανιού, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση βρίσκονται αυτή τη στιγμή 2.135 πρόσφυγες και μετανάστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθημερινά από τις εγκαταστάσεις στον Πειραιά αποχωρούν πρόσφυγες και μετανάστες για άλλες δομές φιλοξενίας. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή χθες το μεσημέρι αναχώρησαν τρία λεωφορεία των ΚΤΕΛ με 131 άτομα από τη Συρία με προορισμό τη δομή φιλοξενίας στις Θερμοπύλες, όπου βρίσκονται ήδη 312 πρόσφυγες.

Αντιδρούν για το φαγητό και τις συνθήκες στο Ελληνικό

Με «καζάνι που βράζει» μοιάζουν οι χώροι διαμονής στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Σύμφωνα με στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης στο γήπεδο μπέιζμπολ παραμένουν 976 πρόσφυγες, στο γήπεδο χόκεϊ 1.254 και στο χώρο αφίξεων 1.347. Οι πρόσφυγες είναι κυρίως Αφγανοί και κάποιοι από Πακιστάν, Ιράν, Συρία και Μαρόκο. Στο γήπεδο του μπέιζμπολ έχουν στηθεί 147 σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τη φιλοξενία των προσφύγων.

Τις προηγούμενες ημέρες πολλοί από τους διαμένοντες εξέφρασαν σοβαρά παράπονα για το φαγητό που τους σερβίρεται σε καθημερινή βάση και το οποίο παρασκευάζεται από τον Στρατό, αλλά και για την υγιεινή και την καθαριότητα στους χώρους του παλιού αεροδρομίου.

Από την πλευρά του το συντονιστικό όργανο για το προσφυγικό απαντώντας στις καταγγελίες υποστήριξε ότι είναι καλή η ποιότητα φαγητού και επαρκής η ιατρική φροντίδα στα κέντρα φιλοξενίας του Ελληνικού.

Η Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» εξέδωσε χθες ανακοίνωση, όπου έκανε λόγο για απεργία πείνας των προσφύγων χθες στο Ελληνικό «για το άθλιο φαγητό και νερό» και για ανεπαρκή ιατρική φροντίδα, τα οποία της κατήγγειλε αντιπροσωπεία προσφύγων.

«Το φαγητό χθες, ήταν η αφορμή για να εκφράσουν οι άνθρωποι τα προβλήματά τους. Τα σύνορα συνεχίζουν να είναι κλειστά και αυτό τους πιέζει ψυχολογικά. Με τη συζήτηση που κάναμε μου είπαν ότι αισθάνονται γενικότερη διάκριση των Αφγανών σε σχέση με τις άλλες εθνικότητες, διότι δεν είναι στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης», εξηγεί ο συντονιστής από την πλευρά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για το γήπεδο του μπέιζμπολ Ναντίρ Νούρι, κατά την διάρκεια επίσκεψης δημοσιογράφων στο χώρο.

Ο ίδιος κάνει λόγο για μεμονωμένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας. «Προκύπτουν το πολύ δύο ή τρία κρούσματα την ημέρα την ώρα που βρίσκονται εδώ 1.000 άτομα».

Ξύλο στην Ειδομένη

Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα και στην Ειδομένη. Εκεί χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν στον παράνομο καταυλισμό ελπίζοντας ακόμα στο άνοιγμα των συνόρων προς την Ευρώπη. Οι συνθήκες διαμονής όχι μόνο δεν είναι κατάλληλες, αλλά πλέον θα γίνουν εξίσου δύσκολες με αυτές του χειμώνα. Τα φίδια, που ξύπνησαν από τη χειμερία νάρκη, κάνουν όλο και πιο έντονη την παρουσία τους στο χώρο, ενώ και η αύξηση της θερμοκρασίας θα κάνει ανυπόφορη την παραμονή στο χώρο.

Η ένταση των προσφύγων ξέσπασε με επεισόδια που προκλήθηκαν χθες το μεσημέρι όταν Αφγανοί και Κούρδοι άρχισαν να πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα μεταξύ τους και παρενέβη η αστυνομία κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών. Από τον πετροπόλεμο τραυματίστηκε ένας πρόσφυγας τον οποίο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέπεμψαν στο Πολυιατρείο Πολυκάστρου για ράμματα.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επιχειρεί να πείσει τους διαμένοντες στην Ειδομένη να αποχωρήσουν από τον χώρο, ενώ δημιουργεί νέους χώρους για τη μεταφορά των προσφύγων από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Χθες ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης ανακοίνωσε ότι πρόκειται να δημιουργηθούν ακόμη τέσσερις χώροι φιλοξενίας προσφύγων ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Μετανάστες επιχείρησαν να επιστρέψουν στην Τουρκία κολυμπώντας

Τον αντίστροφο δρόμο και σχεδόν με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο έφτασαν στην Ελλάδα προσπάθησαν να πάρουν τη Δευτέρα οικονομικοί μετανάστες από το Μαρόκο. Οι τέσσερις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του politischios.gr, το πρωί της Δευτέρας με τη χρήση κουλούρας επιχείρησαν να διαφύγουν κολυμπώντας από τη Χίος προς τον Τσεσμέ. Στην προσπάθειά τους έγιναν αντιληπτοί από αλιευτικό σκάφος που τους περισυνέλλεξε και τους παρέδωσε σε σκάφος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου.

Αυτό όμως δεν ήταν και το μοναδικό περιστατικό, αφού και χθες το πρωί, ακόμα δύο πρόσφυγες επιχείρησαν να επιστρέψουν στην Τουρκία με τον ίδιο τρόπο.

Πολλοί μετανάστες που διαμένουν στα hotspots των νησιών του ανατολικού Αιγαίου έχουν δηλώσει οικειοθελώς ότι επιθυμούν να επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία ενώ οι υπόλοιποι δεν αντέχουν άλλο την αναμονή για την έκβαση της αίτησης ασύλου που έχουν υποβάλλει.

www.real.gr