Αμετανόητος ο Ερντογάν – Νέες απειλές προς την Ε.Ε.

Το βήμα της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ επέλεξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να απειλήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα μπλοκάρει την συμφωνία των Βρυξελλών με την Άγκυρα για το προσφυγικό.

Ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα «παγώσει» τη νομοθετική διαδικασία, σε περίπτωση που δεν εξαιρεθούν έως τα τέλη Ιουνίου οι Τούρκοι από το να παίρνουν βίζα όταν θέλουν να ταξιδέψουν στην Σένγκεν.

Όλοι οι ηγέτες που βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη επικεντρώθηκαν στους τρόπους με τους οποίους θα βρεθεί λύση στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Ωστόσο, ο Ερντογάν προτίμησε να προειδοποιήσει ότι θα σαμποτάρει αυτές τις προσπάθειες.

Έχοντας πλέον βρει τον πρωθυπουργό της αρεσκείας του στο πρόσωπο του Μπιναλί Γιλντιρίμ, δεν δείχνει σε καμία περίπτωση διατεθειμένος να κάνει βήμα πίσω από την ατζέντα του και συνεχίζει τις εμπρηστικές δηλώσεις εναντίον της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κανένα αποτέλεσμα όσον αφορά τις θεωρήσεις εισόδου, «καμιά απόφαση, κανένας νόμος στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής δεν πρόκειται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Τουρκίας», ξεκαθάρισε ο Ερντογάν.

«Θα φθάσουμε σε ένα ορόσημο την 30ή Ιουνίου στο ζήτημα που αφορά τις βίζες. Ο υπουργός των Εξωτερικών μας, ο υπουργός μας για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις θα έχουν συζητήσεις με τους Ευρωπαίους. Εάν υπάρξει αποτέλεσμα, καλώς. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κανένα αποτέλεσμα, λυπούμαστε», πρόσθεσε.

Το «αγκάθι» για την κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδεύουν στην Ζώνη Σένγκεν ως τα τέλη Ιουνίου, είναι ο όρος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αλλαγή της τουρκικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας. Μάλιστα, την Δευτέρα η Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι είναι ανάγκη να εκπληρωθούν όλα τα κριτήρια πριν εξαιρεθούν οι Τούρκοι από την υποχρέωση να εξασφαλίζουν βίζα όταν ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

«Τους το είπα καθαρά. Δεν θα μας ζητούν ένα νέο κριτήριο κάθε δυο μέρες», ήταν η απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας. Ακόμη, τόνισε πως τα κεφάλαια που είχε δεσμευτεί να χορηγήσει η ΕΕ στην Τουρκία ακόμη δεν έχουν εκταμιευθεί.
www.real.gr