Σε «πυρετό» προετοιμασίας βρίσκονται από χθες οι επιχειρηματίες προκειμένου να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες διαδικασίες για την προσαρμογή στους νέους συντελεστές του ΦΠΑ που ξεκίνησαν να ισχύουν από την 1η Ιουνίου.Στο μεταξύ η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ΕΣΕΕ επισημαίνει πως η νέα αύξηση του ΦΠΑ αποτελεί τον «κόφτη» κατανάλωσης και τζίρου στην αγορά. Έμποροι και επαγγελματίες στον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού εμφανίζονται γι’ ακόμη μια φορά ανήσυχοι από τη νέα αύξηση του ΦΠΑ και των επιμέρους φόρων, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως εν μέσω της τουριστικής περιόδου η αύξηση στις τιμές θα φέρει για ακόμη μια φορά σε τέλμα το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας και συνεπώς μια ιδιαίτερα δύσκολη χειμερινή περίοδο.

ΣΤΗ «ΜΕΓΓΕΝΗ» ΤΟΥ ΦΠΑ ΕΜΠΟΡΙΟ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Στο Ρέθυμνο οι επαγγελματίες ξεκίνησαν από χθες να προσαρμόζονται στους νέους συντελεστές, διαδικασία που απαιτεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Η εικόνα που θα διαμορφωθεί από τις αυξήσεις του ΦΠΑ και επιπλέον φόρων, θα φανεί εντός του δεκαημέρου, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Γιώργος Πολιουδάκης, τόσο σε ό,τι αφορά το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές, όσο και σε σχέση με τις επιπτώσεις κυρίως στον τουρισμό. Σε μια ήδη περιορισμένη κατανάλωση, το νέο πλαίσιο, έρχεται να συρρικνώσει ακόμη περισσότερο τα διαθέσιμα των καταναλωτών, συνεπώς και του τζίρου των επιχειρήσεων που ήδη λειτουργούν στο «όριο».

«Θα δούμε αυξήσεις στο 100% των προϊόντων. Δεν είναι μόνο η αύξηση του ΦΠΑ αλλά και οι επιπλέον αυξήσεις, όπως στην μπύρα και τα τσιγάρα. Δυστυχώς θα έχουμε επιπτώσεις και στον τουρισμό γιατί οι τουρίστες που επισκέφτηκαν για 5-6 μέρες το Ρέθυμνο θα κληθούν τις μισές να πληρώσουν με άλλες τιμές και τώρα με υψηλότερες. Αυτό θα φέρει επιπτώσεις στον τουρισμό και θα αποτελέσει δυσφήμιση για τη χώρα μας» ανέφερε ο κ. Πολιουδάκης.

Στο μεταξύ, το κύμα ανατιμήσεων ενέχει κινδύνους για παράλογες αυξήσεις στις τιμές πέραν του ΦΠΑ, με τον Εμπορικό Σύλλογο να βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου, αν υπάρξουν περιστατικά στο Ρέθυμνο και καταγγελθούν, να μεταφέρει άμεσα στους αρμόδιους φορείς την εκάστοτε καταγγελία προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Μ. ΤΣΑΚΑΛΑΚΗΣ: ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΜΑΣ ΣΑΝ ΧΩΡΑ, ΑΣ ΜΗΝ ΤΗΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Στον τουριστικό κλάδο πάντως, οι ξενοδόχοι έχουν στην πλειοψηφία τους προσαρμόσει από χθες τόσο τις ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεών τους, όσο και τα σχετικά ηλεκτρονικά προγράμματα, κάτι που επιβάρυνε με επιπλέον κόστος τους επιχειρηματίες.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Μανώλης Τσακαλάκης, οι ξενοδόχοι βρίσκονται για ακόμη μια χρονιά σε αδιέξοδο, καθώς απορρόφησαν τις αυξήσεις προκειμένου το κόστος να μην μετακυλήσει στον πελάτη. «Δεν μπορούμε από τη μια μέρα στην άλλη να ζητήσουμε από τον πελάτη που διαμένει στο ξενοδοχείο να πληρώνει σε άλλες πιο αυξημένες τιμές. Έχουμε χάσει δυστυχώς την αξιοπιστία μας σαν χώρα, δεν θέλουμε να τη χάσουμε και σαν επιχειρηματίες. Οφείλουμε να κρατήσουμε την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία μας. Θα είναι όμως μια δύσκολη σεζόν με επιπτώσεις στους τζίρους των επιχειρήσεων. Στα ξενοδοχεία οι συναλλαγές είναι διαφορετικές, οι επισκέπτες έχουν συμβόλαιο και προπληρώνουν μέσω τραπεζών, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά από το να απορροφήσουμε άλλη μια αύξηση της φορολογίας η οποία όμως φέρνει σε αδιέξοδο τον τουρισμό» ανέφερε ο κ. Τσακαλάκης.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ ΧΑΜΗΛΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ

Οι επαγγελματίες στην εστίαση κλήθηκαν με τη σειρά τους χθες να προχωρήσουν σε προσαρμογή των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεών τους και των τιμοκαταλόγων, μια διαδικασία όμως που θα απαιτήσει επιπλέον ημέρες για να ολοκληρωθεί. «Έως τις 15 του μήνα θα έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς διαμορφώνονται οι τιμές. Όλη την ημέρα χθες οι επαγγελματίες με τους τεχνικούς προχωρούσαν σε προσαρμογή στις νέες τιμές και θα συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες. Υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας και για τους τεχνικούς.

Δυστυχώς αναμένεται αύξηση στους καταλόγους από τους συναδέλφους, καθώς μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο έχουμε υποστεί αυξήσεις κατά 11 μονάδες. Σαν σύλλογος έχουμε ενημερώσει όλους τους συναδέλφους να κρατήσουν τις τιμές όσο γίνεται σε χαμηλά επίπεδα ενόψει της τουριστικής περιόδου και του εσωτερικού τουρισμού που αναμένουμε τους επόμενους μήνες. Ελπίζουμε παρά τις δυσμενείς συνθήκες ο τουρισμός φέτος να κρατήσει τη δυναμική του» ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής νομού Ρεθύμνου κ. Ανδρέας Κλαψινός.

«ΚΥΜΑ» ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Αξίζει να σημειωθεί πως το νέο φορολογικό πλαίσιο που τέθηκε από χθες σε ισχύ φέρνει «κύμα» ανατιμήσεων σε καύσιμα, φάρμακα, τηλεπικοινωνίες, τρόφιμα και βιβλία.

Συγκεκριμένα, αυξάνεται στο 24% από 23% ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ, ενώ καταργείται και η έκπτωση 30% του ΦΠΑ που απολαμβάνουν μέχρι σήμερα 11 νησιά, πράγμα που θα επιφέρει αυτομάτως αυξήσεις στις λιανικές τιμές αγαθών και υπηρεσιών.

Η λίστα των ανατιμήσεων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
• Τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, μπισκότα, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά.).
• Αναψυκτικά – χυμούς.
• Εστίαση (ταβέρνες, εστιατόρια) – catering.
• Εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί.
• Είδη ένδυσης και υπόδησης.
• Νεόδμητα ακίνητα.
• Καύσιμα.
• Οινοπνευματώδη ποτά.
• Σταθερή και κινητή τηλεφωνία.
• Συνδρομητική τηλεόραση.
• Αυτοκίνητα. Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη.
• Υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες.
• Επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών.
• Ανθη – φυτά.
• Αποχέτευση.

Πέραν του ΦΠΑ, από την ερχόμενη Τετάρτη αυξάνεται ο φόρος στην μπύρα στα 5 ευρώ ανά εκατόλιτρο μπίρας, από 2,6 ευρώ που είναι σήμερα, και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η αύξηση της φορολογίας θα έχει ως αποτέλεσμα η λιανική τιμή στο κουτάκι των 330 ml να αυξηθεί κατά 20 λεπτά και κατά περίπου 40 λεπτά στα 500 ml.

Επιβαρύνσεις της τάξης των 5 ευρώ κατά μέσον όρο έρχονται και στους μηνιαίους λογαριασμούς της συνδρομητικής τηλεόρασης, καθώς από την 1η Ιουνίου επιβάλλεται αναλογικό τέλος υπέρ του Δημοσίου, με την ονομασία «Τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση», το οποίο βαρύνει τους συνδρομητές των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης. Το τέλος αυτό επιβάλλεται επί κάθε μηνιαίου λογαριασμού.

ΕΣΕΕ: Η ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΦΠΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ «ΚΟΦΤΗΣ» ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΖΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Εν αναμονή της άμεσης δημοσίευσης του νέου νόμου «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η ΕΣΕΕ απέστειλε προς τα μέλη της εγκύκλιο για τις μεταβολές, οι οποίες έρχονται, φέρνοντας μείωση της κατανάλωσης και περαιτέρω πτώση του τζίρου της αγοράς.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουνίου 2016:
• Ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται από 23% σε 24%.
• Καταργείται η μείωση κατά 30% των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο (υπενθυμίζουμε ότι έχει ήδη καταργηθεί από 1-10-2015 για τα νησιά Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο).
Επιπροσθέτως, βάσει των νέων διατάξεων:
• Ο μειωμένος κατά 30% συντελεστής ΦΠΑ αναπροσαρμόζεται από 16% σε 17% για όσα νησιά εξακολουθεί να ισχύει το ευνοϊκό καθεστώς μέχρι 31-12-2016. Τα νησιά αυτά είναι τα πλέον απομακρυσμένα, καθώς και αυτά της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που διατηρούν το ευνοϊκό καθεστώς, λόγω της πίεσης που δέχονται τα τρία μεγαλύτερα νησιά της Περιφέρειας (Λέσβος, Χίος, Σάμος, όπου και οι έδρες των ΔΟΥ) από το προσφυγικό πρόβλημα.
• Ο διαμορφούμενος συντελεστής ΦΠΑ για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα αναπροσαρμόζεται από 18,70% σε 19,35% στην τιμή λιανικής πώλησης.
Με τις διατάξεις του νέου νόμου δεν επέρχεται αλλαγή στους δύο μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ 13% και 6%, οι οποίοι εξακολουθούν να εφαρμόζονται για τα αγαθά που προβλέπονται στο Παράρτημα ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, οποιοδήποτε φορολογικό στοιχείο εκδίδεται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων συντελεστών και εφ’ εξής, ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές, ανεξαρτήτως αν αφορά συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα. Επίσης, σε πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται από 1/6/2016 και αφορούν συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν πριν από την ημερομηνία αυτή υπολογίζεται ΦΠΑ με τους νέους συντελεστές.

Εφόσον συντρέχει λόγος έκδοσης παραστατικού για την ακύρωση συναλλαγής (π.χ. λογιστικού σημειώματος κλπ) πρέπει να αναγράφεται σε αυτό ο ίδιος συντελεστής ΦΠΑ που είχε η αρχική συναλλαγή, ανεξάρτητα της ημερομηνίας έκδοσής του, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή ακυρώνεται η συναλλαγή στο σύνολό της.

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει στα μέλη της να προχωρήσουν άμεσα στις αναγκαίες προσαρμογές του εξοπλισμού τους, καθώς τα πρόστιμα είναι σημαντικά και σε αυτές τις δύσκολες εποχές δεν επιτρέπονται λάθη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 58α ν. 4174/2013, σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα.

Παράλληλα με τα παραπάνω, κατά τις νέες διατάξεις, η αυξημένη παρακράτηση φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις θα ισχύσει από τις μισθοδοσίες του Ιουνίου και δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Ειδικότερα, διευκρινίστηκε ότι οι παρακρατήσεις φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις με τις νέες διατάξεις διενεργούνται για μισθοδοσίες και συντάξεις που εκκαθαρίζονται από τις 27-5-2016, ημερομηνία που έχει δεσμευτεί για τη δημοσίευση του νέου νόμου και όχι αναδρομικά.

Τα παρακρατηθέντα ποσά φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα δηλωθούν στις ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 και θα συμψηφιστούν κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών. Αυτό σημαίνει πως τα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016 θα πληρωθούν με την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων, δηλαδή το 2017.

Πηγή: goodnet.gr