Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχώρησε χθες το πρωί ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, διεκδικώντας επαρκή χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα υγείας και προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, στο πλαίσιο της 24ωρης Πανυγειονομικής Πανελλαδικής απεργίας από τους γιατρούς και εργαζομένους στα δημόσια νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, το ΕΚΑΒ και τις προνοιακές δομές της χώρας.

Το «παρών» στον αγώνα των εργαζομένων του Νοσοκομείου έδωσε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, το Συνδικάτο Οικοδόμων, εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ρεθύμνου, ο Σύνδεσμος Λογιστών και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ο Σύλλογος Γυναικών και η γραμματεία ΠΑΜΕ Ρεθύμνου. Τις απεργιακές κινητοποιήσεις στήριξε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου.

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 10.30 το πρωί έξω από το κτήριο του νοσηλευτικού ιδρύματος εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τα χρόνια προβλήματα του Νοσοκομείου και ιδιαίτερα τις ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό καθώς και τις μισθολογικές, ασφαλιστικές και εργασιακές απώλειες που έχει υποστεί το προσωπικό τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς την καλοκαιρινή περίοδο οι ανάγκες είναι αυξημένες στον νομό, με αποτέλεσμα οι λιγοστοί εργαζόμενοι να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές απαιτήσεις του ωραρίου και της φροντίδας των ασθενών. Για το λόγο αυτό ζητούν μεταξύ άλλων άμεσα προσλήψεις προσωπικού προκειμένου το νοσηλευτικό ίδρυμα να ενισχυθεί με προσωπικό την καλοκαιρινή περίοδο. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ρεθύμνου Βασίλης Δασκαλάκης σε δηλώσεις του ανέφερε: «Κάθε μήνα έχουμε και μια νέα κινητοποίηση με τα προβλήματα σε όλη την επικράτεια να παραμένουν τα ίδια. Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Είναι καλοκαίρι, έχει τριπλασιαστεί ο κόσμος, δεν μπορούμε να βγάλουμε βάρδιες και να εργαστούμε. Το νοσηλευτικό προσωπικό δουλεύει ασταμάτητα χωρίς ρεπό, υπάρχουν απλήρωτες εφημερίες και πολλά προβλήματα. Σε λίγο δεν θα έχουμε ούτε ιματισμό με τις βλάβες που έχουμε στα πλυντήρια. Έχουμε δώσει από παλιά αιτήματα στον Υπουργό και δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη. Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις προσωπικού δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα».

ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, εξέφρασε το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Ρεθύμνου, υπογραμμίζοντας πως και το σωματείο διεκδικεί από κοινού με τους εργαζόμενους βελτίωση των συνθηκών στη δημόσια υγεία. Ο πρόεδρος των Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Ρεθύμνου κ. Λευτέρης Κοτσαρίδης σε δηλώσεις του υπογράμμισε: «Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων του νοσοκομείου διότι εμάς τους συνταξιούχους μας ενδιαφέρει περισσότερο από όλους. Συμμετέχουμε και απαιτούμε από την κυβέρνηση να υπάρξει δωρεάν δημόσια υγεία για όλους. Δεν έχουμε να πληρώσουμε τους φόρους, τα φάρμακά μας και δεν πρέπει να μας στερούν την υγεία και να πληρώνουμε από τη σύνταξή μας φάρμακα και εξετάσεις. Θα διεκδικήσουμε δυναμικά και στο μέλλον για τη δημόσια υγεία. Απαιτούμε να γίνουν προσλήψεις στο μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα που έχει το Ρέθυμνο και αυτό δεν έχει προσωπικό, γιατρούς και βασικές ειδικότητες. Παράλληλα ζητάμε να βελτιωθούν οι συνθήκες στα ιατρεία του ΠΕΔΥ και να στελεχωθεί».

ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΖΗΤΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου κ. Γιώργος Λιολάκης σε δηλώσεις του ανέφερε: «Το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου συμμετέχει στην κινητοποίηση για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο Νοσοκομείο. Άλλωστε πάγιο αίτημα του Εργατικού κέντρου είναι η στελέχωση του νοσοκομείου με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και η επάρκεια σε εξοπλισμό. Ελπίζω να πάρουν το μήνυμα οι αρμόδιοι και να προχωρήσουν άμεσα σε ενέργειες».
Στην ομιλία του στη διάρκεια της χθεσινής συγκέντρωσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ρεθύμνου ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Όσο στη δημόσια υγεία θα αναπτύσσεται η επιχειρηματική δράση, τόσο θα πληρώνουμε τα σπασμένα και οι υγειονομικοί και οι ασθενείς και οι υγιείς.
Γι’ αυτό πρέπει να ενισχυθούν οι αγώνες, να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην υγεία, να έχει ο λαός αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία και πρόνοια. Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να μονιμοποιηθούν όλοι όσοι εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με συμβάσεις έργου. Μονιμοποίηση των εργολαβικών, επικουρικών, 5μηνων συναδέλφων. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους.
Να αποκατασταθούν όλες οι απώλειες, μισθολογικές, ασφαλιστικές, εργασιακές.
Να πληρωθούν άμεσα τα χρωστούμενα δεδουλευμένα.
Να ενταχτούν οι υγειονομικοί στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα! Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας όλων των εργαζομένων στο νοσοκομείο με ευθύνη του κράτους και της διοίκησης.
Πλήρη κρατική χρηματοδότηση. Να αυξηθεί η φορολογία στο κεφάλαιο στο 45%. Να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών, των ΑΜΕΑ και των οικογενειών τους.
Κανένα κλείσιμο, καμιά συγχώνευση, καμιά συρρίκνωση κλινικών τμημάτων του Νοσοκομείου και των άλλων δομών Υγείας. Επαναλειτουργία των κλειστών κρεβατιών στη ΜΕΘ, χειρουργεία, της ουρολογικής κλινικής, των μαγειρείων, των πλυντηρίων, κλπ.
Να μην κλείσει καμιά μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Να στελεχωθούν με επάρκεια και με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων όλες οι υπηρεσίες του ΠΕΔΥ, και των Κέντρων Υγείας.
Να σταματήσουν οι υποχρεωτικές μετακινήσεις, τα αλλότρια καθήκοντα».

TO ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

Για δράσεις εκσυγχρονισμού του ΕΟΠΥΥ κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας, που αναφέρει:
«Το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο υλοποίησης ενός συγκροτημένου σχεδίου στήριξης και αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας, ενισχύει και επικροτεί την επιτυχή ενεργοποίηση αποτελεσματικών, πρωτοποριακών δράσεων, που παρέχουν οφέλη στο σύνολο των πολιτών της χώρας.

Η έναρξη της νέας διαδικασίας ελέγχου και τελικής εκκαθάρισης υποβολών των παρόχων από τον ΕΟΠΥΥ, αποτελεί μια ανάλογη δράση και παρέμβαση βελτίωσης της λειτουργίας ολόκληρης της αλυσίδας παροχής δημόσιων υπηρεσιών υγείας προς όφελος των πολιτών.

Με τη συγκεκριμένη δράση επιλύθηκε ένα πρόβλημα ιδιαίτερα περίπλοκο, που καμία κυβέρνηση ως σήμερα δεν είχε τολμήσει να το αγγίξει ολοκληρωμένα, δηλαδή να δώσει λύση στη διαδικασία εκκαθάρισης των νέων υποβολών των παρόχων και ταυτόχρονα να διαχειριστεί με επιτυχία το τεράστιο θέμα των παρελθοντικών, «παλαιών» υποβολών που συσσωρεύονταν και λίμναζαν ως μη διαχειρίσιμα αρχεία (τόνοι χαρτιού τοποθετημένων σε κούτες), στις αποθήκες του Οργανισμού. Η ελλιπής προσπάθεια που έγινε αναφορικά με την εκκαθάριση των παλαιών υποβολών (έτους 2013) απο Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες (το 2014) δεν ολοκληρώθηκε. Η έλλειψη αποτελεσματικής παρέμβασης και η σχεδόν παντελής έλλειψη δράσης, υπονόμευε την αξιοπιστία του ΕΟΠΥΥ και ανατροφοδοτούσε το πρόβλημα έως σήμερα.

Το σύστημα εκκαθάρισης υποβολών των παρόχων είχε αφεθεί στην τύχη του και οι πάροχοι λάμβαναν το 90% των απαιτήσεών τους με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο, χωρίς τον οποιοδήποτε ουσιαστικό έλεγχο δηλαδή, ενώ για το υπόλοιπο 10% ανέμεναν την τελική εκκαθάριση, η οποία όμως ουδέποτε πραγματοποιήθηκε στο παρελθόν.

Έφτασε η ώρα όμως για τη δημιουργία αποτελεσματικών και σοβαρών δράσεων εκσυγχρονισμού με όφελος για όλους όσοι συμμετέχουν στην αλυσίδα παροχής και χρήσης υπηρεσιών υγείας και κυρίως για τους πολίτες. Με τη θέσπιση κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου (νόμος υπ’αρίθμ. 4368, άρθρο 90) και τον επιτυχή σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός σύνθετου σχεδίου από τη διοίκηση και τους εργαζομένους του ΕΟΠΥΥ κόπηκαν γόρδιοι δεσμοί και ξεπεράστηκαν δυσλειτουργίες ετών.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συγχαίρει τη Διοίκηση και τους Εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι με μεθοδική και σκληρή δουλειά οδηγούν τον οργανισμό σε μια νέα εποχή, ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τους παρόχους και αξιόπιστης προάσπισης του δημόσιου συμφέροντος».