Η ανάγκη οργάνωσης ενός κατάλληλου χώρου υποδοχής σε κάθε νομό προκειμένου να φιλοξενηθούν πρόσφυγες – μετανάστες που μπορεί να φτάσουν στην Κρήτη από τη Βόρεια Αφρική συζητήθηκε από τους δημάρχους του νησιού στη συνάντηση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης.

Από τους δημάρχους δεν υπήρξαν συγκεκριμένες προτάσεις για χώρους που να μπορούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, ωστόσο, αυτό που αναφέρθηκε είναι ότι οι χώροι υποδοχής θα πρέπει να είναι μικρής δυναμικότητας και καλά οργανωμένοι ώστε να μην προκαλούνται τα προβλήματα που διαπιστώνονται στην Ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Αυτό που τόνισαν με έμφαση, πάντως, όλοι οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι, που συμμετείχαν στη χθεσινή ολομέλεια της ΠΕΔ είναι ότι πάνω από όλα η κυβέρνηση οφείλει να κάνει σχεδιασμό και να μην περιμένει πότε θα φτάσουν οι «καραβιές» με τους πρόσφυγες – αν φυσικά φτάσουν – για να διαχειριστεί την κατάσταση.

«Πρέπει η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να υπάρξει ένας σχεδιασμός για κάθε ενδεχόμενο», σημείωσε μετά την ολομέλεια ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος πρόσθεσε πως «κανείς δεν θέλει να δεχθεί μετανάστες, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση να πηγαίνουν μόνο σε άλλους. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να επαναληφθούν οι εξευτελιστικές σκηνές που βλέπουμε σε άλλα μέρη της πατρίδας μας».

Στο ίδιο μήκος και η τοποθέτηση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δ.Σ. Ρεθύμνου, Θοδωρή Νίνου, ο οποίος τόνισε πως «το κράτος είναι αυτό που πρέπει να κάνει τον κεντρικό σχεδιασμό για την εξεύρεση χώρων, σε συνεργασία με την περιφέρεια και τους δήμους, αλλά και να δώσει λύση στο θέμα των πόρων». Επιπλέον, σημείωσε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος – εάν φτάσουν μετανάστες στην Κρήτη – και αξιοπρεπής διαβίωση να εξασφαλιστεί γι’ αυτούς, αλλά και να μην πληγεί το τουριστικό προϊόν του νησιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, αρκετά μέλη του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. έκριναν πως από τη στιγμή που δεν μπαίνει από την κυβέρνηση θέμα δημιουργίας χώρου φιλοξενίας στην Κρήτη δεν θα πρέπει οι ίδιοι να το ανακινήσουν.

Ο αντιπρόεδρος της Π.Ε.Δ. και δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, αναφέρθηκε στη συνάντηση λέγοντας πως «δεν προτάθηκαν συγκεκριμένα σημεία ανά Νομό. Απλά συζητήθηκε ότι σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα (Νομό) θα πρέπει να υπάρχει ένας χώρος υποδοχής σε περίπτωση που έρθουν μετανάστες – πρόσφυγες από τη Β. Αφρική που να εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες. Θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να επιληφθεί του θέματος και όποιος χώρος επιλεγεί να γίνει με τρόπο οργανωμένο και στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού για τη χώρα».

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ

www.goodnet.gr