Γεύμα προς τιμήν των Προκαθήμενων των Ορθοδόξων Εκκλησιών

Γεύμα προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και  των Προκαθήμενων των Ορθοδόξων Εκκλησιών παρέθεσε, στο Ηράκλειο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Σύμφωνα με το Cretalive, το μενού περιελάμβανε ρύζι με θαλασσινά, κατσικάκι με λαχανικά και πατάτες , πράσινη σαλάτα ενώ για επιδόρπιο προσφέρθηκε καρυδόπιτα με παγωτό και φρούτα.

Καλωσορίζοντας τους προκαθημένους ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στη σύγκληση και έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, λέγοντας:  «Ανατρέχω ευλαβικά, προκειμένου ν’ αντλήσω τα δέοντα για την συγκυρία διδάγματα, στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, την οποίαν συνεκάλεσε στη Νίκαια της Βιθυνίας ο Μέγας Κωνσταντίνος το 325 και στην οποία μετείχαν οι τότε Μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας».

Kατά τη διάρκεια του γεύματος, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στις σχέσεις εκκλησίας και Πολιτείας λέγοντας πως «είναι γνωστό ότι οι σχέσεις εκκλησίας και Πολιτείας έχουν διέλθει δια πολλών φάσεων άλλα όπως και αν χαρακτηρίζονται οι σχέσεις αυτές παραμένει γεγονός ότι σε τελική ανάλυση και η Πολιτεία και η Εκκλησία ενδιαφέρονται για τον άνθρωπο και για την βελτίωση των συνθηκών της ζωής του.»

Ο Πατριάρχης  Βαρθολομαίος δώρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια ιερή εικόνα του Αγίου Προκοπίου ιστορηθείσα στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους.

geuma-vartholomaios-6 geuma-vartholomaios-7