Προβληματισμό προκαλούν τα κενά ασφαλείας στην Τουρκία μετά τις πληροφορίες ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας είχαν προειδοποιήσει από τις αρχές του μήνα για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με την δημοσιογράφο του καναλιού Dogan, Χαντέ Φιράτ οι υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας είχαν στείλει προειδοποιητική επιστολή σε όλους τους κρατικούς οργανισμούς για πιθανή επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Μαρτυρία σοκ: Είδα τον καμικάζι στο «Ατατούρκ»

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών έστειλαν μία επιστολή στα υψηλά κρατικά κλιμάκια και σε όλους τους κρατικούς οργανισμούς στις αρχές Ιουνίου σχετικά με την Κωνσταντινούπολη, σχεδόν 20 μέρες νωρίτερα», ανέφερε η δημοσιογράφος. Μάλιστα πρόσθεσε ότι το αεροδρόμιο Ατατούρκ ήταν ανάμεσα στους πιθανούς στόχους που ανέφερε η λίστα των υπηρεσιών ασφαλείας.

Σε αυτή τη φάση οι έρευνες των τουρκικών αρχών εστιάζονται στην ταυτοποίηση των τριών δραστών της αιματηρής επίθεσης, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 41 ανθρώπους και οδήγησε στον τραυματισμό ακόμη 239. Στόχος των αρχών είναι να συνθέσουν το παζλ για την διαδρομή και το δίκτυο υποστήριξης που είχαν εντός Τουρκίας οι καμικάζι-αυτοκτονίας μέχρι να φτάσουν στο αεροδρόμιο Ατατούρκ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται και για την υπηκοότητα τους. Αν πρόκειται δηλαδή για Τούρκους τρομοκράτες ή για ξένους μαχητές που ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος.

Αν και η Άγκυρα έχει «δείξει» ότι θεωρεί ως υπεύθυνο για την επίθεση το Ισλαμικό Κράτος εντούτοις δεν έχει υπάρξει επίσημη ανάληψη της ευθύνης. Αυτό, όμως, έχει συμβεί και με άλλες επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους σε τουρκικό έδαφος.

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ότι η τριπλή επίθεση αυτοκτονίας μπορεί να διαπράχθηκε από το Ισλαμικό Κράτος.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ αναφέρθηκε στην τζιχαντιστική οργάνωση επισημαίνοντας ότι «τα στοιχεία δείχνουν το Ντάες», χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους.

«Αυτή (η επίθεση) δείχνει σε ποιο βαθμό αυτές οι βίαιες οργανώσεις δεν έχουν και πολλά να προτείνουν πέρα από το να δολοφονούν αθώους ανθρώπους», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος έπειτα από μια συνάντηση που είχε στον Καναδά με τον πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο.

«Χάνουν συνεχώς εδάφη, είναι ανίκανοι να κυβερνήσουν τις περιοχές που έχουν καταλάβει. Θα ηττηθούν στη Συρία, θα τους νικήσουμε στο Ιράκ» συνέχισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

«Δεν θα χαλαρώσουμε τις προσπάθειες μας μέχρι να εξαρθρώσουμε αυτά τα δίκτυα μίσους που προκαλούν έναν αντίκτυπο στον πολιτισμένο κόσμο» πρόσθεσε, ενώ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται «στο πλευρό του τουρκικού λαού».

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Ομπάμα πρόσφερε στην Τουρκία «κάθε βοήθεια που οι Τούρκοι ενδέχεται να χρειαστούν κατά τη διάρκεια των ερευνών και με στόχο να λάβουν μέτρα που θα ενισχύσουν την ασφάλεια της χώρας τους» σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ.

Ο Έρνεστ διαβεβαίωσε ότι δεν διαθέτει στοιχεία σχετικά με τους δράστες της επίθεσης, όμως επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ πάντα «ανησυχούν για τις ικανότητες του Ισλαμικού Κράτους να διαπράττει αυτού του είδους τις τρομοκρατικές επιθέσεις, όχι μονάχα στο Ιράκ και στη Συρία, και σε άλλες περιοχές».
www.real.gr