Το διθέσιο Δημοτικό Σχολείο Αρμένων Σητείας είναι εταίρος στο τριετές πρόγραμμα «Learn and Share» στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+.

Στην πρώτη διακρατική συνάντηση, η οποία έγινε στη συντονίστρια χώρα Εσθονία, το σχολείο εκπροσώπησε η υπεύθυνη επικοινωνίας του προγράμματος και Προϊσταμένη της Σχολικής Μονάδας κ. Μαρία Μαντζίλα.

Η συνάντηση είχε διπλό σκοπό, μιας και ήταν ταυτόχρονα joint teachers training session (εκπαίδευση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών) και project meeting (συνάντηση για την οργάνωση του προγράμματος).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 5 σχολεία, τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι όλα σχετικά μικρά (Εσθονία 14 μαθητές, Φινλανδία 22 μαθητές, Ελλάδα 28 μαθητές, Ισπανία 90 μαθητές, Τουρκία 100 μαθητές) και είχαν συνεργαστεί την προηγούμενη χρονιά κάνοντας ένα κοινό e-Twinning project.

Το πρόγραμμα «Learn and Share» έχει ως βάση την εκπαίδευση μέσω tablets. Μέσα από 4 θεματικές που θα γίνουν παράλληλα e-Twinning projects («me, my family, my school, my country 2015» υπεύθυνη χώρα Τουρκία, «Healthy me»2016 υπεύθυνη χώρα Φινλανδία, «Maths and Science» 2016- 2017 υπεύθυνη χώρα Ελλάδα, «Nowsy- Newsy» 2017- 2018, υπεύθυνη χώρα Ισπανία) τα παιδιά θα μάθουν να χειρίζονται διάφορες εκπαιδευτικές εφαρμογές διαθέσιμες σε ταμπλέτες, τις οποίες θα εντάξουν στην εκπαιδευτική τους διαδικασία.

Στην πρώτη διακρατική συνάντηση οι συμμετέχοντες δάσκαλοι εκπαιδεύτηκαν επί τρεις ημέρες σε πλήθος εκπαιδευτικών εφαρμογών. Kahoot, freedcamp, Kidspiration, imovie, wordless, Groboard, Bookcreator, Photostory, PicCollage, Tellagami, Morfobooth, GreenScreen, Corkulous, Quiver, Blockposters, Popplet, Scratchjr, Explaineverything, Learningapps, Lumosity, Numberlink είναι μερικές από αυτές που μελετήθηκαν.

Επίσης μέσα από τις επισκέψεις στο Information Technology Foundation For Education, στο Innovation Centre και το Muraste Nature School οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν τη δομή και τους ρόλους μέσα στην τάξη του μέλλοντος, να ασχοληθούν με μοντέλα ρομποτικής, να προσανατολιστούν στη φύση απαντώντας σε ερωτήσεις μέσα από μια εφαρμογή σε ταμπλέτες και να γνωρίσουν το σχολείο της Φύσης, που δεν στεγάζεται σε κτίριο, αλλά σε μια ινδιάνικη σκηνή.

Στα πλαίσια του project meeting έγινε ο λεπτομερής προγραμματισμός των δραστηριοτήτων της πρώτης χρονιάς, και ο σχεδιασμός των δραστηριοτήτων της πρώτης κατασκήνωσης των μαθητών, που θα λάβει χώρα τον Μάιο στην Εσθονία με συμμετοχή παιδιών από όλα τα συμμετέχοντα σχολεία.

Ξεκινάει λοιπόν για το σχολείο μας μια μοναδική εμπειρία!  Οι μαθητές μας με τις συσκευές που θα αγοραστούν μέσα από τη χρηματοδότηση του προγράμματος, θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν δεξιότητες, να καλλιεργήσουν τα ταλέντα τους, να ανακαλύψουν και να παράγουν γνώσεις, να γίνουν «δάσκαλοι» και να διαδώσουν αυτά που θα μάθουν μέσα από την πλατφόρμα του e-Twinning και το blog του σχολείου, να συνεργαστούν με συμμαθητές τους από άλλες χώρες, να κάνουν κοινές δραστηριότητες στις κατασκηνώσεις, να εξασκήσουν τα αγγλικά τους στην πράξη και να δώσουν στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα και δημιουργική διάσταση.

Η Υπεύθυνη Επικοινωνίας

ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΤΖΙΛΑ