Εκπρόσωποι της Εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας- Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού βρίσκονται από χθες στην περιοχή της Σητείας. Σκοπός της επίσκεψής τους να εξετάσουν σε συνεργασία με το Δήμο τις δυνατότητες ανάδειξης σπηλαίων στην έκταση του -ενταγμένου στο δίκτυο των παγκόσμιων Γεωπάρκων της Unesco- Φυσικού Πάρκου Σητείας.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Δημαρχείο, συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ Λεωνίδας Τερζής, ο υπάλληλος και υπεύθυνος του έργου Βαγγέλης Περάκης, ο Πρόεδρος του Ορειβατικού- Φυσιολατρικού Συλλόγου Σητείας Γιάννης Δασκαλάκης και από την πλευρά του υπουργείου ο Αρχαιολόγος της Εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας- Σπηλαιολογίας  Χρήστος Αγουρίδης, ο Γεωλόγος- Παλαιοντολόγος Αθανάσιος Αθανασίου και ο Σπηλαιολόγος Θεολόγος Κοντρολόζου.

Στην πρώτη συνάντηση κατέστη εμφανής η πρόθεση για συνεργασία.

«Στο πλαίσιο της ανάδειξης των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών που περιλαμβάνονται στο Γεωπάρκο της Σητείας, πραγματοποιήθηκε», ανέφερε ο κ. Τερζής, «η συνάντηση μετά από αίτημα του ΔΟΚΑΣ προς την Εφορία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας με σκοπό την συζήτηση των τρόπων ανάδειξης και προστασίας των σπηλαίων της περιοχής. Η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική. Κατόπιν υπόδειξης του Δήμου η αντιπροσωπία επισκέπτεται τα σπήλαια Έξω Λατσίδι, Κάτω Περιστεράς, Κατοφύγι, Χώνος στην Σίτανο κ.ά. Οι ειδικοί θα καταγράψουν τις παρατηρήσεις τους και θα τις καταθέσουν στο Δήμο. «Με την σειρά μας», συνέχισε ο κ. Τερζής, «θα προχωρήσουμε σε μελέτες για την προσβασιμότητα την προστασία και την ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου των σπηλαίων».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ