Η βιβλιοθήκη «Μανώλης Φουντουλάκης», την Κυριακή 31 Ιουλίου, μας ταξίδευσε στην δεκαετία του 30, στην εποχή του Μεσοπολέμου, όταν στον Κόρφο της Ελούντας λειτουργούσε ο σταθμός ανεφοδιασμού των αεροπλάνων της Βρετανικής εταιρίας Imperial Airways.

Βίντεο: Λεωνίδας Κλώντζας

Γιώργος Μακράκης (από το βιβλίο του «Ελούντα, η Ιστορία της μέσα από την Ιστορία της Κρήτης»):
Το υδροπλάνο μετά την προσθαλάσσωσή του προσδενόνταν με κάβο σε μόνιμη σημαδούρα. Οι επιβάτες κατέβαιναν για ξεκούραση στο σκάφος της Ιμπέριαλ αλλά και στην Ελούντα, όσες ώρες διαρκούσε ο ανεφοδιασμός σε καύσιμα. Όταν ο καιρός ήταν άσχημος διανυκτέρευαν στο σπίτι του τροφοδότη της εταιρεία Πετράκη Μιχάλη, στο ισόγειο του οποίου ήταν το καφενείο – στέκι των ανθρώπων της Ιμπέριαλ.

Δύο από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ και ο Ινδός ηγέτης Μαχάτμα Γκάντι διανυκτέρευσαν στην Ελούντα. Στις 22 Αυγούστου 1936 κατέπεσε, από μηχανική βλάβη το υδροπλάνο “Σκηπίων” προερχόμενο από Αλεξάνδρεια, ενώ προσπαθούσε να προσθαλασσωθεί. Ένας επιβάτης, ο Θωμάς Φόρμπς 63 ετών και ένα μέλος του πληρώματος ο Ριχάρδος Ντίξον, αξιωματικός 27 ετών, έχασαν τη ζωή τους. Οι νεκροί τάφηκαν στο νεκροταφείο της Αγίας Τριάδας Ελούντας.

imperial10

βρετανός-ακόλουθος