Επί ποδός βρίσκονται στελέχη των μυστικών υπηρεσιών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, καθώς το μεταναστευτικό ζήτημα αναδεικνύεται για μία ακόμα φορά σε μείζονος σημασίας εθνικό πρόβλημα. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) έχει ενισχύσει τα κλιμάκιά της, καθώς εντείνονται οι πληροφορίες που θέλουν να έχουν παρεισφρήσει μαχητές ή ακόμα και συμπαθούντες το Ισλαμικό Κράτος μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων που κατά εκατοντάδες κάνουν απόβαση καθημερινά στις ελληνικές ακτές, δοκιμάζοντας τα όρια αντοχής των υπηρεσιών ασφαλείας.

Τη στιγμή που τα νησιά βουλιάζουν από τους εγκλωβισμένους σε αυτά πρόσφυγες και μετανάστες, υψηλά ιστάμενος κρατικός αξιωματούχος επιβεβαιώνει στο «ΘΕΜΑ» ότι ακόμα και τους τελευταίους μήνες, εν μέσω δηλαδή καλοκαιριού, όπου οι ροές είχαν τεθεί υπό έλεγχο, «ύποπτα άτομα, τα οποία πιθανώς διατηρούν στενές διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, ταξίδεψαν από την Τουρκία στην Ελλάδα».

Ο ίδιος αξιωματούχος επιβεβαιώνει ότι εξαιτίας αυτών των υποψιών «έφτασαν πρόσφατα στη χώρα μας ειδικά κλιμάκια σε ζητήματα τρομοκρατίας». Πρόκειται για εξειδικευμένα στελέχη της Europol που έχουν στόχο να ξεψαχνίσουν τα διάφορα κέντρα φιλοξενίας προκειμένου να εντοπίσουν πιθανούς τζιχαντιστές ανάμεσα στις δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες. Το πολυμελές κλιμάκιο της Europol θα συνεργάζεται στενά με αρμόδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία είναι ήδη ενήμερα για τη δράση ύποπτων ατόμων που βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος ή το εγκατέλειψαν πρόσφατα, καταφέρνοντας να περάσουν στην καρδιά της Ευρώπης. Στην εν λόγω επιχείρηση εντοπισμού των τζιχαντιστών ζητήθηκε και η συμβολή των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, παρά τις τεταμένες σχέσεις που επικρατούν μεταξύ της Ευρώπης και της γειτονικής χώρας, οι οποίες, φαίνεται να διαθέτουν πολύτιμες πληροφορίες.

Πληροφορίες οι οποίες αναμένεται να συμβάλουν ιδιαίτερα στην επιχείρηση και αφορούν στην επιβεβαίωση ή μη των ισχυρισμών αλλοδαπών που δήλωναν Σύροι πρόσφυγες και χρειάστηκε να υποβληθούν σε πιο ενδελεχή έλεγχο. Από την άλλη, σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο, η Τουρκία είναι αυτή που διευκολύνει -ή τουλάχιστον δεν εμποδίζει- τη μετακίνηση μεταναστών προς την Ελλάδα, στοχεύοντας με τον τρόπο αυτό να μειώσει τον κίνδυνο αντιποίνων στο έδαφός της από ακραίους ισλαμιστές που έχουν διεισδύσει στους πρόσφυγες. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, στο στόχαστρο έχουν μπει άτομα που ταξιδεύουν μόνα τους και απομονώνονται από την υπόλοιπη ομάδα των μεταναστών.

Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν περίεργα τατουάζ, επιθετική συμπεριφορά και μιλούν συγκεκριμένες διαλέκτους. Ορισμένοι μάλιστα επιδεικνύουν επιθετική συμπεριφορά όχι μόνο στους αστυνομικούς, αλλά και στους ίδιους τους μετανάστες. Αυτοί είναι που κρατούνται ή παρακολουθούνται διακριτικά. (Protothema.gr)