Οι ελληνικές επιτυχίες στην Βραζιλία καλά κρατούν. Πρωταγωνιστής αυτή τη φορά ο Μανώλης Στεφανουδάκης στον ακοντισμό F54, ο οποίος με καλύτερη βολή στα 29.45μ. κατάφερε να προσθέσει ένα ακόμη παραολυμπιακό μετάλλιο στο παλμαρέ του, μετά το χάλκινο που πήρε πριν από τέσσερα χρόνια στο Λονδίνο στο ίδιο αγώνισμα.

Ο Στεφανουδάκης, που ζει και γυμνάζεται στην Γαλιά Ηρακλείου  υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Βαρβεράκη, εν τη απουσία του παγκόσμιου ρέκορντμαν Αλεξέι Κουζνέτσοφ έκανε… πάρτι! Όχι πως δεν θα μπορούσε να το κάνει κι αν ο Ρώσος ταξίδευε στο Ρίο, αλλά από τη στιγμή που απουσίαζε το μόνο που έπρεπε να κάνει για να βρεθεί στην κορυφή ήταν να στείλει το ακόντιο κοντά στις επιδόσεις του. Και μπορεί να μην ξεπέρασε τα 29 μέτρα 75 εκατοστά που είναι το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ, ωστόσο έφτασε πολύ κοντά και πανηγύρισε δίκαια το σπουδαιότερο μετάλλιο της καριέρας του.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Ντόχα το 2015, είχε άλλες τέσσερις έγκυρες βολές που μετρήθηκαν 29.42μ., 27.47μ., 28.02μ. και 28.84μ.

Στεφανουδάκης: «Θα έρθουν κι άλλα χρυσά μετάλλια»

Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει… ταβάνι στον αριθμό των χρυσών μεταλλίων που θα κατακτήσει η Ελλάδα στους 15ους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, έκανε λίγο μετά την απονομή του χρυσού μεταλλίου, ο Μανώλης Στεφανουδάκης. «Είμαι πολύ χαρούμενος. Νοιώθω υπερήφανος. Οι κόποι μας ανταμείφθηκαν με αυτό το χρυσό μετάλλιο. Είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσαμε να ζήσουμε. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς που στήριξαν την προσπάθεια. Είτε αυτοί λέγονται οικογένεια, είτε προπονητές, είτε ο απλός κόσμος. Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τους χορηγούς μας και ειδικά τον ΟΠΑΠ που στήριξε την Παραολυμπιακή Επιτροπή αλλά και την ομοσπονδία προκειμένου να κάνει πραγματικότητα το όνειρο όλων των παιδιών που βρισκόμαστε εδώ στο Ρίο. Πιστεύω ότι τα χρυσά μετάλλια δεν θα σταματήσουν εδώ. Θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές σε αυτούς τους Παροαλυμπιακούς Αγώνες. Νοιώθω ότι δεν θα υπάρχει… ταβάνι με τις ελληνικές πρωτιές στη διοργάνωση της Βραζιλίας», είπε ο κάτοχος δύο μεταλλίων -πλέον- σε Παραολυμπιακούς Αγώνες (ήταν τρίτος στο Λονδίνο).

Ο «πρωτεργάτης» της επιτυχίας αυτής, ο προπονητής Γιώργος Βαρβεράκης, είπε ότι ο Μανώλης Στεφανουδάκης ήρθε στο Ρίο πανέτοιμος και αποφασισμένος για να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο. «Είναι το όνειρο του κάθε αθλητή, είναι το όνειρο του κάθε προπονητή να φτάσει στο ψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου των νικητών σε μια τεράστια διοργάνωση, όπως είναι οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο. Νοιώθουμε ευτυχισμένοι, συγκινημένοι αλλά και ευλογημένοι γι` αυτήν την επιτυχία. Ο Μανώλης ήρθε στο Ρίο πανέτοιμος. Για ν` αντιμετωπίσει τον οποιοδήποτε αντίπαλο. Ήταν σε άριστη κατάσταση. Το παγκόσμιο ρεκόρ το είχε στα χέρια του και κάλλιστα θα μπορούσε να το πετύχει και στο Ρίο. Ο Μανώλης ήρθε εδώ για να κερδίσει. Ήταν ο καλύτερος, κέρδισε και έκανε όλη την Ελλάδα υπερήφανη».

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας

«Με την άνοδό σας στο πιο ψηλό ολυμπιακό βάθρο, και μάλιστα με κορυφαία επίδοση, αποδείξατε, με τον πιο εμβληματικό τρόπο, την δύναμη της ελληνικής ψυχής και την διαχρονική και γνήσια αφοσίωσή της στο ολυμπιακό πνεύμα και ιδεώδες” αναφέρει στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του, στον Μανώλη Στεφανουδάκη που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Συγχαρητήρια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

“Ο Μανώλης Στεφανουδάκης μας κάνει ξανά περήφανους με το χρυσό στον ακοντισμό” αναφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Tσίπρας σε ανάρτησή του στο twitter για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στον ακοντισμό στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο.

Συγχαρητήρια Κυριάκου Μητσοτάκη

«Ακόμη πιο ψηλά η Ελλάδα στο Ρίο με τον Μανώλη Στεφανουδάκη. “Χρυσός” Μανώλης» έγραψε στο twitter του ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης για την κατάκτηση από τον Μανώλη Στεφανουδάκη του χρυσού μεταλλίου στον ακοντισμό στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.