Ο Ιατρικός Σύλλογος Λασιθίου συμμετέχει σε διεθνή καμπάνια απέναντι στην άνοια

Κάθε τρία δευτερόλεπτα καταγράφεται ένα νέο περιστατικό άνοιας παγκοσμίως. Μέχρι το 2050, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με άνοια εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 130 εκατομμύρια σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με την Εταιρεία νόσου Αλτσχάιμερ και συναφών διαταραχών, ο αριθμός των ανοϊκών στην Ελλάδα φτάνει τις 200.000 άτομα.
Με τον όρο άνοια περιγράφεται ένα σύνολο εκφυλιστικών συνδρόμων του εγκεφάλου που επηρεάζουν τη μνήμη, τη σκέψη, τη συμπεριφορά και το συναίσθημα. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η συνηθέστερη αιτία της άνοιας που αποτελεί φαινόμενο της εποχής που απλώνεται.
«Ο Σεπτέμβριος έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμιος Μήνας Νόσου Αλτσχάιμερ και στο πλαίσιο αυτό η 21η Σεπτεμβρίου έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και την καταπολέμηση του στίγματος. Ως Ιατρικός Σύλλογος παίρνουμε πρωτοβουλία και στηρίζουμε τις προσπάθειες του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και των άλλων φορέων, να αναδείξουν τη σημασία της νόσου. Για αυτό και επιχειρούμε μια ευρεία ενημέρωση στο κοινό του Λασιθίου και παράλληλα συμμετέχουμε στην καλύτερη κατανόηση της άνοιας μέσα από την παγκόσμια καμπάνια που γίνεται για να ενισχύσουμε τις προσπάθειες για την υποστήριξη ατόμων με άνοια και τους φροντιστές τους σε όλο τον κόσμο», επισημαίνει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου Κωνσταντίνος Νικολαράκης.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ