Παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στα θέματα της καλλιέργειας της ελιάς, της τεχνολογίας ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς και της επεξεργασίας των υποπροϊόντων της.

Με επιτυχία έγινε το 8ο Διεθνές Συνέδριο για την Ελιά, στο Split της Κροατίας υπό την αιγίδα της ISHS από το Institute for Adriatic Crops and Karst Reclamation σε συνεργασία με άλλους φορείς.

Συμμετείχαν πάνω από 250 επιστήμονες από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από 32 χώρες που ασχολούνται με τα θέματα της ελιάς και των προϊόντων της.

Παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στα θέματα της καλλιέργειας της ελιάς, της τεχνολογίας ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς και της επεξεργασίας των υποπροϊόντων της ελαιοκομικής βιομηχανίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρχε σε θέματα συμπεριφοράς των ποικιλιών ελιάς στην κλιματική αλλαγή, τις τεχνικές προσαρμογής της καλλιέργειας με έμφαση την λίπανση, άρδευση και μηχανική συγκομιδή, αλλά και τις επιδράσεις τους στην ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου, που είναι σημαντικές.

Ο κ. Κ. Χαρτζουλάκης, τ. δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής  και αναφέρθηκε στις εναλλακτικές μεθόδους διαχείρισης των αποβλήτων ελαιουργείων με έμφαση την εδαφική διάθεση που εφαρμόζονται στις διάφορες ελαιοκομικές χώρες.

Από την πλευρά του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας τονίστηκε η σημασία της νέας διεθνούς συμφωνίας για το ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά που τίθεται σε εφαρμογή από 1/1/2017, στην οποία αναγνωρίζεται ο ρόλος και των χωρών που εισάγουν ελαιοκομικά προϊόντα και στην αναγκαιότητα συμφωνίας για τα standard ποιότητας από όλες τις χώρες.

Να σημειωθεί ότι το 3ο Διεθνές Συνέδριο για την Ελιά έγινε στα Χανιά το 1997 από το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων.

Πηγή: cretalive.gr