Συνεχώς αυξανόμενη είναι η ανταπόκριση των πολιτών στο πρόγραμμα ανακύκλωσης που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Ρεθύμνου, με εντυπωσιακά μάλιστα αποτελέσματα και το ποσοστό να αυξάνεται για ακόμη μια χρονιά κατά 5% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Περίπου το 70% των πολιτών στο Ρέθυμνο ανακυκλώνει συστηματικά, κάνοντας την ανακύκλωση τρόπο ζωής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου Ρεθύμνου το ανακυκλώσιμο υλικό που συγκεντρώθηκε το 2016 ήταν αυξημένο κατά 150 τόνους, αφού το πρώτο εννιάμηνο του 2015 συγκεντρώθηκαν συνολικά 3.750 τόνοι ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016 ανήλθε στους 3.900 τόνους.

Ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας και καθημερινότητας του Δήμου Ρεθύμνου κ. Δημήτρης Λελεδάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Τeam FM τόνισε πως το πρόγραμμα ανακύκλωσης εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και παρουσιάζει αυξητική πορεία και επεσήμανε: «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο με λίγη ακόμη προσπάθεια θα φτάσουμε σε καλύτερο επίπεδο που είναι και ο στόχος της δημοτικής αρχής. Στόχος μας είναι να αυξηθεί σε ποσοστό 8-10%».

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως ο Δήμος Ρεθύμνου βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στους πρώτους δήμους της χώρας σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ανακύκλωσης, συμβάλλοντας ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης έχει επιβραβεύσει επανειλημμένα αυτήν την προσπάθεια τόσο με την προμήθεια κάδων όσο και οχημάτων. Στο μεταξύ το πρόγραμμα της ανακύκλωσης στο Ρέθυμνο περιλαμβάνει εκτός από τη συμβατική και την ανακύκλωση γυαλιού, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, τηγανελαίου και ιατρικών αποβλήτων με πολύ θετικά αποτελέσματα. Ο Δήμος Ρεθύμνου πάντως φαίνεται πως είναι «συντονισμένος» με τη συνολική προσπάθεια των πολιτών, αφού έχοντας «κατακτήσει» την ανακύκλωση στους μπλε κάδους, επεκτείνει συνεχώς το πεδίο της ανακύκλωσης, με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας και τον βαθμό ανταπόκρισης των πολιτών.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ

Στις βραχυπρόθεσμες στοχεύσεις του δήμου Ρεθύμνου περιλαμβάνεται η επέκταση του προγράμματος στην ενδοχώρα προκειμένου, όπως τόνισε ο κ. Λελεδάκης, η ανακύκλωση να φτάσει σε κάθε χωριό. Ήδη μάλιστα στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί οι οικισμοί του Ρουσσοσπιτίου και του Χρωμοναστηρίου με πολύ καλά αποτελέσματα, κάτι που είναι ενθαρρυντικό για την προσπάθεια επέκτασης του προγράμματος.

Όπως τόνισε ο κ. Λελεδάκης το επόμενο διάστημα στο Ρέθυμνο θα βρεθεί ο διοικητής της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης της Ανακύκλωσης προκειμένου να υπογραφεί σύμβαση για την παραχώρηση ενός «press container», δηλαδή κινητούς συμπιεστές με ενσωματωμένα container που θα επιτρέπει μεγαλύτερη χωρητικότητα ανακυκλώσιμου υλικού και θα διευκολύνει το έργο της αποκομιδής.

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΥΤΑ

Η αύξηση της ανακύκλωσης, μειώνει όμως και το ποσοστό των σύμμεικτων απορριμμάτων που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ Αμαρίου, αφού ο Δήμος Ρεθύμνου μεταφέρει τον μεγαλύτερο όγκο απορριμμάτων στο σημείο. Αν και η διαδικασία για την επέκταση του κυττάρου βρίσκεται στην «τελική ευθεία» καθώς αναμένεται η δημοπράτηση του έργου εντός του Νοεμβρίου, οι καθυστερήσεις δημιουργούν προβληματισμό καθώς δεν έχει ακόμη «ξεκλειδώσει» η νομοθεσία για τους διαγωνισμούς.

Είναι σημαντικό όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας να υπάρξει περαιτέρω μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν στο σημείο, μια μείωση που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης του ποσοστού ανακύκλωσης. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τον ΧΥΤΑ ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του αφού μέχρι να ξεκινήσει το έργο της επέκτασης του κυττάρου, παραμένει μια περιβαλλοντική «βόμβα». «Φοβόμαστε ότι κάποια στιγμή μπορεί να μην μπορούμε να εξυπηρετούμαστε πια διότι έχει κορεστεί. Έπρεπε ήδη να έχει φτιαχτεί το κύτταρο που είναι σημαντικό για τη μείωση της επιβάρυνσης στο περιβάλλον» .

Ο δήμος Ρεθύμνου θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα, να υλοποιεί δράσεις ενημέρωσης στα σχολεία και τους οικισμούς, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών, την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης και την αποτελεσματική επέκταση του προγράμματος στην ενδοχώρα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ