Σε αντικατάσταση των προκάτ αιθουσών με… καινούρια προκάτ προσανατολίζεται ο Δήμος Χανίων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης σχολικής στέγης στα 1ο και 2ο Δημοτικά Νέας Κυδωνίας, αφού το κτήριο του πρώην δημαρχείου κρίθηκε ακατάλληλο από την αρμόδια κρατική υπηρεσία. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι 480 μαθητές των δύο σχολικών μονάδων θα περάσουν φέτος τη χρονιά στα 6 υφιστάμενα προκάτ καθώς ακόμα και αν ευοδωθεί η λύση της αντικατάστασης θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για την έκδοση οικοδομικής άδειας.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε την Τρίτη ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας με εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των 2 σχολείων, της εκπαιδευτικής κοινότητας και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων Μανώλης Μηλιαράκης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συζήτηση που έγινε, ο κ. Βάμβουκας επεσήμανε ότι στόχος της συνάντησης -την οποία όπως ανέφερε κάλεσε ο ίδιος- ήταν να βρεθεί μια βραχυπρόθεσμη λύση για το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα 2 σχολεία. «Θεωρώ ντροπή για τον πολιτισμό μας να υπάρχουν σήμερα σχολεία σε τέτοιε συνθήκες ασφυξίας», σχολίασε. Συνεχίζοντας ο κ. Βάμβουκας υπενθύμισε την πρόταση που έχει υποβάλλει ο Δήμος Χανίων προς την κυβέρνηση για την κατασκευή 10 νέων σχολικών μονάδων με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος έχει “ωριμάσει” ένα οικόπεδο που βρίσκεται στην περιοχή της Παρηγοριάς προκειμένου να ανεγερθεί εκεί ένα νέο δημοτικό σχολείο για τη Νέα Κυδωνία.

Επίσης, σημείωσε ότι η πρόταση που είχε γίνει παλαιότερα για την προσωρινή φιλοξενία ενός σχολείου στο πρώην Δημαρχείο Νέας Κυδωνίας απορρίφθηκε από την αρμόδια κρατική υπηρεσία κρίνοντας ότι το κτίριο ακατάλληλο, ενώ ανέφερε ότι έγινε συζήτηση και για το κτήριο της Αστυνομίας που υπάρχει στην περιοχή και πρόκειται να εκκενωθεί (χωρίς βέβαια αυτό να βρίσκεται υπό την ιδιοκτησία του Δήμου Χανίων όπως διευκρινίστηκε).
«Έτσι προσανατολιστήκαμε στο να δούμε άμεσα την αντικατάσταση των προκατασκευασμένων αιθουσών που βρίσκονται στον αύλειο χώρο των σχολείων και τη διευθέτηση των εσωτερικών χώρων του σχολείου για να μπορέσουμε σε όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες να φιλοξενήσουμε τα παιδιά», τόνισε ο κ. Βάμβουκας, ενώ υπογράμμισε ότι η πρόταση που είχε γίνει παλαιότερα από μέρους του Δήμου για μεταφορά των μαθητών σε άλλα σχολεία δεν έγινε αποδεκτή από τη σχολική κοινότητα των 2 σχολείων.

Ο κ. Βάμβουκας διευκρίνισε ακόμα ότι εφόσον προχωρήσει η λύση της αντικατάστασης των κοντέινερ με άλλα καινούρια, αυτό θα μπορεί να εφαρμοστεί από του χρόνου αφού θα απαιτηθεί η έκδοση νέας οικοδομικής άδειας.
Για την προοπτική των ΣΔΙΤ ο κ. Βάμβουκας υπογράμμισε ότι με βάση τις επαφές που είχε πρόσφατα στην Αθήνα «οι συνθήκες είναι ώριμες για την κατασκευή σχολείων με αυτή τη μέθοδο και στην Αττική ήδη παραδίδονται σταδιακά 25 μονάδες με αυτή τη μέθοδο». «Πιστεύω ότι το αίτημα αυτό του Δήμου Χανίων είναι πλέον ώριμο και ζητάω την υποστήριξη του συνόλου της σχολικής κοινότητας των Χανίων καθώς και της τοπικής κοινωνίας γιατί είναι η μοναδική μέθοδος που μπορεί να μας παρέχει με ένα γρήγορο τρόπο σχολεία με καλή κατασκευή. Δυστυχώς από τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ δεν υπάρχουν τόσα χρήματα για να καλύψουμε τις ανάγκες σχολικής στέγης που έχουμε στα Χανιά κι έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω σε σχέση με όλες τις άλλες περιοχές της Κρήτης. Είμαστε ο τελευταίος και χειρότερος Νομός σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις σχολικής στέγης», δήλωσε καταλήγοντας ο κ. Βάμβουκας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ