Ερωτηματικά για το μέλλον του δημόσιου συστήματος υγείας

Η υποχρηματοδότηση του Συστήματος Υγείας, η απουσία οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι δυσλειτουργίες του ΕΟΠΥΥ, η υποστελέχωση των Νοσοκομείων και άλλα σοβαρά προβλήματα στον τομέα της Περίθαλψης συζητήθηκαν στην προγραμματισμένη συνδιάσκεψη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, που έγινε στην Αθήνα παρουσία του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού.

Ο κ. Ξανθός έκανε μια αναλυτική και πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση γύρω από τον τρόπο λειτουργίας του στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλει προκειμένου να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση των προβλημάτων τα οποία είναι έντονα και βασανιστικά για την δημόσια υγεία σε όλη την μνημονιακή περίοδο.

«Άκουσε με μεγάλη υπομονή και διάθεση τα προβλήματα, τις τοποθετήσεις και τα ερωτήματα όλων μας. Προσωπικά, απέφυγα την αναφορά επί μέρους προβλημάτων και στάθηκα σ’ εκείνο που μας είπε πως οι πόροι της υγείας έχουν μειωθεί 40 -50% από την αρχή των μνημονίων μέχρι σήμερα. Ο ίδιος μίλησε για μεγάλες προσπάθειες που γίνονται και προέβλεψε πως θα μπούμε σε ένα κύκλο αισιοδοξίας», επεσήμανε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου Κώστας Νικολαράκης, αναφερόμενος στην συζήτηση που έγινε.

«Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που κάνει, βλέπουμε ότι προσπαθεί, αλλά είναι δύσκολο. Είπα στον κ. Ξανθό πως θέλω να συμμεριστώ την αισιόδοξη προοπτική, αγνοώντας την αντίθετη άποψη ισχυρού οικονομικού παράγοντα του πλανήτη που λέει πως η Ελλάδα έχει μπει σε σπιράλ θανάτου. Μέσα σε αυτό το μνημονιακό πλαίσιο πραγματικά η κατάσταση είναι ασφυκτική», επεσήμανε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου, ο οποίος έθεσε το ερώτημα, αν τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου όσο και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος σκέφτονται το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν «να εξαιρεθεί ο χώρος της υγείας από το βρόγχο του μνημονίου και να χρηματοδοτηθεί σωστά ο χώρος της υγείας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα αίτημα που έχει διατυπωθεί και στο παρελθόν, είναι σαφές πως καμία πολιτική ηγεσία δεν έχει καταφέρει να δώσει απάντηση μέχρι σήμερα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ