Τέλη κυκλοφορίας, τεκμήρια και φόρος πολυτελούς διαβίωσης που επιβάλλεται σε οχήματα με κινητήρες από 1.929 κ.εκ. και άνω με ηλικία έως 10 έτη, οδηγούν και τους ρεθυμνιώτες στην κατάθεση πινακίδων των οχημάτων τους στην εφορία.

Περίπου 800 πινακίδες κατατέθηκαν στη ΔΟΥ Ρεθύμνου από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι και χθες, αριθμός μικρότερος από αυτόν των προηγούμενων χρόνων, κάτι που είναι λογικό, αφού το φαινόμενο είναι διαχρονικό και την τελευταία πενταετία μαζικό.
Η προθεσμία κατάθεσης πινακίδων είναι μέχρι την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, οπότε και αναμένεται η κίνηση των φορολογούμενων στην εφορία να αυξηθεί.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1 ΕΚ. ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Ήδη στις εφορίες όλης της χώρας βρίσκονται πάνω από 1 εκατ. πινακίδες κυκλοφορίας. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών είναι αποκαλυπτικά για τη διαχρονικότητα του φαινομένου: το 2010 παραδόθηκαν 170.000 πινακίδες, το 2011 ο αριθμός εκτοξεύθηκε στις 204.000 και το 2012 στις 365.000, το 2013 στις 135.000, το 2014 ξεπέρασαν τις 100.000, ενώ το 2015 περιορίστηκαν στις 70.000.

Οι φορολογούμενοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν δηλώσεις «ακινησίας» και να καταθέσουν στις ΔΟΥ θα πρέπει να προσκομίσουν:
• Την άδεια κυκλοφορίας.
• Τις πινακίδες κυκλοφορίας.
• Αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) από την οποία να προκύπτει ότι έχει δηλωθεί η ιδιοκτησία του ΙΧ.
• Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2016.
• Αντίγραφο του εντύπου Ε9 ώστε να αποδεικνύεται πως υπάρχει θέση στάθμευσης.
• Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση σε περίπτωση που ο προσερχόμενος δεν είναι ο ιδιοκτήτης.

Επιπλέον, στην αρμόδια ΔΟΥ θα ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες των οχημάτων να συμπληρώσουν μια αίτηση στην οποία θα αναγράφουν επώνυμο ή επωνυμία, όνομα, όνομα πατρός, επάγγελμα, ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό κυκλοφορίας αυτοκινήτου, είδος και χρήση.

Σημειώνεται ότι η υφυπουργός Οικονομικών Κατ. Παπανάτσιου έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί και το 2017 η διάταξη που προβλέπει την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα για όσους έχουν καταθέσει ή τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους ή σκοπεύουν να το πράξουν μέχρι το τέλος του μήνα. Φέτος είχε δοθεί η δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους κατόχους ΙΧ οχημάτων, αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών, οι οποίοι τα είχαν θέσει σε ακινησία, να άρουν την ακινησία καταβάλλοντας τα τέλη κυκλοφορίας ως εξής:

• Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών.
• Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών καταβάλλονται τα 4/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.
• Για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών.

Χ.Β.

www.goodnet.gr