Στις σημαντικές ελλείψεις και στα προβλήματα που δημιουργούνται στη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), ιδίως όσον αφορά την αναμονή για ραντεβού και την θεραπεία των καρκινοπαθών λόγω βλάβης του γραμμικού επιταχυντή, αναφέρονται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης και ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ και Βουλευτής Επικρατείας κ. Βασίλης Οικονόμου με σημερινές κοινοβουλευτικές τους παρεμβάσεις προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό. Αναφέρουν:

 

Η υγεία αποτελεί δημόσιο αγαθό και αποτελεί χρέος της πολιτείας, στο πλαίσιο του κοινωνικού κράτους δικαίου, η προσφορά υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. Δυστυχώς, ο χώρος της υγείας εξακολουθεί να μαστίζεται από τις δραματικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και από ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό. Οι τραγικές ελλείψεις στο χώρο της υγείας είναι πλέον αισθητές στους ασθενείς και τους συγγενείς τους, ιδίως σε ευάλωτες ομάδες ασθενών, όπως οι καρκινοπαθείς.

 

Στις δύσκολες στιγμές και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς, έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα από το γεγονός ότι τέθηκε, από την περασμένη εβδομάδα, εκτός λειτουργίας ο μοναδικός γραμμικός επιταχυντής, που υπήρχε σε λειτουργία, του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). Αποτέλεσμα αυτού είναι να αναβάλλονται εκατοντάδες ακτινοθεραπείες (γίνονται περίπου 70 την ημέρα), να μένουν χωρίς θεραπεία ογκολογικοί ασθενείς, να αυξάνεται η αγωνία ασθενών και των συγγενών τους και να αυξάνεται το άγχος και η ταλαιπωρία στην προσπάθεια μετάβασης τους για θεραπεία σε νοσοκομεία της Αθήνας.

 

Ένα χρόνο πριν, είχαμε υποβάλλει ερώτηση (αρ. πρωτ. 2270/12-01-2016), στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, επισημαίνοντας ότι η λειτουργία ενός μόνο γραμμικού επιταχυντή στο ΠΑΓΝΗ, λόγω βλάβης του δεύτερου που υπήρχε τότε, δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών της Κρήτης, καθώς και των γύρω νησιών, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να αναγκάζονται να μεταβούν στην Αθήνα για να κάνουν τις ακτινογραφίες τους. Στην ίδια ερώτηση, επεσήμανα την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την άμεση αποδοχή της αναμενόμενης δωρεάς γραμμικού επιταχυντή από το Ίδρυμα Νιάρχου, η οποία θα διευκόλυνε την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και θα έδινε λύση σε εκατοντάδες καρκινοπαθείς.

 

Μάλιστα, με την υπ΄ αριθ. πρωτ. 2335/15-02-2016 απάντησή του, ο Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός επεσήμανε ότι «ο γραμμικός επιταχυντής Philips SL-75-5 βρίσκεται σε λειτουργία εξυπηρετώντας καθημερινά έως 20 ασθενείς από τους 60 έως 70 ασθενείς που εξυπηρετούσε πριν από τη μεγάλη βλάβη του Ιουλίου του 2015, λόγω της παλαιότητας του γραμμικού επιταχυντή. Με απόφαση της κατασκευάστριας εταιρείας Electa, ο Γραμμικός Επιταχυντής είναι end of life χωρίς ανταλλακτικά σε περίπτωση βλάβης από 1/1/2016. Τέλος έχουν γίνει προσπάθειες για την αποδοχή της δωρεάς από το ΄Ιδρυμα Σταύρου Νιάρχου ενός νέου γραμμικού επιταχυντή».

 

Με τον πλέον επίσημο τρόπο ο αρμόδιος Υπουργός απαντούσε πως γνώριζε ότι ο ένας γραμμικός επιταχυντής υπολειτουργεί και ότι ο δεύτερος θα τεθεί εκτός λειτουργίας. Παράλληλα, κατά την προσφιλή τακτική των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων διαβεβαίωνε πως έχουν γίνει προσπάθειες για την αποδοχή της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου.

 

Δυστυχώς, ένα χρόνο μετά, όχι μόνο δεν δόθηκε λύση για την λειτουργία του δεύτερου επιταχυντή, αλλά τέθηκε εκτός λειτουργίας και ο μοναδικός γραμμικός επιταχυντής. Έτσι αντιλαμβάνεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τη βελτίωση της δημόσιας υγείας;

 

Η κυβέρνηση επιβάλλεται να σταματήσει τις φρούδες υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια και να αρχίσει επιτέλους να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί από την απραξία της. Ειδικά, στον τομέα της υγείας η Κυβέρνηση οφείλει να δείξει την απαιτούμενη ευαισθησία και να δώσει αποτελεσματικές λύσεις για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των καρκινοπαθών και την άμεση παροχή υπηρεσιών διάγνωσης και θεραπείας.

 

Κατόπιν των ανωτέρω,

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την άμεση αντικατάσταση του γραμμικού επιταχυντή στο ΠΑΓΝΗ ώστε να μην αναγκάζονται οι καρκινοπαθείς της Κρήτης και των γύρω νησιών να μεταβαίνουν στην Αθήνα για να κάνουν τις ακτινογραφίες τους; Ποιες δράσεις θα αναλάβετε για την άμεση ανακούφιση και διευκόλυνση των ασθενών;

 

  1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αποδοχή της δωρεάς γραμμικού επιταχυντή από το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

  1. Λευτέρης Αυγενάκης, Βουλευτής Ηρακλείου – Γραμματέας ΠΕ ΝΔ
  2. Βασίλης Οικονόμου, Βουλευτής Επικρατείας – Τομεάρχης Υγείας ΝΔ