Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η μεγάλη αύξηση στην τουριστική κίνηση της Κρήτης για την φετινή τουριστική περίοδο όπως καταγράφηκε και στην διεθνή τουριστική έκθεση “International Mediterranean Tourism Market” που πραγματοποιήθηκε στο Τέλ Αβίβ  7-8 Φεβρουαρίου 2017.

Στην 23η διοργάνωση της έκθεσης ΙΜΤΜ 2017, τη μεγαλύτερη έκθεση τουρισμού στο Ισραήλ αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε με περίπτερο ως συν-εκθέτης του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Στην έκθεση συμμετείχαν εκπρόσωποι από 40 χώρες, ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε τις 20.000, ενώ λόγω της σημαντικής αύξησης των συμμετοχών το 2017, η έκθεση μεταφέρθηκε για πρώτη φορά σε μεγαλύτερο χώρο εντός του συνεδριακού κέντρου του Τελ Αβίβ, καλύπτοντας περισσότερα από 6.000 τ.μ. εκθεσιακού χώρου.

Η Κρήτη «επενδύει» τουριστικά στο Ισραήλ και στο πλαίσιο των ενεργειών προβολής και προσέγγισης της Ισραηλινής τουριστικής αγοράς η Περιφέρεια Κρήτης είχε συμμετάσχει το Νοέμβριο του 2016  στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων του Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με περισσότερους από 400 τουριστικούς πράκτορες, επαγγελματίες του τουρισμού και δημοσιογράφους, με στόχο την συστηματική-δυναμική προβολή του νησιού μας στη συγκεκριμένη χώρα.

Στο περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης παρουσιάστηκαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού ως ποιοτικός και ασφαλής προορισμός, ο πολιτισμός της, το περιβάλλον της, η μοναδική Κρητική Διατροφή, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό Ισραηλινών που εκδήλωναν το ενδιαφέρον τους να έρθουν στη Κρήτη για διακοπές.

Οι Ισραηλινοί αξίζει να επισημανθεί ταξιδεύουν στο εξωτερικό περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εθνικότητα στον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία, πραγματοποιούν περίπου 4.000.000 υψηλού προϋπολογισμού ταξίδια το χρόνο, με μέσο όρο 7 διανυκτερεύσεις ανά προορισμό. Η αγορά του Ισραήλ συγκαταλέγεται στις πρώτες 10 τουριστικές αγορές σε επίπεδο αφίξεων στο νησί μας. Από το 2011 έως το 2016 καταγράφεται αύξηση τουριστών κατά 66% από το Ισραήλ στην Κρήτη, ενώ το 2016 αφίχθηκαν στο νησί μας για διακοπές περισσότεροι από 144.000 Ισραηλινοί.

Στην έκθεση του Τελ-Αβίβ παραβρέθηκε και η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, η οποία πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τους κορυφαίους tour operators και εκπροσώπους ταξιδιωτικών γραφείων του Ισραήλ για τα τουριστικά πακέτα του 2017, καθώς και με τη διοίκηση του Συνδέσμου Τουριστικών Οργανισμών και Ταξιδιωτικών Γραφείων ΙΤΤΑΑ,  οι οποίοι ενημέρωσαν για την ιδιαίτερη αυξημένη ζήτηση που παρουσιάζει η Ελλάδα τη φετινή χρονιά.  Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της ισραηλινής τουριστικής «βιομηχανίας», προκύπτει  διψήφια αύξηση σε σχέση με το 2016 για τη χώρα μας.

Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησαν τα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Αλεξάκης, Μαρία Λαβδάκη και η ξεναγός Έφη Ξηρουχάκη. Σε σειρά συναντήσεων  των στελεχών της Περιφέρειας με εκπροσώπους της τουριστικής «βιομηχανίας» του Ισραήλ καταγράφηκε η αυξητική ροή των κρατήσεων για το νησί μας ενώ διαπιστώθηκε ότι η Κρήτη αποτελεί έναν από τους πλέον αγαπημένους προορισμούς των Ισραηλινών με υψηλό αριθμό επαναλαμβανόμενων τουριστών που ενδιαφέρονται κυρίως για πολυτελή καταλύματα.