Η σταθεροποίηση του ρυθμού αύξησης και του ύψους των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δήμο Αγίου Νικολάου, χωρίς ουσιαστικά να προστίθενται νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, θεωρεί η δημοτική αρχή ότι είναι ένα θετικό επίτευγμα, το οποίο πέτυχε στη διάρκεια της θητείας της.

Όπως αναφέρθηκε και στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, το 2011 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δήμο ήταν 4.159.000 ευρώ, το 2012 αυξήθηκαν σε 5.800.000 (λόγω προσθήκης της Νεάπολης), το 2013 αυξάνονται σε 7.137.000, το 2014 μειώνονται σε 6.152.000 (αφαιρέθηκε η οφειλή ξενοδοχείου), το 2015 αυξάνονται σε 6.496.000 και το 2016 διαμορφώνονται σε 6.282.000 ευρώ.

Σήμερα οι συνολικές, βεβαιωθείσες, ληξιπρόθεσμες ανείσπρακτες οφειλές τρίτων προς το Δήμο Αγίου Νικολάου ανέρχονται σε  6.200.000 ευρώ περίπου.

«Δεν πρέπει να μας σοκάρει το ποσό αυτό», δήλωσε μιλώντας στην Οικονομική Επιτροπή η αρμόδια για τα οικονομικά Αντιδήμαρχος Δέσπω Καρνιαδάκη και τεκμηρίωσε την άποψή της λέγοντας ότι στο ποσό αυτό συγκαταλέγεται το έλλειμμα του πρώην δήμου Νεάπολης 1.200.000 ευρώ.

«Για τα υπόλοιπα 5 εκατομμύρια, για πρώτη φορά επί δικής μας θητείας, έχουμε επεξεργαστεί τα στοιχεία των οφειλετών και έχουν καταρτιστεί δύο πίνακες, οφειλών και οφειλετών, όπου φαίνεται το ποσοστό εκείνων που οφείλουν 0 – 300 ευρώ και τα οποία δεν ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο. Από την επεξεργασία που έγινε, φαίνονται αναλυτικά ποιοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, ποιοι διατηρούν σε ισχύ τις ρυθμίσεις που έκαναν πληρώνοντας τις δόσεις τους και ποιοι όχι, σε ποιους έχουν εφαρμοστεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης των οφειλών κλπ. Με τον οργανωμένο αυτό τρόπο, η παρακολούθηση της εξέλιξης των οφειλετών και της πορείας είσπραξης γίνεται ταχεία και ακριβής ώστε ευέλικτα να λαμβάνονται και τα κατάλληλα μέτρα, για πιο άμεσο αποτέλεσμα», μας είπε η κ. Καρνιαδάκη, δηλώνοντας αισιόδοξη για τη διαχείριση του θέματος.

Η οικονομική κρίση επηρεάζει ασφαλώς την είσπραξη οφειλών από το Δήμο, γιατί η κοινωνία δοκιμάζεται οικονομικά. Εντούτοις,  το γεγονός ότι μέσα στην τριετία, υπό αυτές τις συνθήκες, ο Δήμος κατόρθωσε να εισπράξει από τα ληξιπρόθεσμα περί τις 800 χιλιάδες ευρώ, είναι πολύ σημαντική εξέλιξη, πρόσθεσε η Αντιδήμαρχος. «Πιστεύω ότι η Οικονομική Υπηρεσία με το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτει, προσπαθεί να κάνει το καλύτερο. Αυτό θα επιβεβαιωθεί και στο τέλος του χρόνου που θα γίνει συνολικότερος απολογισμός αλλά και στο τέλος της πενταετίας», είπε ακόμα.

 

Οι «στρατηγικοί» κακοπληρωτές

Αναφερόμενος στο θέμα, ο Δήμαρχος Αντ. Ζερβός επεσήμανε ότι οι μικροοφειλέτες, μέχρι 300 ευρώ είναι 9.000 περίπου, αλλά ο Δήμος δεν σκοπεύει να στοχεύσει σε πρώτο χρόνο για να τα εισπράξει. Στόχος του Δήμου είναι να εισπράξει από τους μεγαλοοφειλέτες και τους «στρατηγικούς» κακοπληρωτές που οφείλουν και το μεγαλύτερο ποσοστό των ανείσπρακτων, ληξιπρόθεσμων  οφειλών.

Και το μεγαλύτερο ακόμη στοίχημα του Δήμου είναι να καταφέρει να ξεπεράσει τα εμπόδια για να απορροφήσει επενδύοντας τα χρηματικά αποθεματικά τα οποία διαθέτει κατατεθειμένα στις τράπεζες.

Ο δήμαρχος εξήγησε και σ’ αυτό συμφώνησε και η πλευρά της μειοψηφίας, ότι δεν τίθεται θέμα εξώθησης της διαδικασίας αναγκαστικής είσπραξης από τους μικρούς οφειλέτες που θεωρείται ότι η μη ανταπόκρισή τους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε οικονομική αδυναμία να ανταποκριθούν. Η μεγάλη πίεση για να εισπράξει ο Δήμος τα οφειλόμενα, θα ασκηθεί σε όσους οφείλουν μεγάλα χρηματικά ποσά και εκτός από τη μέθοδο κατάσχεσης εις χείρας τρίτων, δηλαδή κατάσχεση χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς, ο Δήμος είναι αποφασισμένος, εφαρμόζοντας το νόμο, να προχωρήσει και σε κατασχέσεις ακινήτων…

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ