Σε επίπεδα προ μνημονίων και στον Ιανουάριο του 2010 επιστρέφει το κόστος δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης όπως δείχνουν οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων, σε ένα εντυπωσιακό καθοδικό «ξέσπασμα» που κρατά εδώ και πάνω από μία εβδομάδα, με αιτία και αφορμή την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, και την υπόσχεση της προ-νομοθέτησης των μέτρων που θα ισχύουν το 2019-2020 από την ελληνική κυβέρνηση, που κατά τους αναλυτές βάζουν τέλος στα τρόμο-σενάρια για την Ελλάδα.

Με τα διεθνή μέσα, όπως το Reuters και οι FT να σχολιάζουν ότι το κόστος δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης έχει αγγίξει πλέον τα χαμηλότερα επίπεδα από την ιστορική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το γνωστό PSI, το 2012, αν κοιτάξουμε πέρα από τον ορίζοντα 5ετίας, θα δούμε ότι η επίδοση των ελληνικών τίτλων είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Tradeweb, τα οποία αναφέρει το Reuters, το ομόλογο που ωριμάζει τον Φεβρουάριο του 2027 έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών. Όπως σημειώνουν οι Financial Times, η απόδοση του πιο διαπραγματεύσιμου 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας έχει φτάσει στο χαμηλότερο σημείο από τότε που η χώρα προχώρησε σε αναδιάρθρωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα σχεδόν πριν από πέντε χρόνια, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η συμφωνία που επετεύχθη, μπορεί τελικά να ανοίξει το δρόμο για την έναρξη της οικονομικής ανάκαμψης.

Ωστόσο, κοιτάζοντας το διάγραμμα των αποδόσεων πιο βαθιά στον ορίζοντα θα δούμε ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έχει επιστρέψει στα επίπεδα που διαμορφωνόταν το κόστος δανεισμού τον Ιανουάριο του 2010,  λίγες ημέρες πριν τον «ιστορικό» Νταβός όπου ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε πως «έχουμε γίνει στόχος με απώτερα κίνητρα», με αποκορύφωμά την άνοιξη του 2010 στην υπογραφή του μνημονίου.

Συγκεκριμένα, το yield στο 10ετές άγγιξε σήμερα το 5,616% επίπεδα που, όχι μόνο μας επιστρέφουν στο καλοκαίρι του 2014 αλλά αμς θυμίζουν τις αρχές του Ιανουάριο του 2010, όπου η απόδοση των 10ετών διαμορφωνόταν στο 5,5%.

Η απόδοση του ελληνικού 2ετούς ομολόγου διαμορφώνεται ακόμα χαμηλότερα και στο 5,399% με πτώση της τάξης του 2,8% από τα χθεσινά επίπεδα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το ράλι στα ελληνικά ομόλογα υπήρξε εντυπωσιακό τους τελευταίους 12 μήνες, από το Eurogroup του Μαΐου του 2016 και τη συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σε τρία στάδια, με την απόδοση να αγγίζει τότε το 9%. Η κορυφή εντοπίζεται τον 2012 όπου το yield είχε αγγίξει σχεδόν το 40%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πρόσφατη σημαντική βελτίωση στο ελληνικό κόστος δανεισμού οφείλεται στο ότι ανοίγει πλέον οι δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 6 δισ. ευρώ εν όψει της μεγάλης αποπληρωμής του Ιουλίου, ενώ σε περίπτωση που υπάρξει κάποια σημαντική θετική εξέλιξη με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, γεγονός το οποίο θα στείλει – έστω και για λίγο διάστημα – την Ελλάδα στο QE, τότε η βελτίωση στα ομόλογα θα συνεχιστεί, βάζοντας στον ορίζοντα την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Σύμφωνα με τον David Schnautz, στρατηγό αναλυτή της Commerzbank, οι αποδόσεις ενδέχεται να συνεχίσουν να μειώνονται τους ερχόμενους μήνες, κάτι το οποίο «θα μπορούσε με τη σειρά του να δώσει την ευκαιρία στον ΟΔΔΗΧ να εκδώσει νέο ομόλογο μετά το καλοκαίρι».

Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε πως ακόμα υπάρχουν πολλά «αν» στην εξίσωση που οδηγεί στο καλό σενάριο για την Ελλάδα, με αρκετούς αναλυτές να μην εμφανίζονται τόσο αισιόδοξοι.

«Υπάρχει ανακούφιση ότι η Ελλάδα θα λάβει τη δόση για να περάσει το καλοκαίρι, και αυτός είναι ο κύριος μοχλός του ράλι ομολόγων», όπως σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής της ING, Martin van Vliet.

«Η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι μπορεί να επιστρέψει τώρα στις αγορές και ίσως να της έδινα μια πιθανότητα αλλά ο τρόπος με τον οποίο είναι τώρα τα πράγματα θα είναι δύσκολο», όπως τονίζει.

Σύμφωνα με την Capital Economics, εάν το ΔΝΤ δεσμευτεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, και συνεπώς το spread, θα υποχωρήσουν περαιτέρω, ανοίγοντας τον δρόμο προς το QE της ΕΚΤ.
Ωστόσο, αυτό δεν θα έχει διάρκεια καθώς οι πιέσεις και ειδικά τις Γερμανίας, για το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης θα ενταθούν, μετά και την ισχυρή βελτίωση των οικονομικών στοιχείων της ευρωζώνης,  έτσι το  QE – το οποίο εδώ και δύο και κάτι χρόνια έχει καταφέρει να κρατήσει σε συγκρατημένα επίπεδα το κόστος δανεισμού των χωρών της ευρωζώνης – θα φτάσει σύντομα στο τέλος του, ωθώντας σε άνοδο τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων ακόμα και στο 2% στο τέλος του 2019, από 0,34% σήμερα.

Αυτό αυτομάτως σημαίνει πως το ελληνικό spread θα επιστρέψει και πάλι σε υψηλά επίπεδα και μακριά από τις 425 μ.β που είχε βρεθεί τον Σεπτέμβριο του 2014 όπου και η Ελλάδα είχε βγει μετά από πολλά χρόνια στις αγορές

Από την πλευρά της η Citigroup επισημαίνει ούτε λίγο ούτε πολύ, πως η έξοδος στις αγορές δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα, τουλάχιστον όχι πριν το… 2021. Όπως εκτιμά, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα παραμείνουν σε «απαγορευτικά» επίπεδα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, οι αποδόσεις του 10ετούς ελληνικού ομολόγου θα «κλείσουν» το 2017 στο 6,356%, ενώ το 2018 θα αυξηθούν και πάλι στο 7,54%, το 2019 στο 7,91%, το 2020 στο 8,43% και το 2021 στο 8,72%. (capital.gr)