Τα θεμέλια έβαλε ο ζαχαροπλάστης πρόσφυγας παππούς από την Πόλη, φυτεύοντας νέες ρίζες στη Σητεία. Τα εγγόνια σήμερα οργώνουν τον κόσμο βάζοντας τις συνταγές του παππού τους στα γαλλικά delicatessen και στον μακρινό Καναδά. Εάν αυτός δεν είναι ο ορισμός της εξωστρέφειας, τι μπορεί να είναι;
Τα αδέλφια Καλαμπόκη, ο Αλκιβιάδης και ο Χριστόφορος, έχουν μοιραστεί δουλειές, ευθύνες, υποχρεώσεις. Ο ένας τρέχει έξω να βρει νέες αγορές, να ανοίξει δρόμους, να ρίξει γέφυρες. Ο άλλος τρέχει στη Σητεία, να φτιάξει με τις παλιές δοκιμασμένες πατρογονικές συνταγές μπισκότα, παξιμάδια, καλούδια που θα ταξιδέψουν με διαβατήριο το DEAR CRETE.
Δεν κρύβουν τις δυσκολίες, ούτε τον μεγάλο αγώνα, που είναι αδιάκοπος. Παραδέχονται πως μόνος σου θα κάνεις ένα βήμα, με υποστήριξη θα καταφέρεις δέκα. Αλλά πιστεύουν ότι εάν όλοι υπηρετούν τον ίδιο στόχο, τότε καρπώνονται από την επιτυχία. Ξέρουν ότι μια μικρή χώρα, με μικρές επιχειρήσεις, θέλει ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια. Οι αεικίνητοι Κρητικοί δεν αφήνουν έκθεση για έκθεση που να μην επισκεφτούν. Και αναγνωρίζουν ότι για να μπεις στις μεγάλες διοργανώσεις, πρέπει να ανοίξεις μεγάλες πόρτες.
«Για μας μια τέτοια πόρτα άνοιξε η Eurobank με τη διοργάνωση “Go International”» λένε. Πέρσι έκλεισαν δύο μεγάλες συμφωνίες. Φέτος, που η διοργάνωση γίνεται στην Κρήτη, το DEAR CRETE είναι έτοιμο να συνεχίσει το οικογενειακό ταξίδι. Θα φτάσουμε παντού, λένε. Και το πιστεύουν. Κι αφού το πιστεύουν, σίγουρα θα φτάσουν.
Από τις αρχές του 20ού αιώνα, όταν ο ζαχαροπλάστης πρόσφυγας από την Κωνσταντινούπολη Αλκιβιάδης Α. Καλαμπόκης εγκαταστάθηκε στη Σητεία της Κρήτης, «παντρεύοντας» στο ζαχαροπλαστείο που άνοιξε στο κέντρο της πόλης πολίτικες και κρητικές συνταγές, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το μεγάλο «ταξίδι» που θα έκαναν οι δημιουργίες αυτές, φτάνοντας και σε κορυφαία delicatessen της Γαλλίας.
Το 1956 ο γιος του Αλκιβιάδη, ο Φωκίωνας Καλαμπόκης, διατηρώντας τον παραδοσιακό χαρακτήρα, ξεκίνησε την πρώτη τυποποίηση των προϊόντων, έτσι ώστε η διάθεσή τους να είναι δυνατή και εκτός των ορίων της πόλης της Σητείας. Το 1985 η σκυτάλη περνάει στην τρίτη γενιά της οικογένειας. Τα αδέλφια Αλκιβιάδης και Χριστόφορος, μαζί με το μεράκι για τη ζαχαροπλαστική και την αγάπη τους για την παράδοση, συνεχίζουν με όρεξη, διευρύνοντας την παρουσία της εταιρείας στο εξωτερικό. Η εξωστρέφεια αποτελεί άλλωστε διαρκή στρατηγικό στόχο για την κρητική επιχείρηση που παράγει παραδοσιακά κρητικά μπισκότα με το brand name DEAR CRETE. Προϊόντα που είναι βασισμένα σε άθικτες από τον χρόνο παραδοσιακές συνταγές, φτιαγμένα με ιδιαίτερο μεράκι και ζήλο και με αγνά υλικά κυρίως από την Κρήτη.
Βάση, άλλωστε, αποτελεί το μοναδικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Σητείας, μιας περιοχής στην Κρήτη που είναι παγκοσμίως ξακουστή για το περίφημο ελαιόλαδό της. Η δυναμική επιχείρηση από την Κρήτη, με προϊόντα που έχουν κυρίως εξαγωγικό προσανατολισμό και παρουσία ήδη σε αρκετές χώρες του κόσμου, εντείνει διαρκώς την προσπάθεια να εδραιώσει την παρουσία της στις ανταγωνιστικές μεν, πολλά υποσχόμενες δε αγορές του εξωτερικού. (lifo.gr)