Καμία εξέλιξη δεν υπάρχει μέχρι σήμερα, ένα χρόνο μετά την παραλαβή της νέας πτέρυγας του Γηροκομείου, για τον εξοπλισμό της δομής που αποτελεί προϋπόθεση για τη λειτουργία της, με αποτέλεσμα να παραμένει κλειστή την ίδια ώρα που η λίστα αναμονής ηλικιωμένων για φιλοξενία στο Γηροκομείο συνεχώς διευρύνεται.
Πλέον, οι ελπίδες των υπευθύνων της δομής, στρέφονται στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου όσοι επιθυμούν και έχουν τη δυνατότητα, να «υιοθετήσουν» τη δομή και να συνδράμουν στον σταδιακό εξοπλισμό των κλινών .

ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ

Η μελέτη και οι προδιαγραφές του εξοπλισμού για τη νέα πτέρυγα έχουν αποσταλεί από τον Μάιο στο αρμόδιο υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης χωρίς ωστόσο να υπάρξει επίσημη απάντηση, ενώ οι προσπάθειες των υπευθύνων της δομής, αλλά και τον τοπικών φορέων, που έχουν συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή δεν έχουν μέχρι σήμερα καρποφορήσει. Όπως ανέφερε μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση η προϊσταμένη της δομής κα Ζωή Σταρένιου-Μπριλάκη: «Έχουν γίνει προσπάθειες από όλους, και είχα προσωπικά τηλεφωνική επικοινωνία με την αναπληρώτρια υπουργό κα Θεανώ Φωτίου, η οποία δεσμεύτηκε πως θα καταβάλλει προσπάθειες για την εξεύρεση κονδυλίων για τον εξοπλισμό. Ωστόσο, δεν έχουμε ακόμη καμία επίσημη απάντηση».

«Η ΔΟΜΗ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΗΣ»

Στο μεταξύ, όπως τόνισε η ίδια, σε εκκρεμότητα βρίσκονται αυτήn την ώρα περίπου 15 αιτήσεις ηλικιωμένων που έχουν υποβάλλει αίτηση για φιλοξενία στη δομή. Σε αυτές μάλιστα, όπως ανέφερε, δεν περιλαμβάνονται και εκείνοι που επικοινωνούν προκειμένου να ζητήσουν ενημέρωση και να υποβάλουν αίτηση για φιλοξενία. «Η δομή είναι πλήρης», τόνισε η κα Σταρένιου, καθώς η υφιστάμενη πτέρυγα φιλοξενεί συνολικά 33 ηλικιωμένους, αριθμός ίσος με τη συνολική δυναμική της. Αξίζει να σημειωθεί πως η νέα πτέρυγα, όταν εξοπλιστεί, θα μπορέσει να λειτουργήσει και να δώσει τη δυνατότητα φιλοξενίας επιπλέον 30 ατόμων, ενώ παράλληλα θα ανοίξει και νέες προοπτικές, αφού θα μπορεί να φιλοξενήσει (στην υφιστάμενη πτέρυγα) ηλικιωμένους με πιο σοβαρά περιστατικά υγείας.

ΣΤΑΔΙΑΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ

Η κα Σταρένιου, τόνισε πως μετά από ένα χρόνο και χωρίς συγκεκριμένα δεδομένα για το πώς και πότε θα βρεθεί κονδύλι, προκειμένου να μπορέσει να εξοπλιστεί η δομή, η ίδια στρέφει τις ελπίδες της στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να καταστεί εφικτός ο σταδιακός εξοπλισμός των δωματίων μέσα από την «υιοθεσία» όσων έχουν τη δυνατότητα και επιθυμούν να συνδράμουν. «Πλέον λόγω της πολύμηνης καθυστέρησης για την εξεύρεση λύσης για τον εξοπλισμό και δεδομένου πως έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που κάναμε την παραλαβή της νέας πτέρυγας χωρίς να μπορούμε να τη λειτουργήσουμε στρεφόμαστε στην ευαισθησία της τοπικής κοινωνίας και καλώ όσους επιθυμούν και έχουν τη δυνατότητα, να υιοθετήσουν τον εξοπλισμό ενός δωματίου προκειμένου να εξοπλιστεί σταδιακά η νέα πτέρυγα. Υπάρχουν ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν διαφορετικά και η μόνη λύση γι’ αυτούς είναι η φιλοξενία στη δομή που αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να δεχτεί επιπλέον άτομα» ανέφερε η κα Μπριλάκη.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό για το κόστος του εξοπλισμού που απαιτείται για ένα δίκλινο δωμάτιο στη νέα πτέρυγα η κα Σταρένιου τόνισε πως ανέρχεται στις 8 χιλιάδες ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η δομή διαθέτει 12 δίκλινα δωμάτια και 2 τρίκλινα που προορίζονται για την φιλοξενία 30 ατόμων.
Στον πλήρη εξοπλισμό ενός δωματίου της δομής, περιλαμβάνονται, όπως τόνισε η κα Σταρένιου, δύο νοσοκομειακά κρεβάτια, δύο κομοδίνα, μια τηλεόραση με τη βάση της, δύο σκαμπό κλίνης, τρία καθίσματα γενικής χρήσης, εξοπλισμός μπάνιου (κουρτίνα ντουζιέρας, διανομέας επιτοίχιος για χαρτί υγείας και επιτοίχιος κάδος), ένας κάδος γραφείου και κουρτίνα δωματίου.

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό της δομής, βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο, όπως τόνισε η κα Σταρένιου, αφού διαθέτει οκτώ άτομα προσωπικό, δύο άτομα προσωπικό μάγειρες, τρία άτομα στην καθαριότητα και τρία στη φύλαξη. Πρόκειται για προσωπικό που ανέλαβε τα καθήκοντά του στη δομή πριν από λίγες ημέρες, στις 20 Ιουνίου με ατομικές συμβάσεις που λήγουν στο τέλος του 2018. Παράλληλα, ο Δήμος Ρεθύμνου έχει παραχωρήσει δύο άτομα προσωπικό στο Γηροκομείο μέσω του προγράμματος κοινωνικής εργασίας, μια νοσηλεύτρια και μια κοινωνική λειτουργό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ