Αρχική Χανιά Ρεπορτάζ Μια Κρητικιά στην πρωτοπορία της “πράσινης” οικονομίας στις Η.Π.Α

Μια Κρητικιά στην πρωτοπορία της “πράσινης” οικονομίας στις Η.Π.Α

Από

Ημερομηνία

Την ανάπτυξη στην Κρήτη ερευνητικών δραστηριοτήτων -πέρα από τις εμπορικές- εξετάζει η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής οικολογικών απορρυπαντικών στις ΗΠΑ στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται η Χανιώτισσα στην καταγωγή, Κέλλυ Βλαχάκη – Hanks.

O λόγος για την εταιρεία ECOS η οποία γιόρτασε πρόσφατα σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα τη συμπλήρωση 50 χρόνων λειτουργίας της, παρουσία της προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου κας Βλαχάκη – Hanks η οποία αμέσως μετά ταξίδεψε στα Χανιά για να επισκεφθεί τον τόπο καταγωγής της.
Τα «Χ.ν.» συνάντησαν την κα Βλαχάκη στο περιθώριο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Μουσείο του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα. Η ίδια δήλωσε ενθουσιασμένη με την επίσκεψή της στον γενέθλιο τόπο του πατέρα της, ενώ δεν έκρυψε τη διάθεσή της για την επέκταση των δραστηριοτήτων της ECOS στην Κρήτη.
«Έχοντας αναπτύξει μέχρι σήμερα 200 προϊόντα καθαρισμού χωρίς χημικά που είναι πρώτα σε πωλήσεις στις ΗΠΑ, ήρθαμε στην Ελλάδα από το 2013 με σκοπό να δημιουργήσουμε “πράσινες” θέσεις εργασίας και στο πλαίσιο αυτό αναπτύξαμε μια εμπορική δραστηριότητα στην Αθήνα», σημείωσε η κα Βλαχάκη – Hanks και πρόσθεσε ότι η Κρήτη εξακολουθεί να αποτελεί πηγή έμπνευσης για την προώθηση προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Άλλωστε, όπως εξήγησε, η Κρήτη και οι ισχυρές παραδόσεις της αποτέλεσαν την πρώτη επιχειρηματική πηγή έμπνευσης για τον πατέρα της Ευτύχη Βλαχάκη που το 1953 αποφάσισε να περάσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.
Εκεί εξελίχθηκε σε έναν από τους πρωτοπόρους στην “πράσινη” οικονομία δημιουργώντας καινοτόμα για την εποχή οικολογικά απορρυπαντικά: «Πολλές από τις αξίες αυτές που υιοθέτησε επιχειρηματικά προέρχονταν από τη ζωή του στην Ελλάδα, από την Κρήτη και τον τρόπο με τον οποίο η μητέρα του και οι γυναίκες εκείνης της εποχής χρησιμοποιούσαν αγνά υλικά για κάθε είδους καθαρισμό. Από εκεί εμπνεύστηκε τα οικολογικά προϊόντα που ανέπτυξε, ενώ στην Αμερική αντιλήφθηκε τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν τα χημικά που χρησιμοποιούνται όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στον άνθρωπο. Η διαπίστωση αυτή τον έκανε να πιστεύει ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε ένα πιο απλό τρόπο, στην εμπειρία και τη γνώση που είναι συσσωρευμένη στην παράδοση», σημείωσε η κα Βλαχάκη – Hanks.
Στο ερώτημα αν η επιχειρηματική δράση της εταιρείας θα επεκταθεί στην Κρήτη πέρα από το πεδίο της εμπορίας των προϊόντων που παράγει και προωθεί, η κα Βλαχάκη – Hanks εξέφρασε την πρόθεσή της να υπάρξει κάποιο άνοιγμα σε ερευνητικό επίπεδο και σε συνεργασία με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της περιοχής, πάντα στο πλαίσιο του αντικειμένου στο οποίο δραστηριοποιείται η ECOS.
«Η οικολογία δεν έχει απλώς μέλλον αλλά είναι και ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον για εμάς, τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Αυτό το οποίο οραματίστηκε ο πατέρας μου πριν από 50 χρόνια, για εμάς σήμερα είναι απόλυτη αναγκαιότητα να το συνειδητοποιήσουμε. Πρέπει να διαφυλάξουμε τους φυσικούς πόρους και να προστατεύουμε το περιβάλλον. Κι αυτό για να γίνει θα πρέπει κάθε μέρα να σκεφτόμαστε την κάθε επιλογή που κάνουμε να είναι μια επιλογή φιλική προς το περιβάλλον, να ενισχύει την ανακύκλωση, τα οικολογικά προϊόντα και την αειφορία. Μόνο έτσι μπορεί να έχει μέλλον η κοινωνία και η οικονομία μας», σχολίασε η κα Βλαχάκη – Hanks.
Να σημειώσουμε ότι η κα Βλαχάκη – Hanks συνοδεύονταν, μεταξύ άλλων, στην επίσκεψή της στο Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου από τον Χανιώτη πρόσεδρο καθηγητή του Drexel University Δρ. Θεόδωρο Κατερινάκη αλλά και τον κοσμήτορα του Αrgyros School of Business του Champan University, Reggie Gilyard, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα Χανιά και την επαφή του με τους ντόπιους, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά, ως στοιχείο σύνδεσης του πανεπιστημίου Champan με την Ελλάδα, στη δωρεά του Αμερικανού διπλωμάτη ελληνικής καταγωγής Αργυρού στο τμήμα επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου που φέρει τιμητικά και το όνομά του.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Πρόσφατα άρθρα