Χρηματοδότηση 1,9 εκ. ευρώ για την πλατεία του Άη Γιώργη Πεταλιώτη

Η χρηματοδότηση του έργου βιοκλιματικής ανάπλασης της πλατείας Αγίου Γεωργίου και της οδού Άγγελου Σικελιανού με 1.981.065,36 € εξασφαλίστηκε και πλέον ένα μεγάλο έργο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Με απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» και θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Έτσι δρομολογούνται όλες οι διαδικασίες και σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ρεθύμνου, Μίνωα Αλεφαντινό, το έργο είναι πιθανό να είναι έτοιμο να ξεκινήσει μέσα στο πρώτο 3μηνο του 2018. Αξίζει, δε, να σημειώσουμε ότι η ανάπλαση έχει περιορισμένο χρόνο εκτέλεσης, που δεν ξεπερνά τους 8-10 μήνες. Η μελέτη του έργου έγινε από τον αρχιτέκτονα Μάνο Τσάκωνα.
Η μελέτη έχει προβλέψει την ανάπλαση της οδού Άγγελου Σικελιανού, τη διαμόρφωση και ανάδειξη της πλατείας δυτικά του Ιερού Ναού, το σχεδιασμό ενός μικρού πάρκου και μιας νέας παιδικής χαράς και τέλος την κατάλληλη διαμόρφωση του υπόλοιπου τμήματος της περιοχής επέμβασης σε οργανωμένο χώρο στάθμευσης.

ΜΕΓΑΛΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΠΕΖΟ – ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Η μελέτη του κ. Τσάκωνα δίνει έμφαση στον πεζό. Γι’ αυτό άλλωστε προβλέπεται ένας μεγάλος πεζόδρομος πλάτους 5 μέτρων στην ανατολική πλευρά του δρόμου.

Παρακάτω παραθέτουμε τα βασικότερα σημεία της μελέτης:

– Από δυτικά προς ανατολικά δημιουργείται ένα πεζοδρόμιο 3,85 μέτρων στο οποίο περιλαμβάνονται εσοχές για χώρο στάθμευσης Ι.Χ. αυτοκινήτων, στάθμευσης μηχανών σε πολλά μέτρα μήκος, αλλά και φορτοεκφόρτωσης μικρών φορτηγών αυτοκινήτων για την εξυπηρέτηση των εμπορικών καταστημάτων. Λόγω της αναγκαιότητας στάσης των μικρών φορτηγών οι εσοχές αυτές έχουν πλάτος 2,20 μέτρα.

– Στο δυτικό πεζοδρόμιο όπου δεν υπάρχουν εσοχές στάθμευσης δημιουργούνται μικρά παρτέρια για χαμηλή φύτευση και για την αποφυγή τοποθέτησης άλλων εμποδίων όπως μεταλλικά κολωνάκια κλπ.

– Στη διασταύρωση του πεζοδρομίου με την οδό Σβάιτσερ δημιουργούνται ράμπες και οι καμπύλες στροφής του δρόμου είναι ιδιαίτερα μεγάλες λόγω της ανάγκης στροφής μεγάλων τουριστικών λεωφορείων.

– Από την ανατολική πλευρά του δρόμου δεν υπάρχουν εσοχές στάθμευσης. Από τα 6,35 μέτρα του πεζόδρομου στα 1,35 μέτρα, από την πλευρά του δρόμου, τοποθετούνται, δένδρα, ζαρντινιέρες, καθιστικά, ιστοί φωτιστικών και καλαθάκια απορριμμάτων με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα 5,00 μέτρα να μένουν ελεύθερα στον πεζό και στο ποδήλατο ή στο σκέιτμπορτ.

– Σε όλο το μήκος του πεζόδρομου δυτικά φυτεύονται 39 δένδρα.

– Ο νέος αυτός πεζόδρομος στο μέσο περίπου της διαδρομής διασταυρώνεται με μία νέα πλατεία τετράγωνου σχήματος και μπροστά ακριβώς από τον Ιερό Ναό. Το μήκος της πλατείας είναι 31,00 μέτρα και το πλάτος της 28,80 μέτρα. Η χρήση όμως της ίδιας πλακόστρωσης καθώς και η άνοδος του επιπέδου του δρόμου έχουν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ευρύτερου χώρου 31,00Χ40,40 μέτρων δηλαδή μιας πλατείας 1.250 τετραγωνικών μέτρων περίπου.

– Ξεκινώντας από νότο με κατεύθυνση στο βορρά, επιπλέον του πλάτους του πεζόδρομου δημιουργείται στην ίδια στάθμη μία διαπλάτυνση 4,80 μέτρων με αποτέλεσμα ο πεζόδρομος να φτάνει σε πλάτος τα 11,15 μέτρα σε όλο το μήκος των 65,10 μέτρων από τη Λεωφόρο Πορτάλιου μέχρι το σημείο διασταύρωσής του με την πλατεία. Στα πρώτα 26,90 μέτρα μία ακόμη ανάλογη διαπλάτυνση επίσης 4,80 μέτρων δημιουργεί μία εντυπωσιακή είσοδο πλάτους 15,95 μέτρων, μία υποδοχή στον χώρο ανάπλασης. Με τη συμπλήρωση στοιχείων όπως δένδρα και καθιστικά, έχουμε σαν αποτέλεσμα ένα μικρό πάρκο 450 περίπου τετραγωνικών μέτρων σε κεντρικό σημείο της πόλης και σε άμεση επαφή με την κεντρική λεωφόρο.

– Στο χώρο του πάρκου, μεταξύ άλλων, προβλέπεται απλός σταθμός κοινόχρηστων ποδηλάτων αλλά και ειδικός σταθμός κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων.

– Σε συνέχεια του πάρκου ανατολικά και φτάνοντας προς βορρά μέχρι την πλατεία, δημιουργείται μία παιδική χαρά συνολικής επιφάνειας 700 περίπου τετραγωνικών μέτρων με τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

– Στο ανατολικό τμήμα της περιοχής ανάπλασης διαμορφώνεται χώρος στάθμευσης 65 θέσεων Ι.Χ. αυτοκινήτων και 4 θέσεων στάθμευσης Α.Μ.Ε.Α. σε μία συνολική έκταση περίπου 2.000 τετραγωνικών μέτρων.

– Στο βόρειο τμήμα θα λειτουργεί χώρος φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

– Η είσοδος στο χώρο στάθμευσης θα γίνεται από τη Λεωφόρο Πορτάλιου και η έξοδος των οχημάτων θα γίνεται προς την οδό 28ης Οκτωβρίου.

– Η περιοχή ανάπλασης περιλαμβάνει και μικρό τμήμα των οδών Σβάιτσερ, Μάχης Ποταμών και 28ης Οκτωβρίου.

– Σε όλη την περιοχή παρέμβασης δηλαδή σε όλη την έκταση της οδού Άγγελου Σικελιανού, σε όλους τους χώρους της νέας πλατείας, στους χώρους του πάρκου και στο χώρο στάθμευσης υπάρχει πρόβλεψη για την ανεμπόδιστη κυκλοφορία ΑΜΕΑ σύμφωνα με τις εκάστοτε προδιαγραφές. Συγκεκριμένα προβλέπεται όδευση τυφλών και από τις δύο πλευρές του δρόμου (δυτικό και ανατολικό πεζοδρόμιο) καθώς και στον χώρο της πλατείας και σε κίνηση προς τα ανατολικά και την οδό 28ης Οκτωβρίου.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ

www.goodnet.gr