Ο τελευταίος Παρακλητικός Κανόνας προς την Υπεραγία Θεοτόκο στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης

Παρουσία πλήθους πιστών το απόγευμα της Κυριακής 13 Αυγούστου τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας η ακολουθία του Εσπερινού και του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος στην Υπεραγία Θεοτόκο, κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, Αρχιγραμματεύων της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι από τα παραθρόνια ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.

Στο τέλος της ακολουθίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους στον αύλειο χώρο του σπηλαιώδους Καθολικού της Μονής.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, καλωσόρισε τους φιλοξενουμένους Σεβ. Αρχιερείς με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς και τιμής στην ιστορική Μονή Παναγίας Φανερωμένης, που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους Λασιθιώτες, ευχόμενος διαρκή την προστασία και τη σκέπη της Κυρίας Φανερωμένης στην αρχιερατική τους πορεία. Αναφέρθηκε στους στενούς και ακατάλυτους δεσμούς της Εκκλησίας Κρήτης με τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και κάλεσε τον φιλοξενούμενο Αρχιερέα του Οικουμενικού μας Πατριαρχείο, τον επι μακρά σειρά ετών διακονούντα από την πολυεύθυνη θέση του Αρχιγραμματεέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, τον πλέον άμεσο και  πολύτιμο συνεργάτη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, να μεταφέρει τις ευχές και τις ευλογίες του Παναγιωτάτου και της Μητρός Εκκλησίας και να απευθύνει λόγον παρακλήσεως και αγάπης στο πλήθος των ευσεβών χριστιανών που κατέκλυσαν τους χώρους της Μονής.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος μίλησε με λόγο θεολογικό και συνάμα απλό για το ασκητικό φρόνημα που χαρακτηρίζει τους Ορθοδόξους Χριστιανούς και στις αστείρευτες δυνάμεις που κρύβει μέσα του ο πιστός άνθρωπος, λαμβάνοντας αφορμή από την αθρόα προσέλευση πιστών και μάλιστα πολλών νέων που ανεβαίνουν με τα πόδια στο μοναστήρι, προκειμένου να προσκυνήσουν την Κυρά Φανερωμένη.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ευλάβεια και το σεβασμό που τρέφει το Γένος μας προς την Υπέρμαχο Στρατηγό του, την Υπεραγία Θεοτόκο, όπως αυτή ιδιαίτερα εκδηλώνεται τις μέρες του Δεκαπενταυγούστου στις Ιερές  Μονές, του Ενοριακούς ναούς και τα διάσπαρτα Προσκυνήματα Της σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο και ευχήθηκε σε όλους τη χάρη και την προστασία της Θεομήτορος.

Στην ακολουθία, που έψαλαν ιεροψάλτες της περιοχής με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη και Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Αγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννη Αρώνη, παρέστη πλήθος πιστών όλων των ηλικιών κυρίως από τις περιοχές του Μεραμβέλλου και της Ιεράπετρας.