Ανεβάζουν τους τόνους στον Άγιο Νικόλαο για τη λειτουργία της Τουριστικής Σχολής

Παρέμβαση προς τον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου θα κάνει ο Δήμος Αγίου Νικολάου προκειμένου να παγώσει την υλοποίηση της απόφασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης για ίδρυση και λειτουργία Τουριστικής Σχολής στο Ρέθυμνο, διεκδικώντας το πάγιο και διαχρονικό αίτημα του Νομού Λασιθίου για χωροθέτηση κάθε νέου Τμήματος ή Σχολής του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ στο Λασίθι, προς άρση του παραγκωνισμού του Ν. Λασιθίου και ως προς την κατανομή των πανεπιστημιακών σχολών.

Η έδρα της Τουριστικής Σχολής θα πρέπει να οριστεί στον Αγιο Νικόλαο, τονίστηκε στη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αντώνη Ζερβού, στην οποία συμμετείχαν οι επικεφαλής μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, Δ. Κουνενάκης, Παν. Καρατσής, Γ. Πάγκαλος καθώς επίσης, οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου Λασιθίου Θ. Χαριτάκης και του Εργατικού Κέντρου Ε. Πεπόνης.

Στη σύσκεψη είχαν προσκληθεί και οι βουλευτές του νομού εκ των οποίων παρέστη μόνο ο κ. Εμμ. Θραψανιώτης. Ο κ. Ι. Πλακιωτάκης απέστειλε επιστολή συμπαράστασης.

Το ζήτημα της έδρας της πανεπιστημιακής τουριστικής σχολής και του τρόπου αντίδρασης του Δήμου θα τεθεί επίσης στην ερχόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης τονίστηκε ότι  για το θέμα της αναλογικής κατανομής πανεπιστημιακών σχολών στο Νομό Λασιθίου θα πρέπει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης και η ΠΕΔ Κρήτης, όπου ήδη το έχει θέσει ο Γραμματέας του Δ.Σ. της Ενωσης Αντ. Ζερβός.

Εντονη ήταν η κριτική που ασκήθηκε προς το Πανεπιστήμιο Κρήτης για την απόφασή του περί την Τουριστική Σχολή ενώ ζητήθηκε από τον κ. Θραψανιώτη να μεταφέρει στην κυβέρνηση την έντονη δυσφορία και διαμαρτυρία της τοπικής κοινωνίας για την εξέλιξη αυτή.

Η εισήγηση του Δημάρχου

Ο Δήμαρχος στην εισήγησή του ανέφερε:

Πληροφορηθήκαμε την απόφαση που έλαβε το Πανεπιστήμιο Κρήτης για την ίδρυση Τουριστικής Σχολής στο Ρέθυμνο και προφανώς δεν μπορεί να μας βρεί σύμφωνους. Σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων Γ’ βάθμιας εκπαίδευσης, αλλά αρνούμαστε να δεχτούμε ότι τα Ιδρύματα αυτά αγνοούν την τοπική κοινωνία που τα στηρίζει και την ισόρροπη ανάπτυξη που υποτίθεται ότι διδάσκεται στις αίθουσές τους. Φοβόμαστε ότι και εδώ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο άλλου είδους παρεμβάσεις αποδεικνύοντας δυστυχώς περίτρανα ότι υπερισχύουν μικροπολιτικές λογικές ντυμένες με τον μανδύα της αυτονομίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Ο νομός Λασιθίου δεν ευτύχησε να έχει πανεπιστημιακό ίδρυμα ή τμήμα αυτού, άρα και στο συγκλητικό σώμα δεν υπάρχουν μέλη που θα αποδείκνυαν ευαισθησία στην λογική του συγκρητισμού που δεν θα έπρεπε να αγνοηθεί.

Δυστυχώς, όπως και στον σχεδιασμό του νέου ΒΟΑΚ το Λασίθι δεν υπάρχει στον χάρτη της Κρήτης. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι το κριτήριο περί μη διάσπασης του Πανεπιστημίου ισχύει μόνο για το Λασίθι. Αγνοείται παντελώς, δυστυχώς κυνικότατα, ότι κυριολεκτικά ο τουρισμός στην Κρήτη ξεκίνησε την δεκαετία του ’60 από τον Άγιο Νικόλαο, που εξακολουθεί να κρατεί τα σκήπτρα του ποιοτικού τουρισμού τουλάχιστον στην Κρήτη. Άρα υπάρχει δυνατότητα πρακτικής άσκησης αλλά επαγγελματικής απασχόλησης στις πολύ υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής.

Αντί λοιπόν να δούμε την αναβάθμιση της Ανωτέρας Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Κρήτης, που στεγάζεται στον Άγιο Νικόλαο, δημιουργείται ένα ανταγωνιστικό τμήμα γ’ βάθμιας εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο. Μπορεί το αντικείμενο σπουδών της Τουρ. Σχολής να μην είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό της ΑΣΤΕΚ, όμως αποτελούν ενιαίο σύνολο αν θελήσουμε κάποτε να αποκτήσουμε στελέχη υψηλής εξειδίκευσης στην βαριά βιομηχανία της χώρας, τον Τουρισμό.

Οι συζητήσεις με το Πανεπιστήμιο Κρήτης για την δημιουργία δομών του Πανεπιστημίου στον Άγιο Νικόλαο ( summer school, Κέντρο Περιβαλλοντικής  Κατάρτισης) είναι διαφορετικής λογικής από την ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής και δεν πρέπει να συγχέονται.

Η άμεση και βεβιθασμένη ανακοίνωση του γραμματέα της ΝΔ κ. Ελευθ. Αυγενάκη για στήριξη της απόφασης της συγκλήτου, δυστυχώς μας αφαιρεί και την τελευταία αμφιβολία για τους υποβολείς της απόφασης. Είναι  τα ίδια πρόσωπα που νομοθέτησαν την δυνατότητα καθορισμού της έδρας της ΑΣΤΕΚ με απόφαση του εκάστοτε υπουργού τουρισμού και όχι μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο όπως ίσχυε μέχρι το 2014. Δυστυχώς αυτή η κολόνια κρατάει χρόνια ( 60 χρόνια ) αφού είναι μέλη του ιδίου πολιτικού χώρου – και όχι μόνο – που μετέφεραν την Σχολή Αστυνομίας από τον Άγιο Νικόλαο στο Ρέθυμνο, τέλη της δεκαετίας του ’50. Έχουν όνομα και επίθετο.

Είναι σαφές ότι δεν αντιδικούμε με το Ρέθυμνο. Εξ άλλου είναι γνωστό ότι και οι παράγοντες του νομού Λασιθίου συμφώνησαν, όταν ιδρυόταν το Πανεπιστήμιο Κρήτης (δεκαετία του ‘70) να εγκατασταθεί μόνιμα στο Ρέθυμνο. Έκτοτε όμως το Πανεπιστήμιο επεκτάθηκε στους άλλους τρεις νομούς, αφού η Κρήτη – δυστυχώς και για τις πανεπιστημιακές σχολές – τελικά δεν έχει 4, αλλά 3 Νομούς.

Είναι φυσικά γνωστή η «καραμέλα» που χρησιμοποιείται για να δικαιολογηθεί αυτή η στάση. Βρείτε τα οι τρεις πόλεις του νομού και μετά βλέπουμε. Η ευλογία των τριών ισότιμων αστικών κέντρων έχει μετατραπεί σε κατάρα λόγω της μικροπολιτικής που ασκείται εδώ και πολλά χρόνια, και αποτελεί τεράστιο ανασταλτικό παράγοντα ανάπτυξης του Λασιθίου.

Αλήθεια, που είναι το κεντρικό επιτελικό κράτος, που στέκεται πάνω από τοπικισμούς και μικροπολιτικές και σχεδιάζει ισόρροπη ανάπτυξη;

Γιατί η Περιφέρεια Κρήτης, διαχρονικά, δεν ύψωσε το ανάστημα της για να απαιτήσει την ισόρροπη ανάπτυξη και έμπρακτα να αναγνωρίσει ότι όλοι οι νομοί της Κρήτης είναι ισότιμοι και έχουν ίσα δικαιώματα οι κάτοικοί τους;

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε-απαιτούμε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τα παρακάτω:

  1. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης να επανεξετάσει την απόφασή του και να ορίσει ως έδρα τον Άγιο Νικόλαο.
  2. Η Περιφέρεια Κρήτης να πάρει θέση με σαφή απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, και όχι απλές ανακοινώσεις στήριξης.
  3. Η ΠΕΔ Κρήτης να πάρει θέση για το ζήτημα της ισοκατανομής και της ισόρροπης ανάπτυξης του νησιού με τους 4 νομούς.
  4. Η Υπουργός Τουρισμού να καταργήσει το άρθ. 22 του Ν4276/2014 που καταργεί ως μόνιμη έδρα της ΑΣΤΕΚ τον Άγιο Νικόλαο, και με τροπολογία να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς που όριζε ως έδρα της ΑΣΤΕΑΝ τότε, τον Άγιο Νικόλαο.
  5. Το Υπουργείο Τουρισμού να προχωρήσει στην αναβάθμιση της ΑΣΤΕΚ ( υλικό εκπαίδευσης, διδακτικό προσωπικό υψηλού επιπέδου, μεταπτυχιακά, κ.λ.π.) και την διαμόρφωση ισοτιμίας ( bachelor ) με βάση τα διεθνή πρότυπα.

Η υποβάθμιση έχει και τα όριά της. Δεν μπορεί να συνεχίζεται.

 

Η τοποθέτηση του κ. Δημ. Κουνενάκη

Η τοποθέτηση του κ. Παν. Καρατσή

Η τοποθέτηση του κ. Παγκάλου

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ