«Ο πλάτανος φυτεύτηκε το 1880 από τον τσαγκάρη Στυλιανό Κυριακάκη» γράφει η πινακίδα -στα ελληνικά, στα γαλλικά και στα γερμανικά- που τοποθετήθηκε στον γεροπλάτανο των 137 ετών και θαυμάζουμε στον κεντρικό δρόμο της Κριτσάς, δίπλα στο «Αγάδικο». Στην ίδια ταμπελίτσα, με μικρότερα γράμματα, διαβάζουμε: «Επιβεβαιώθηκε από τον δικαστή Γιάννη Διαλυνά τον Αύγουστο του 1977».

Το παράξενο και αξιομνημόνευτο είναι ότι από την ημέρα που τοποθετήθηκε η πινακίδα μέχρι σήμερα ο κορμός του δένδρου έχει μεγαλώσει και χοντρύνει και έχει σκεπάσει το 1/3 της ταμπελίτσας.

Ας παραμείνει όπως είναι. Δείχνει κάτι ασυνήθιστο… δείχνει τη δύναμη του δένδρου και τα χρόνια που περνούν. Μετά από κάποια χρόνια θα βάλουμε μια νέα μικρή ταμπελίτσα.

* Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Δίας και η Ήρα παντρεύτηκαν κάτω από ένα πλάτανο κοντά στη Κνωσσό. Στην πλατεία του χωριού Κράσι Μαλίων βρίσκονται τρεις αιωνόβιοι πλάτανοι. Σημαντικότερος είναι ο πλάτανος που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας. Η περίμετρος του κορμού του είναι περίπου 24 μέτρα και η ηλικία του υπολογίζεται στα 2.400 χρόνια, καθώς λέγεται ότι σε κάθε μέτρο περιμέτρου αντιστοιχούν 100 χρόνια.
ΛΕΩΝ.Κ.