Ζωγραφίζει σε τραπεζομάντιλα εστιατορίων και σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Χαρτιά, σεντόνια, ρούχα, τηλεοράσεις, παπούτσια, σερβίτσια, τραπέζια, πόρτες, τοίχους, καρέκλες… παντού.

Στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αγίου Νικολάου που θα μείνει ανοικτή μέχρι 8 Οκτωβρίου, έχει ένα εκθεσιακό κομμάτι που σχετίζεται με την επιλογή αυτή. Την επανάχρηση αντικειμένων. Σκουπιδιών στην κυριολεξία.

Τα έργα που δημιούργησε εδώ τις τελευταίες μέρες ο Θανάσης Λάλας, κατέγραψαν την καλλιτεχνική αποτύπωση μιας ιδέας που υπηρετεί στο ακέραιο την αντίληψη της ανακύκλωσης.

Στον δημόσιο λόγο της πολιτικής αποκαλείται κυκλική οικονομία.

Όμως η καλλιτεχνική προσέγγιση του Λάλα στην επανάχρηση των σκουπιδιών αποτελεί μια ατόφια παιδευτική εικόνα με μεγάλο ενδιαφέρον για την κοινωνία. Προσιτή, χειροπιαστή. Εισαγωγική σε μια άλλη λογική ζωής. Εκείνη που προσπαθούν να σκιαγραφήσουν, με πολιτική πρόταση, οι ευρωπαϊκές ηγεσίες. Η ιδέα της προστασίας του περιβάλλοντος, με τα έργα του μετατρέπεται σε καθημερινή πρακτική με καλλιτεχνικό ενδιαφέρον.

Σε μια περίοδο που οι πολιτικές ηγεσίες του πλανήτη ψιθυρίζουν ή συγκρούονται πίσω από κλειστές πόρτες, κραυγάζουν τα ΜΜΕ ανά τον κόσμο για τους κινδύνους, οι τεχνοκράτες σχεδιάζουν πολλαπλές, χρονοβόρες και αβέβαιες πολιτικές για το περιβάλλον, την ίδια ώρα οι καλλιτέχνες, οι δημιουργοί της καθημερινότητας, ίσως, έχουν να δώσουν μια πιο ουσιαστική, πιο απτή προσέγγιση.

ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ