Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ΕΛΑΣ η εξιχνίαση της υπόθεσης Λεμπιδάκη

Λεπτομέρειες για την απαγωγή του Κρητικού επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη αλλά και την εξιχνίαση της υπόθεσης από την Ελληνική Αστυνομία δόθηκαν κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα, του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Αντιστράτηγου Κων/νου Τσουβάλα, του Γενικού Περιφερειακού  Αστυνομικού Διευθυντή Κρήτης, Υποστράτηγου Κωνσταντίνου Λαγουδάκη και του Αστυνομικού Διευθυντή Ηρακλείου κ. Σήφη Κανακουσάκη

Ο Νίκος Τόσκας απένειμε τα εύσημα στην ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση της υπόθεσης και την χαρακτήρισε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τον κύριο ρόλο στην υπόθεση της απαγωγής είχαν οι αστυνομικοί της Κρήτης, οι οποίοι έδειξαν πόσο αποτελεσματικοί είναι αλλά και  τι ηθικό υπόβαθρο έχουν. Ο κ. Τόσκας παράλληλα τόνισε πως ήταν η τέλεια επιχείρηση αποτέλεσμα μίας πολύ μεγάλης προσπάθειας και πως δέχθηκε συγχαρητήρια από πρέσβη μεγάλης χώρας για την επιτυχία αυτή.
Η επιτυχής εξιχνίαση αποτελεί την καλύτερη προειδοποίηση για όσους έχουν ανάλογες σκέψεις.

Από την πλευρά του ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, επεσήμανε πως η Ελληνική Αστυνομία μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και υπεύθυνα κάτω από όλες τις συνθήκες.

Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης Υποστράτηγος, Κωνσταντίνος Λαγουδάκης, αναφέρθηκε στο χρονικό της απαγωγής και επεσήμανε πως η διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς.
Ο κ. Λαγουδάκης μίλησε για πρωτόγνωρη επιτυχία και ευχαρίστησε την οικογένεια Λεμπιδάκη, για την εμπιστοσύνη που επέδειξε στην Ελληνική Αστυνομία. Επίσης σημείωσε πως αμέσως μετά την απαγωγή συστήθηκε ειδική προανακριτική ομάδα και ότι ο πρώτος στόχος ήταν η διάσωση του επιχειρηματία. Η υπόθεση ανιχνεύθηκε βήμα – βήμα ανέφερε ο κ. Λαγουδάκης και συνέχισε πως η ΕΛΑΣ χαρτογράφησε την οργάνωση και το εγκληματικό προφίλ των δραστών με διαδικασίες παρακολούθησης εντοπίστηκε η περιοχή και το ακριβές σημείο που κρατούνταν ο επιχειρηματίας.
Αναφερόμενος στους κατηγορούμενους ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής επεσήμανε ότι είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα, ότι είχαν βαρύ οπλισμό και ότι είχαν αλλάξει 5 χώρους κράτησης του επιχειρηματία.

Σε ερώτηση για το αν στους συλληφθέντες έχει εντοπιστεί ο “εγκέφαλος” της απαγωγής ο κ. Λαγουδάκης απάντησε πως μέσα στους συλληφθέντες υπάρχουν διακριτοί ρόλοι και ενδεχομένως να υπάρχει και ο “εγκέφαλος”.

Σε ερώτηση, για το αν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων ο κ. Λαγουδάκης είπε ότι δεν εμπλέκεται κανένα πολιτικό πρόσωπο ούτε κανένας πολιτικός φορέας ενώ για την 17χρονη που εμπλέκεται είπε ότι την κατεύθυνε ο πατέρας της να κάνει κάποιες ενέργειες για τις οποίες δεν γνώριζε που αποσκοπούσαν.

Όπως επισημάνθηκε κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου δεν επιβεβαιώνεται ότι οι κατηγορούμενοι χορηγούσαν στον Μιχάλη Λεμπιδάκη ψυχοφάρμακα.
Όσον αφορά τους κατηγορούμενους επισημάνθηκε ότι όλοι οι συλληφθέντες με εξαίρεση δύο άτομα προέρχονται από μία γεωγραφική περιοχή 10 χλμ. Όπως επεσήμανε ο κ. Λαγουδάκης κατά την διάρκεια της ομηρίας του Μιχ. Λεμπιδάκη, υπήρχαν στιγμές απελπισίας.

Αναφερόμενος στην επιχείρηση της Δευτέρας ο κ. Λαγουδάκης είπε πως «διαισθάνθηκα ότι έπρεπε να κάνουμε την επέμβαση τα ξημερώματα της Δευτέρας… ξέραμε ότι ήταν ο Λεμπιδάκης και ποιος ήταν ο φύλακας».
Όσον αφορά την δράση των κατηγορουμένων ο κ. Λαγουδάκης τόνισε πως ήταν πολύ καλή η προπαρασκευή που είχαν κάνει και δεν προκύπτουν στοιχεία για τσακωμό μεταξύ τους.

Όσον αφορά το προφίλ των δραστών δείχνει ότι είναι του κοινού ποινικού δικαίου και ότι είχαν συστήσει την οργάνωση στις αρχές του Μαρτίου.
Οι μισοί δράστες είχαν απασχολήσει τις αρχές για αδικήματα όπως απόπειρες ανθρωποκτονίας, εμπρησμό και σωματεμπορία. (ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ)