Έκθεση στο ΡΕΞ ηλεκτρονικών υπολογιστών προηγούμενων δεκαετιών

Μια άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (1983-1991) από την προσωπική συλλογή του Δημάρχου Αγίου Νικολάου κ. Αντώνη Ζερβού, είχαν την δυνατότητα να θαυμάσουν οι παρευρισκόμενοι στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε (13/11) στο κινηματοθέατρο ΡΕΞ στον Άγιο Νικόλαο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Λασιθίου και τη Διεθνή Ένωση Αστυνομικών (Ι.Ρ.Α) Τοπική Διοίκηση Λασιθίου, με κεντρικό ομιλητή τον Διευθυντή Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος- Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γ. Παπαπροδρόμου, που ως στόχο είχε την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου μεταξύ άλλων  «χαρακτήρισε ώς ιδιαίτερα σημαντική την συγκεκριμένη εσπερίδα  δεδομένου – όπως ανέφερε – η χρήση των social media σήμερα, είναι τρόπος ζωής για του νέους, και κατά συνέπεια απαιτείται η διαμόρφωση διατάξεων στη βάση ενός νομικού πλαισίου που θα διασφαλίζει την ορθή διακίνηση των δεδομένων και την ασφαλή χρήση τους απ’ όλους».

Ερωτώμενος σχετικά με την πρωτοβουλία για την παρουσίαση παλαιών υπολογιστών από την προσωπική του συλλογή, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου ανέφερε: «με αφορμή την εσπερίδα ¨Εγκλήματα στον κυβερνοχώρο», δόθηκε η ευκαιρία,  να παρουσιαστούν κάποιοι από τους πρώτους υπολογιστές που χρησιμοποίησα στην επαγγελματική μου δραστηριότητα, οι οποίοι αποτέλεσαν – ουσιαστικά τον προπομπό -των σημερινών κινητών τηλεφώνων και  υπολογιστών.

Αξίζει ν αναφέρουμε ότι ο Αpple IIE, που εκτέθηκε, αποτελεί τον τρίτο κατά σειρά υπολογιστή της σειράς ο οποίος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την εταιρία Apple computer Inc τον Ιανουάριο του 1983 και έμεινε σε προτίμηση ο πρώτος οικιακός υπολογιστής, καθώς και το Pro 486 (1989) της εταιρίας Comag, έμελε να αποτελεί ένα καινούργιο στοιχείο, για την ζωή των ανθρώπων.

Η εξέλιξη, όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, στα χρόνια που ακολούθησαν ήταν ραγδαία, δεδομένου ότι τα computer που σήμερα εμφανίζονται ως ασήμαντα, έδωσαν την δυνατότητα ν’ αλλάξει στο πέρασμα του χρόνου η ροή της πληροφορίας.