Ήταν μια καλή χρονιά για την περιοχή της Σητείας

Καλή τουριστική σαιζόν ήταν η τρέχουσα για την ευρύτερη περιοχή της Σητείας.

Μετά από αρκετά χρόνια η εικόνα ήταν διαφορετική, καθώς κατά την φετινή περίοδο ήταν αισθητή η αύξηση επισκεπτών. Στην τελευταία συνέβαλαν καθοριστικά δύο πτήσεις τσάρτερ από την Σουηδία και την Δανία κάθε εβδομάδα από το Μάιο έως και πριν λίγες ημέρες.

Προβαίνοντας σε ένα μικρό απολογισμό της τρέχουσας τουριστικής περιόδου που σχεδόν ολοκληρώθηκε, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Σητείας κ. Γιάννης Κακουράκης σημείωσε:

«Η φετινή ήταν μία πολύ καλή χρονιά για την περιοχή μας, από τον Μακρύ Γιαλό μέχρι το Μόχλος, σε όλη την επαρχία Σητείας δηλαδή. Ήταν σίγουρα καλύτερη από πέρυσι. Υπάρχουν βέβαια ιδιαιτερότητες ανά περιοχή με μικρότερη ή μεγαλύτερη αύξηση επισκεπτών. Στην Σητεία για παράδειγμα η αύξηση ήταν αισθητή λόγω της συνεργασίας με το ταξιδιωτικό γραφείο “Apollo” και την έναρξη των δύο πτήσεων τσάρτερ εβδομαδιαίως, που είναι της τάξης του 30% σε σχέση με πέρυσι. Για τα ξενοδοχεία που συνεργάστηκαν με το ταξιδιωτικό γραφείο η πληρότητα ήταν 100% στο μεγαλύτερο διάστημα της τουριστικής περιόδου.

Η σαιζόν για την περιοχή ξεκίνησε από τις 14 Μαΐου με την άφιξη της πρώτης πτήσης τσάρτερ και ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες με την αναχώρηση του τελευταίου. Στο διάστημα αυτό κάθε εβδομάδα στο αεροδρόμιο της Σητείας προσγειωνόταν κάθε Πέμπτη από Δανία και κάθε Κυριακή από Σουηδία. Οι επισκέπτες διέμεναν κατά κύριο λόγο στη Σητεία κι ακολούθως στην περιοχή του Παλαικάστρου, του Μακρύ Γιαλού και προς την Ιεράπετρα».

 

Ελεύθερος και επαναλαμβανόμενος τουρισμός

«Ιδιαίτερα θετικό», συνέχισε, «είναι το γεγονός ότι πρόκειται για ελεύθερο τουρισμό που “κυκλοφορούσε” επιλέγοντας τα καταστήματα της περιοχής για την σίτιση, την διασκέδαση του κάτι που σημαίνει ότι ήταν μία σημαντική τονωτική οικονομική ένεση και για τα καταστήματα κυρίως εστίασης και ψυχαγωγίας αλλά και γενικότερα για την τοπική οικονομία.

Επίσης πολύ ενθαρρυντικό σύμφωνα και με τα στοιχεία των ξενοδόχων αλλά και του γραφείου, είναι ότι οι φετινοί επισκέπτες έμειναν κατενθουσιασμένοι από την περιοχή της Σητείας.

Οι εντυπώσεις που αποκόμισαν από την περιοχή, τις υπηρεσίες κλπ ήταν πολύ καλές. Μάλιστα κάποιοι από τους επισκέπτες ήρθαν για δύο ή ακόμα και τρεις φορές στην διάρκεια της σαιζόν. Ενθουσιάστηκαν από την πρώτη τους παραμονή κι επέστρεψαν και πάλι για διακοπές. Είχαμε αρκετούς επαναλαμβανόμενους επισκέπτες από την ίδια χώρα. Είναι πολύ θετικό.

Είναι όμως κι αποτέλεσμα μίας προσπάθειας, ενός στόχου που είχαμε θέσει εδώ και έξι χρόνια. Στοχεύαμε στην σκανδιναβική αγορά διότι γνωρίζαμε τι επιζητά και ότι μπορεί να το προσφέρει η περιοχή μας. Ζητούν ηρεμία, όμορφα μέρη, ωραίες παραλίες, φιλική εξυπηρέτηση, ποιότητα υπηρεσιών κλπ.

Αυτό είναι κάτι βέβαια που δεν πρέπει να μας κάνει να επαναπαυόμαστε. Θα πρέπει να βελτιωνόμαστε, να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι.»

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ