Ερωτόκριτος στους δρόμους της Νεάπολης, τα παιδιά του ΓΕΛ Νεάπολης παρουσίασαν την εργασία τους

Ιδιαίτερα θετικές και εποικοδομητικές κρίνονται από την διευθύντρια του ΓΕΛ Νεαπόλεως κ. Μαρία Κωστάκη οι εντυπώσεις και οι γνώσεις που αποκόμισαν οι μαθητές και οι υπεύθυνοι καθηγητές που συμμετείχαν στην ημερίδα που έγινε στο Μουσείο Τυπογραφίας στα Χανιά, όπου παρουσίασαν  την δουλειά που έκαναν το περασμένο καλοκαίρι διακοσμώντας κτίρια της Νεάπολης με επιλεγμένα δίστιχα του Ερωτόκριτου. Ήταν μια δράση στα πλαίσια του εκπαιδευτικού πρότζεκτ με τίτλο «Η Τυπογραφία της Αναγέννησης συναντά την Κρητική Λογοτεχνία μέσα από την Τέχνη του Δρόμου» του Περιφερειακού Δικτύου που δημιουργήθηκε στην Κρήτη, στο πλαίσιο υλοποίησης Πολιτιστικών Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Επιτεύχθηκαν όλοι οι στόχοι

Όπως τονίζει η κ. Κωστάκη, «θεωρούμε ότι επιτεύχθηκαν οι στόχοι που είχε θέσει το πρόγραμμα που είναι ιδιαίτερα παιδαγωγικοί και επιστημονικοί, δίνοντας έμφαση κυρίως στην κρητική παραγωγή λόγου προσπαθώντας να συμβάλλουμε στην διατήρηση αυτής της παλιάς συνήθειας με την γνώση του Ερωτόκριτου με τους παλιότερους να θυμούνται και να απαγγέλουν όλο το ποίημα. Δώσαμε αυτή την ευκαιρία στους μαθητές και ταυτόχρονα μαθαίνοντας την συμβολή των Κρητών λογίων στην Βενετία και τον χώρο ανάπτυξης της τυπογραφίας και της διάδοσης του βιβλίου και των τεχνών αφού όλοι όσοι απασχολούνταν στα τυπογραφεία της Βενετίας συνδέονται άμεσα με την Κρήτη και την λογοτεχνική παραγωγή της εποχής εκείνης».

«Τα παιδιά», προσθέτει, «ανέδειξαν δεξιότητες που δεν είναι εύκολο να αναδειχθούν μέσα στο πρόγραμμα σπουδών των Γενικών Λυκείων, ενώ συνολικά το πρόγραμμα και η δράση ήταν ένα μάθημα συνεργασίας και ομαδικής δουλειάς αφού όλα αυτά προφανώς δεν μπορούν να γίνουν μόνο από έναν. Όλα αυτά και η παρουσίαση της δουλειάς των μαθητών σε μια ημερίδα που δεν αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τα σχολεία αλλά ήταν μια πιο σύνθετη διαδικασία που περιλάμβανε και το Μουσείο Τυπογραφίας και η σχολή Γραφιστικής του ΑΤΕΙ Αθήνας, τους βοήθησε και τους έδωσε τη δυνατότητα να αντιληφθούν το ρόλο που μπορεί και πρέπει να έχει το σχολείο στην ευρύτερη κοινότητα».

Όπως σημειώνει η κ. Κωστάκη, το πρόγραμμα αυτό θα συνεχιστεί με το ΓΕΛ Νεάπολης να βρίσκεται σε συζήτηση για το ενδεχόμενο να συμμετάσχει ξανά στο δίκτυο αυτό που όπως τονίζει «είναι θετικό και μάλλον προς αυτή την κατεύθυνση σκεφτόμαστε και συζητάμε».

Προς το παρόν, όπως αναφέρει, το σχολείο περιμένει τις οδηγίες από το ΑΤΕΙ Αθήνας αλλά ακόμη και αν θεματολογικά το πρόγραμμα συνεχίσει να είναι το ίδιο μπορεί να υπάρξει επέκταση με την δημιουργία αντίστοιχων με τα φετινά γκράφιτι και σε άλλες περιοχές του Επάνω Μεραμπέλλου οι οποίες και «τροφοδοτούν» με μαθητές το ΓΕΛ Νεάπολης. Ωστόσο αυτή είναι μια διαδικασία που ακόμη δεν είναι σίγουρο και βρίσκεται υπό συζήτηση.

 

Επίσκεψη στην Αθήνα

Μέσα στα γενικότερα πλαίσια των δραστηριοτήτων του σχολείου, η διευθύντρια τονίζει πως θα πραγματοποιηθεί μια διδακτικού χαρακτήρα τριήμερη επίσκεψη στην Αθήνα την 1η Δεκεμβρίου που θα περιλαμβάνει την ξενάγηση των μαθητών στο Ερευνητικό Κέντρο «Δημόκριτος» και διάφορες άλλες δραστηριότητες όπως περίπατος στην Αρχαία Αθήνα, επίσκεψη στην Αρχαία Τριήρη και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στην έκθεση «Van Gogh Alive» που είναι σε εξέλιξη.

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ