Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης, στις περαιτέρω δυνατότητες ανάπτυξης του νησιού, αλλά και στην ανάγκη στήριξης της Πολιτείας του αναπτυξιακού πλαισίου και των προτεραιοτήτων στα μεγάλα έργα υποδομής και ανάπτυξης που προτείνει η Περιφέρεια μετά από συνεργασία με τους Δήμους και φορείς, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Δήμαρχοι των πρωτευουσών των Περιφερειακών Ενοτήτων και εκπρόσωποι τους αντιδήμαρχοι μιλώντας σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Κρήτης παρουσία πανεπιστημιακών και φοιτητών.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από την σχολή Κοινωνικών Επιστημών που γιορτάζει τα 30 χρόνια λειτουργίας της και το θέμα της εσπερίδας ήταν  «Η Κρήτη στον 21 αιώνα , προβλήματα, προκλήσεις και προοπτικές στην κοινωνία, οικονομία, πολιτική και υγεία».

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Κοσμήτορας της σχολής Δημήτρης Μυλωνάκης ο οποίος καλωσόρισε τους ομιλητές τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον Δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα, τον Δήμαρχο Αγ. Νικολάου Αντώνη Ζερβό, την εκπρόσωπο του Δημάρχου Ηρακλείου Αντιδήμαρχο Αριστέα Πλεύρη και τον εκπρόσωπο του Δημάρχου Ρεθύμνου, Αντιδήμαρχο Γ. Σπανουδάκη καθώς και όλους τους παραβρισκόμενους.

«Η Κρήτη διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα να γίνει πρότυπο ανάπτυξης. Εμείς είμαστε ενωμένοι στον σχεδιασμό και στις διεκδικήσεις μπορούμε να προχωρήσουμε αρκεί να έχουμε την βοήθεια και στήριξη της Πολιτείας» τόνισαν ο Περιφερειάρχης με τους Δημάρχους οι οποίοι παράλληλα αναφέρθηκαν στις παθογένειες του συγκεντρωτικού κράτους επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει πραγματική αποκέντρωση σε αρμοδιότητες και πόρους στον Α και Β βαθμό Αυτοδιοίκησης. «Μόνο έτσι μπορούμε να πάμε γρήγορα μπροστά Περιφέρεια Δήμοι, φορείς είμαστε ένα. Αυτή η ενότητα δεν υπάρχει σε άλλες Περιφέρειες με τους Δήμους. Συνεργαζόμαστε και διεκδικούμε ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο και τους συμπατριώτες μας» είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης ενώ παράλληλα και οι κ.κ. Βάμβουκας και Ζερβός επισήμαναν την καλή συνεργασία που υπάρχει με την Περιφέρεια και την ουσιαστική στήριξη που έχουν -όπως είπαν-οι ίδιοι αλλά και όλοι οι συνάδελφοι τους από τον κ. Αρναουτάκη ακόμα και σε θέματα που δεν έχει αρμοδιότητα εκείνος βοηθά και στηρίζει.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα της Κρήτης με έμφαση τον ΒΟΑΚ, επισημαίνοντας τις πρωτοβουλίες-δράσεις αλλά και διεκδικήσεις της Περιφέρειας σε συνεργασία με τους δημάρχους και τους φορείς του νησιού.

 

ΒΟΑΚ

«Οι αναπτυξιακές προτεραιότητες της Κρήτης είναι συμφωνημένες από όλους μας. Μέσα από ένα κοινό και αρραγές διεκδικητικό πλαίσιο αναφορικά με τη χρηματοδότηση και την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης από την Κίσαμο μέχρι την Σητεία στη βάση της ρεαλιστικής πρότασης που η Περιφέρεια Κρήτης κατέθεσε» τονισε μεταξύ άλλων ο κ. Αρναουτάκης, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε στους κάθετους άξονες, οδικούς κόμβους, στην βελτίωση του οδικού επαρχιακού δικτύου της Κρήτης σε 451 επικίνδυνα σημεία, στα μεγάλα έργα της διαχείρισης των στερεών και υγρών αποβλήτων προσθέτοντας: «τα τελευταία χρόνια δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στη στήριξη των κλάδων με σημαντικό δυναμικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Οι κλάδοι αυτοί το επόμενο διάστημα θα παραμείνουν στο επίκεντρο της δική μας περιφερειακής αναπτυξιακής πολιτικής, θα τους αναδείξουμε ως μηχανές ανάπτυξης, βάσει της συμμετοχής τους στο παραγόμενο προϊόν της Κρήτης».

Τουρισμός

Ο κ Αρναουτάκης αναφέρθηκε στους πυλώνες ανάπτυξης του νησιού τον Τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα τονίζοντας τις δυνατότητες ενίσχυσης τους και στο σχέδιο που υλοποιεί η Περιφέρεια με τους φορείς για το «πάντρεμα» του τουρισμού με τον αγροδιατροφικό τομέα και τον πολιτισμό, αλλά και στην πιστοποίηση των προϊόντων-επιχειρήσεων εστίασης με το δυνατό όνομα “Κρήτη”. Ειδικότερα για τον τουρισμό ο Περιφερειάρχης είπε πως αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγικό κλάδο της Ελληνικής οικονομίας και η Κρήτη θεωρείται ναυαρχίδα του Ελληνικού τουρισμού που έχει δυνατότητες περαιτέρω ενδυνάμωσης και να έλξει τον ποιοτικό τουρισμό να αναπτυχθεί ο εναλλακτικός τουρισμός ώστε να επιτευχθεί επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Μάλιστα ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι ήδη κατασκευάζονται 5000 νέες κλίνες πεντάστερων Ξενοδοχείων και που συνεχώς αυξάνονται. Για τον πρωτογενή τομέα, είπε ότι, τα πλεονεκτήματα ποιότητας του κλάδου παρέχουν τη δυνατότητα για υψηλότερη ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια και αποκατάσταση των εισαγωγών, ενώ για τον κλάδο της μεταποίησης πρόσθεσε, ότι, η Περιφέρεια προωθεί τη συνεργασία μεταποιητικών επιχειρήσεων και ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ΙΤΕ προς όφελος και των δύο μερών, προωθώντας τόσο την έρευνα όσο και την ανταγωνιστικότητα των τοπικών επιχειρήσεων. «Στόχος μας είναι τα αποτελέσματα της έρευνας να περάσουν στην πραγματική οικονομία του τόπου μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης.

Ο Περιφερειάρχης και οι Δήμαρχοι ευχαρίστησαν τον Κοσμήτορα τους οργανωτές για την πρόσκληση, την εορτάζουσα σχολή , μια σχολή που όπως είπαν έχει καταξιωθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, μιας ερευνητικής κυψέλης που καλείται να δώσει απαντήσεις σε ζητήματα πολιτικά, οικονομικά.