Στην ανακάλυψη ενός ολόκληρου ηλιακού συστήματος με ισάριθμους πλανήτες με το δικό μας προχώρησε η NASΑ σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωσή της πριν από λίγο κατά τη διάρκεια της οποίας οι υπεύθυνοι της διαστημικής υπηρεσίας αποκάλυψαν τι εντοπίστηκε από το τηλεσκόπιο Κέπλερ.

Το Κέλπερ ξεκίνησε την αποστολή του το 2009 και εντοπίζει εξωπλανήτες που μπορούν να φιλοξενήσουν οποιαδήποτε μορφή ζωής. Οπως προκύπτει λοιπόν από την ανάλυση των δεδομένων που έχει συλλέξει το τηλεσκόπιο Κέπλερ, ανακαλύφθηκαν δύο νέοι πλανήτες γύρω από τον πλανήτη Κέπλερ – 90, το οποίο μοιάζει με τον δικό μας Ηλιο, 2.545 έτη φωτός μακριά από την Γη. Αυτό σημαίνει ότι το μακρινό ηλιακό σύστημα έχει όσους πλανήτες έχει και το δικό μας.

Ο πλανήτης αλλά και το ηλιακό σύστημα ήταν ήδη γγνωστά, ωστόσο, η τομή επετεύχθη όταν οι επιστήμονες ανακάλυψαν τους δύο νέους πλανήτες μέσω της χρήσης τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης από την Google. Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη καθότι υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν ολόκληροι κόσμοι και ηλιακά συστήματα μέσα στα δεδομένα που έχει συλλέξει το τηλεσκόπια, τα οποία ωστόσο δεν μπορούσαμε να παρατηρήσουμε λόγω των πολλών σημάτων.

«Οπως αναμενόταν, υπάρχουν συγκλονιστικές ανακαλύψεις στα αρχειοθετημένα δεδομένα του Κέπλερ που περιμένουν το σωστό εργαλείο ή τεχνολογία για να ξεθαφτούν», δήλωσε ο Paul Hertz, διευθυντής του τμήματος Αστροφυσικής της NASA στην Ουάσινγκτον. «Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι τα δεδομένα μας είναι θησαυροί στα χέρια των νέων ερευνητών για τα επόμενα χρόνια». (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)