Εξετάσεις πρόληψης και ευαισθητοποίηση των γυναικών της Σητείας για τον καρκίνο του μαστού

Στη Σητεία βρέθηκε το Σαββατοκύριακο ο «Στόχος – Πρόληψη» Ηρακλείου πραγματοποιώντας δωρεάν προληπτικό έλεγχο κι ενημέρωση και παρέχοντας παράλληλα υπέρηχο μαστού σε περισσότερες από 80 γυναίκες της περιοχής.

Το παράρτημα Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο της Πανελλήνιας Εταιρίας Πρόληψης για τον καρκίνο, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες σε γυναίκες της απομακρυσμένης περιοχής της Σητείας. Οι εθελοντές του παραρτήματος είχαν επισκεφθεί και πάλι την περιοχή τον περασμένο Οκτώβριο. Τότε είχαν εξεταστεί κι ενημερωθεί περισσότερες από 90 γυναίκες. Λόγω του περιορισμού του χρόνου – διάρκειας ενός Σαββατοκύριακου – και του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπήρξε από γυναίκες που θέλησαν να εξεταστούν αλλά δεν κατέστη δυνατό τότε, υπήρξε η υπόσχεση από την πλευρά της ομάδας για μία νέα επίσκεψη στην Σητεία. Πράγματι αυτό έγινε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, οπότε αντίστοιχη ήταν η προσέλευση των γυναικών και υπήρξε ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Όπως αναφέρθηκε θα υπάρξει προσπάθεια ώστε εντός του 2018 να καταστεί δυνατή η παρουσία του «Στόχου – Πρόληψη» και πάλι στην Σητεία.

Να θυμίσουμε ότι καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση της όλης δράσης, είχε η πρωτοβουλία της κ. Νατάσας Πλακάκη, μίας ευαισθητοποιημένης και ενεργοποιημένης γυναίκας που τον περασμένο Οκτώβριο συνέβαλε ώστε να επισκεφθεί η εθελοντική ομάδα για πρώτη φορά την περιοχή.

Όπως προαναφέρθηκε, η δράση συνεχίστηκε το Σαββατοκύριακο με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο, το ΔΟΚΑΣ, τη Δημοτική Κοινότητα Σητείας και με την στήριξη του ΟΑΣ.

 

Ενεργοποίηση των γυναικών

Μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ η ιδρύτρια του Παραρτήματος στην Κρήτη του «Στόχου – Πρόληψη» και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Εταιρίας Πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού κ. Λίτσα Ζαχαράκη τόνισε: «Την περασμένη φορά που ήμασταν στη Σητεία είδαμε ότι η ζήτηση από τις γυναίκες ήταν πολύ μεγάλη. Είμαστε λοιπόν σήμερα και πάλι εδώ να μεταφέρουμε το μήνυμα της πρόληψης. Είναι σημαντικό επίσης ότι και αυτή την φορά τα αποτελέσματα είναι καλά. Βλέπουμε ότι οι γυναίκες ενδιαφέρονται πολύ για όλο αυτό. Γενικότερα υπάρχει πλέον ευαισθητοποίηση από τις γυναίκες ενώ στην αρχή όλων αυτών των προσπαθειών υπήρχε μία διστακτικότητα.  Τώρα βλέπουμε ότι οι γυναίκες ενδιαφέρονται και ενεργοποιούνται σε ότι αφορά την πρόληψη.»

Ο Ιατρός Ακτινοδιαγνωστικής κ. Ευστράτιος Καραγιαννακίδης εστίασε επίσης στο μεγάλο ενδιαφέρον που υπήρξε κι αυτή την φορά από γυναίκες της περιοχής της Σητείας. Διαπιστώθηκε βέβαια, όπως συμβαίνει και σε όλα τα υπόλοιπα μέρη που επισκέπτεται η εθελοντική ομάδα, ότι υπάρχουν γυναίκες που δεν είναι τόσο επιμελείς, που δεν φροντίζουν τον εαυτό τους, δεν εξετάζονται τακτικά ή και καθόλου.

«Αυτός είναι ο σκοπός μας. Το υπερηχογράφημα που κάνουμε είναι το ελάχιστο. Το πιο σημαντικό είναι η συζήτηση, η ενημέρωση και η ενεργοποίηση αυτών των γυναικών ώστε να ξεκινήσουν έστω από δω κι έπειτα να κάνουν τον έλεγχο τους».

Όπως εξήγησε, μετά τα 40 έτη, θα πρέπει να γίνεται μαστογραφία κάθε χρόνο σε όλες τις γυναίκες. Η εξέταση εξάλλου  για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, είναι η μαστογραφία. Ο υπέρηχος χρειάζεται σε γυναίκες κάτω των 40 ετών ή συμπληρωματικά στην μαστογραφία. Από μόνη της σαν εξέταση μετά τα 40 δεν αρκεί, χρειάζεται να γίνεται πάντα μαζί με μαστογραφία. Μεταξύ 35 και 40 ετών υπάρχουν οδηγίες να γίνεται η πρώτη μαστογραφία αναφοράς. Πριν τα 40 πρέπει επίσης να κάνουν έλεγχο με μαστογραφία οι γυναίκες που έχουν αυξημένο κίνδυνο, ανήκουν δηλαδή σε ομάδα υψηλού κινδύνου, όπως είναι εκείνες που έχουν μητέρα, αδελφή ή πρώτη θεία με καρκίνο του μαστού. Έτσι σύμφωνα με τις καινούριες οδηγίες ή γίνεται μεταξύ 35 με 40 ετών ο πρώτος έλεγχος ή 10 χρόνια πριν από την ηλικία που νόσησε η συγγενής τους.

Στο σημαντικό έργο που επιτελεί ο «Στόχος – Πρόληψη», το οποίο χαρακτήρισε θεάρεστο αλλά και στην αναγκαιότητα ενεργοποίησης των γυναικών αναφέρθηκε και η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σητείας κ. Ελένη Πλατανάκη. Ευχαρίστησε από καρδιάς τους εθελοντές που συμμετείχαν στην δράση η οποία ήταν και η πρώτη κοινωνική εκδήλωση που υλοποιείται από το Δήμο και το ΔΟΚΑΣ φέτος. «Αφορά τις γυναίκες που έχουν πολλαπλούς ρόλους, της μητέρας, της συντρόφου, της εργαζόμενης κλπ. σε όλους τους τομείς της ζωής. Τις γυναίκες που πρέπει να φροντίζουν τον εαυτό τους και που δυστυχώς όμως σε αυτές τις δύσκολες εποχές πολλές φορές παραμελούν τον εαυτό τους. Ήταν λοιπόν μία καλή ευκαιρία να ενεργοποιηθούν και να προσέξουν τον εαυτό τους. Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν για να υλοποιηθεί η δράση.»

Εξεταστικός χώρος ήταν αυτός του Τεχνοχώρου τον οποίο επισκέφθηκε και ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θοδωρής Πατεράκης προκειμένου να ευχαριστήσει θερμά τους εθελοντές που βρέθηκαν για άλλη μία φορά στην περιοχή για να στηρίξουν τις γυναίκες μεταφέροντας το μήνυμα της πρόληψης. Ο κ. Πατεράκης απεύθυνε έκκληση προς τους υπευθύνους να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια επισημαίνοντας ότι ο Δήμος θα είναι αρωγός σε οτιδήποτε χρειαστεί στην κατεύθυνση αυτή.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ