Έκκληση να προβούν σε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα συμβάλουν στην εξοικονόμηση νερού, απευθύνει ο Γενικός Διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Αγίου Νικολάου Γιάννης Πεδιαδίτης, προς φορείς και υπηρεσίες του Δήμου Αγίου Νικολάου, της Περιφερειακής Ενότητας και των Υπηρεσιών του Δημοσίου, οι οποίες λειτουργούν στο Δήμο Αγίου Νικολάου.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ΔΕΥΑΑΝ δια του Γενικού Διευθυντή της, που γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους την πραγματική κατάσταση σε ό,τι αφορά τα διαθέσιμα αποθέματα νερού και τη δυνατότητα κάλυψης των αναγκών την επόμενη περίοδο – κυρίως δε την τουριστική περίοδο που οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται – και εκφράζει την αγωνία του γι’ αυτό.

Ενδεικτική για την προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης φορέων και πολιτών, ώστε να μην σπαταλούν κυρίως το νερό ύδρευσης, για να μπορέσει η περιοχή να ανταποκριθεί στη μεγάλη κατανάλωση που θα υπάρξει την τουριστική περίοδο, η οποία αναμένεται να κινηθεί φέτος με περαιτέρω αύξηση στις αφίξεις/διανυκτερεύσεις, είναι η επιστολή που απέστειλε ο κ. Πεδιαδίτης, κατ’ αρχήν σε φορείς και Υπηρεσίες που άμεσα ή έμμεσα αποτελούν χρήστες του δικτύου και καταναλώνουν νερό.

Στην επιστολή ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΑΝ, επισημαίνει τα εξής:

«Φέτος στην περιοχή του Νομού Λασιθίου και ειδικότερα στο Δήμο μας, μετρήθηκαν πολύ χαμηλά ύψη βροχοπτώσεων, με συνέπεια η αναπλήρωση των υδατικών αποθεμάτων του υπόγειου υδροφορέα να είναι ελλειμματική. Βρισκόμαστε ήδη στο δεύτερο μήνα της άνοιξης και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος έχει ανέβει κατακόρυφα και παράλληλα ανοίγει η τουριστική περίοδος, οπότε οι ανάγκες σε πόσιμο νερό αυξάνονται κατακόρυφα.

Με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε την αγωνία μας σχετικά με την επάρκεια του νερού τους επόμενους μήνες και απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με απλές συντονισμένες ενέργειες κατά τη λειτουργία τους, να συμβάλουν όλοι στην εξοικονόμηση νερού.

Προς τούτο παρακαλούμε να γίνει άμεσος έλεγχος και επισκευή:

α) Στις εγκαταστάσεις ύδρευσης δημοσίων κτιρίων.

β) Σε δίκτυα άρδευσης, χρονοδιακόπτες των κοινόχρηστων χώρων, πρασιές του αστικού ιστού της πόλης και σε αύλειους χώρους δημοσίων κτιρίων.

γ) Υδραυλικών υποδομών σε γήπεδα, αθλητικούς χώρους, του Κολυμβητηρίου κλπ.

δ) Στις εγκαταστάσεις ντουζ παραλιών, όπου επιβάλλεται η χρήση συσκευών ελεγχόμενης παροχής (μπουτόν).

ε) Στο σύστημα ύδρευσης της μαρίνας.

Ακόμη και η παραμικρή ποσότητα νερού είναι πολύτιμη και ευελπιστούμε στη συνεργασία όλων των φορέων με στόχο τη μείωση διαρροών, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τη λειψυδρία κατά τη θερινή περίοδο».

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ